اقدامات دولت در زلزله کرمانشاه از زبان وزیر کشور
وزیر کشور در گفتوگویی تلویزیونی به بازگویی اقدامات دولت در خصوص رفع مشکلات زلزلهزدگان استان کرمانشاه پرداخت.
به گزارش پانا، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر گفت: ما در ابتدا چون تلویزیون و شبکه خبر مرکز زمینلرزه را عراق عنوان کرد، فکر نمیکردیم اینقدر خسارات وسیع باشد. پس از چند دقیقه که وضعیت مشخص شد، بلافاصله از منزل به وزارت کشور رفتیم و ساعت ۱۱ شب، ستاد مقابله با بحران را تشکیل دادند. تلفنها قطع بود، فرمانداران در میان مردم بودند و ارتباطگیری قطع بود. نهایتاً با حجم خسارات، برآوردی دستمان آمد.
وزیر کشور افزود: اولین اولویت ما باز کردن راهها بود. ارتش و پیمانکاران را بسیج کردیم تا جادههایی که به خاطر ریزش کوه بسته شده بود، باز کنند. دستگاهها همیشه آمادگی نسبی را دارند. اولویت دوم ما، رساندن نیروهای امدادی به صحنه بود تا کسانی که زیر آوار بودند نجات پیدا کنند. شبانه هواپیما گرفتیم و مسئولان را به منطقه فرستادند. تا ساعت ۴ هواپیما پرواز کردند. همان لحظه به هلیکوپترها اعلام آمادگی کردیم تا با طلوع آفتاب پرواز کنند. تا ۶ صبح همه بیدار بودند و تمام هماهنگیها صورت گرفت.
وی گفت: ما بحران را از تهران هدایت میکردیم ولی کمیتهها در استان و شهرستانها تشکیل شده بود. امکانات محلی و توان آنها مطرح بود. مردم نقش اساسی در نجات زیر آوار ماندگان داشتند. در ابتدا ۱۹ هلیکوپتر پرواز کردند و خود را به محل رساندند. حجم خرابیها بسیار سنگین بود.
رحمانی فضلی اظهار کرد: در زلزله ۱۹۳۰ روستا و ۷ شهر خسارت دید که پراکندگی بسیار زیادی داشت. لحظات اول، امکانات امدادی به صحنه رسید و جادهها باز شد. خودم ساعت ۱ به محل رسیدیم و دیدیم سرپل ذهاب بیشترین خرابیها را داشت. مردم بسیار مضطرب بودند. همه گریه و گلایه میکردند و صحنه ناراحتکننده بود. ما داخل مردم رفتیم.
وزیر کشور در ادامه گفت: در روز اول ۷ هزار نفر منتقل شدند و پشت منطقه زلزلهزده رفتند. بخشی به کرمانشاه، همدان، تهران و استان البرز منتقل شدند. در بیمارستان کرمانشاه، مردم را در صحن بیمارستان درمان میکردند. دیدم وسایل موردنیاز بهاندازه کافی نیست. آب، برق و گاز قطع شد تا از آتشسوزی وسیع جلوگیری شود. ما نگران پمپبنزینها و سدها بودیم. شبانه دستور کنترل سدها را به وزارت نیرو داده بودیم.
وی افزود: بلافاصله در محل حاضر شدیم. پسلرزه مرتب میآمد و مجبور شدیم در صحن حیاط جلسه برقرار کنیم. مقرر شد تا شب چادر برسد.
رحمانی فضلی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: همان شب ۲۰ هزار چادر رسید و هماکنون تا ۸۰ هزار چادر رسید. برق قطع بود ولی تا آمد، نمیتوانستند وصل کنند چون تیرها افتاده بود و برقگرفتگی اتفاق میافتاد. در مسیر ثلاث باباجانی حرکت کردیم. در روستاها امکانات نرسیده بود. تصمیم گرفته شد مسئولیت در شهر با ارتش باشد و توزیع آب و امکانات با ارتش باشد. در روستاها، کار به عهده سپاه شد. زمان میبرد تا امکانات به محل برسد.
وزیر کشور تاکید کرد: تا حدود ۷ شب در منطقه بودم و بعد به کرمانشاه برگشتیم. آن شب جلسه ستاد را برای سومین بار در کرمانشاه گذاشتیم و تا ۱۱ شب تصمیمات اتخاذ شد. هماهنگیها بسیار خوب بود. دستگاهها سر موقع آمدند. با توجه به وسعت منطقه کارها خیلی خوب بود.
