پتانسیل آذربایجان شرقی در تولید محصولات کشاورزی ۵ میلیون تن در سال است
تبریز (پانا) - پتانسیل استان در تولید محصولات کشاورزی نزدیک به ۵ میلیون تن در سال است که در سالهای زراعی مختلف بر اساس شاخص های خاصی دارای نوسانات بودهاست.
فیروز باقرزاده؛ معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگویی بیان کرد: ۷۰ درصد تولیدات سالانه محصولات کشاورزی در استان و ۳۰ درصد مابقی به سایر استانها و کشورهای هدف که حدود ۵۰ کشور را شامل می شود؛ صادر می شوند.
او با اشاره به این موضوع که ارزش صادرات محصولات کشاورزی استان در سال ۹۸ نزدیک به ۳۱۰ میلیون دلار بود که نسبت به سال گذشته از افزایش ۴۰ درصدی برخوردار است، گفت: ۶۷ درصد از کل صادرات محصولات باغی است که ۵۰ درصد آن نیز به کشمش اختصاص دارد، سهم صادرات محصولات کشاورزی از صادرات استان ۱۲.۵درصد است و همچنین سهم صادرات محصولات کشاورزی استان از کشور ۴.۵ درصد است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی استان همچنین گفت: علل افزایش میزان صادرات محصولات کشاورزی در اوایل سالجاری به دلیل افزایش صادرات محصولات گلخانه ای شامل گوجه فرنگی، خیار، قارچ، گلهای زینتی و همینطور رونق بازار کشمش و رفع تعهد ارز حاصل از صادرات به کشورهای عراق و افغانستان است.
باقرزاده با بیان اینکه ۱۴ درصد محصولات صادراتی کشاورزی استان فرآورده های دامی از جمله لبنیات و ... و ۴ درصد محصولات صادراتی به محصولات زیربخش زراعی شامل کلم، گل کلم، گوجه فرنگی، خیار و ... است، افزود: در طی سالهای اخیر سهم صنایع تبدیلی افزایش یافته؛ بهطوریکه حدود ۱۴ درصد محصولات صادراتی کشاورزی استان آذربایجان شرقی به خود اختصاص یافته است.
او گفت: برای ۴ میلیون تن از تولیدات کشاورزی استان، صنایع تبدیلی و تکمیلی ظرفیت ایجاد شده است که در صادرات محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده نقش بسزایی ایفاء می کند.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی استان، ادامه داد: ارزش صادرات محصولات کشاورزی در سال ۸۷ به ازاء هر کیلوگرم ۹۲۰ تومان بود که خوشبختانه این رقم در سال ۹۷ به ۵ الی ۶ برابر افزایش یافته است.
این امر نشانگر ایجاد فرصت ها و ظرفیت هایی است که در بخش کشاورزی استان بهوجود آمده است. بنابراین بایستی این ظرفیتها و فرصت های ایجاد شده در راستای حمایت از تولید و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی با حمایت سایر دستگاههای دارای تکالیف افزایش یابد.
باقرزاده با اشاره به اهمیت تکمیل زنجیره تولید و ارزش افزوده محصولات کشاورزی، افزود: با تکمیل زنجیره تولید و ارزش افزوده محصولات زراعی از جمله انگور و سیب که استان در تولید آنها از مزیت نسبی برخوردار است، می توان با ایجاد اشتغال؛ محصولات تولیدی را در زمان مناسب و پس از فرآوری با قیمت متعادل به بازار مصرف ارائه کرد.
او بیان کرد: در تمامی شهرستانهای استان، اتحادیه های سازمان تعاون روستائی و تعاونی های تخصصی زیر بخشها و تشکلهای مردمی شامل خانه کشاورز و نظام صنفی کشاورزی بر اساس وظایف و تکالیف در کنار واحدهای زیرمجموعه وزارت جهادکشاورزی در خدماتدهی، آموزش و ترویج در خدمت تولید و تولیدکنندگان عزیز انجام وظیفه می نمایند.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی استان با اشاره به اینکه کشاورزان به عنوان تولیدکنندگان محصولات کشاورزی وظایف مهمی را عهده دار هستند، اضافه کرد: در سال گذشته وزارت جهادکشاورزی سیاستهای حمایت از تولیدکنندگان را تحت عنوان کشاورزی قراردادی به سازمان جهادکشاورزی استانها ابلاغ کرده است، که با این روش حمایتی مسائل و مشکلات مربوط به تنظیم بازار و بهره وری سامان خواهد پذیرفت.
باقرزاده در خصوص واردات محصولات کشاورزی به کشور و استان نیز، گفت: عمده محصولات کشاورزی وارداتی استان شامل ذرت، کنجاله سویا، جو و برنج است که با توجه به پیشرفت صنعت مرغداری در سطح استان و ایجاد ظرفیت های قابل توجه در این صنعت، واردات نهاده های دام و طیور در راستای تقویت ظرفیت های تولیدی است.
او با اشاره به اینکه ۹۰ درصد روغن مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود، ادامه داد: توسعه کشت کلزا و دانه های روغنی یکی از اولویت های اساسی وزارت جهادکشاورزی در راستای کاهش واردات نهاده های دامی و افزایش خوداتکائی در تولید این محصولات است که خوشبختانه در این استان نیز برنامه های پیش بینی شده با موفقیت روبروست.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهادکشاورزی استان در خصوص بیمه محصولات کشاورزی نیز، تصریح کرد: بیمه محصولات کشاورزی یکی از مباحث حائز اهمیت در این زمینه است، صندوق بیمه محصولات کشاورزی با حمایت از طرف دولت و پرداخت یارانه؛ عهده دار جبران غرامت های محصولات کشاورزی ناشی از حوادث طبیعی اعم از سرمازدگی دیررس، بارش شدید تگرگ، سیل، زلزله و سایر حوادث است که باید کشاورزان و بهره برداران بخش کشاورزی با بیمه کردن محصولات با خیال آسوده به فعالیت های خود ادامه دهند.
باقرزاده در بخش پایانی سخنان خود گفت: سازمان جهادکشاورزی استان در طول سال ۹۸ طی پنج مرحله، ۳۷۷ پروژه عمرانی و زیربنایی کشاورزی را با اعتباری بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان با استفاده از منابع تسهیلات بانکی و دولتی افتتاح و یا عملیات اجرایی آن را در سطح استان آغاز کرد.
ارسال دیدگاه