عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد دماوند: امکان اثرگذاری «هارپ» بر روی زمین لرزه وجود ندارد
دماوند(پانا) - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند با بیان اینکه امکان اثرگذاری هارپ بر روی زمین لرزه وجود ندارد، گفت: گسل مشاء مسبب بسیاری از زمین لرزههای چند ماه اخیر در شهرستان دماوند است.
هادی طبسی در نشست عمومی پاسخ به سؤالات و ابهامات در مورد زلزلههای ایران و دماوند که با هدف اطلاعرسانی و آمادهسازی اهالی شهرستان دماوند در برابر زمینلرزه احتمالی برگزار شد ، درباره ساختمان زمین، چگونگی شکلگیری زمینلرزه، انواع گسل، چگونگی حرکت گسلها و زمان فعال شدن آنها، وضعیت لرزهخیزی ایران و پراکندگی و نحوه حرکت گسلهای ایران سخن گفت.
وی افزود: ساختمان زمین از ۳ بخش اصلی تشکیل شده که تا عمق ۵۰۰ الی ۷۰۰ کیلومتری در دگرشکلیهای سطح زمین اثر گذارند؛ حرکت بخشهای سخت سطح زمین بر روی سست کره در اعماق زمین و به دنبال آن شکلگیری شکستگی و گسلها منجر به رخداد زمینلرزه میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند اضافه کرد: پوسته ایران با توجه به محدود شدن از سوی سه جهت نیروی تکتونیکی که نیروی منتج از ورقه عربی پویاتر است حدود ۲۲ میلیمتر در سال کوتاه میشود و این کوتاه شدگی میلیمتری باعث رخداد زمینلرزه در نقاط مختلف ایران میشود.
طبسی درباره شهرهای تهران و دماوند گفت: منطقه تهران و دماوند تحت تأثیر گسل مهم و اصلی مشاء- فشم است که از نزدیکی لواسان دو شاخه شده و شاخهای از آن گسل شمال تهران در مرز کوه و دشت تهران را میسازد و این گسل به همراه گسلهای شمال و جنوب ری و کهریزک و حدود ۶۰ گسل کوچک دیگر که در دشت تهران قرار گرفته وضعیت خطرناکی را از دیدگاه لرزهای برای این شهر ایجاد کرده است.
وی خاطرنشان کرد: گسل مشاء در شمال شهر دماوند نیز مسبب بسیاری از زمین لرزههایی است که در این منطقه رخ داده و در چند ماه اخیر نیز احساس شده است؛ این گسل آخرین بار سال ۱۸۳۰ میلادی شهرهای دماوند، شمیرانات و تهران را ویران کرده و بر اساس مطالعات زمین لرزههای تاریخی دوره بازگشت زمین لرزه بالای ۷ ریشتر در طول این گسل ۲۰۰ سال است.
استاد زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند درباره راههای مقابله با زلزله گفت: با توجه به لرزهخیز بودن منطقه دماوند توصیه میشود همه اعضای خانواده از نحوه پناه گیری و محلهای امن در سطح شهر و خانه اطلاع داشته باشند و در جلسات خانوادگی هماهنگیها بین افراد انجام شود علاوه بر اینکه تهیه کیف کمکهای اولیه و نیازهای حیاتی برای هر خانواده ضروری است و باید در مکانی امن قرار داده شود و لازم است بدانیم زمین لرزه با بزرگی مختلف در بیشتر نقاط ایران رخ میدهد و یک رخداد کاملاً طبیعی است و برای کاهش تلفات جانی و مالی باید از قبل آمادگی کسب کرد و سازههای ایمن ساخته شود و این امر نیاز به فرهنگسازی دارد.
شایان ذکر است در این سخنرانی که با هدف اطلاعرسانی و آمادهسازی اهالی شهرستان دماوند در برابر زمین لرزه احتمالی برگزار شده بود به سؤالات گوناگونی پاسخ داده شد و ابهامات زیادی که در زمینه زلزلههای دو ماه گذشته در فضاهای مجازی و برخی کانالها و سایتهای غیرعلمی با اهداف مختلف منتشر شده بود، مطرح و بررسی شد.
/خبرنگار:عرفان خانی/
ارسال دیدگاه