وی گفت: مردم هم مرتب و منظم بودند. یکی از ضعفها پراکندگی اطلاعات با توجه به شبکههای اجتماعی بود. جمعبندی من از این شبکهها، ۸۰ درصد مثبت بود و ۲۰ درصد برخی شایعهسازی و بزرگنمایی کردند. برخی هم نمیدانستند چطور اطلاعرسانی کنند و بر اضطرابها افزودند. ما باید اول شرایط را آرام کنیم. صداوسیما این را جبران میکرد.
رحمانی فضلی تصریح کرد: مرتب با قائممقام صداوسیما تماس داشتم. نزدیک به ۲ هزار نفر از زیر آوار بیرون آمدند. اگر کوتاهی میشد، تعداد جانباختگان خیلی زیاد میشد. تا ۱۲ و نیم شب روز اول را در ستاد بودیم و توانستیم اطمینان نسبی بدهیم. هرچند در برخی جاها کمبودهایی بود. در روز دوم آقای رئیسجمهور در منطقه حضور یافت که کار بسیار خوبی بود. با من مشورت کردند و توصیه کردم تشریف بیاورند، تا هم دستورات مؤثرتری بدهند و هم مردم ببینند و آرام شوند.
وی خاطرنشان کرد: دیدم برخی تفسیرها و تحلیلهاست. در سرپل ذهاب دیدم مطرحشده که وقتی رئیسجمهور سخنرانی میکردند، برخی گفتند فلان دستگاهها نبودند و ارتش بودند. بله، چون ما تقسیمکار کرده بودیم سپاه به روستاها برود، طبعاً در شهر نبود.
وزیر کشور گفت: بحث دیگر ما امنیت بود. تجربه نشان میدهد در این مواقع، سرقت و ناامنی داریم که نگرانی مردم را دوچندان میکند. همان شب، نیروی انتظامی، نیروهای ویژه را اعزام کردند و تقریباً هیچ مشکل امنیتی و ناامنی خارج از نرم معمول نداشتیم. رسانهها طوری مطرح کردند که راهزنها دارند غارت میکنند. اصلاً صحبت راهزن نبود.
رحمانی فضلی ادامه داد: این مردم نگران بودند و نیاز داشتند و طبیعتاً جلوی ماشینها را میگرفتند و میگفتند ما وسایل نیاز داریم، اینجا خالی کنید. مردم استان کرمانشاه، شهید داده و پاسدار اصلی مرزها هستند. این کلمات ظلم به مردم آنجاست. در برخی جاها مردم مشکلات داشتند و شرایطی بود که نیاز داشتند به وسایل. نیروی انتظامی کمک کرد تا توزیع وسایل بهدرستی صورت گیرد.
وی اظهار کرد: ۴۰ گروه روانشناسی در منطقه حاضر شدند و کارکردند. برخی مطرح کردند فرماندهی واحد آنجا نبود. این ظلم است. فرماندهی از دقیقه اول در ستاد تشکیل شد. همه دستگاهها عضو ستاد هستند و کاملاً با فرماندهی واحد ملی این کارها مدیریت شد. در سطح استانها هم خودم حضور داشتم و نظارت داشتم. باید وسعت، شدت و حجم را در نظر بگیریم. نمره اول را به مردم میدهم که با خویشتنداری و آرامش بحران را طی کردند. برخی صحنههایی پخش کردند که کسی داد میزند. طبیعی است، او نگران است، بچهاش فوت کرده و خانهاش ویرانشده، این مسائل طبیعی است. مردم میخواستند، طلب میکردند، ولی اینها بهقاعده بود.
وزیر کشور اضافه کرد: بعد از مردم، به دستگاهها نمره میدهم که به مسئولیت خود عمل کنند. من گروهی را مأمور کردم تا تمام شرایط را رصد کنند. توزیع یکی از مسائلی است که باید درباره آن تجدیدنظر شود. برای همهچیز پروتکل داریم ولی باید تجدیدنظر شود.
رحمانی فضلی گفت: درمجموع ۱۵ هزار خانه تخریب شدند که ۱۱ هزار در روستاها بود. تعداد چادرهای ما بیش از ۸۰ هزار است. چون مردم نگران بودند و نمیتوانستند وارد خانه شوند. پسلرزه میآمد. مردم نگران بودند. باید کاری کنیم این چادرها در هر شهرستان در انبار باشد و شناسنامه داشته باشد. اینها مواردی بوده که آسیبشناسی شده است.
ارسال دیدگاه