گزارش پانا از گرانی میوه در شرایط وفورعرضه میوه؛
قیمتهای نوبرانه، میوههای تابستانه/تفاوت چند برابری قیمت بازار با میادین
خبرگزاری پانا: بازار میوه فروشی پر است از میوه های رنگارنگ و متنوع، اما قیمت ها نشانی از قیمت های میوه تابستانه ندارد، دست اندرکاران تولید در میوه معتقدند بخش عرضه با هیچ کمبودی مواجه نیست و بالابودن قیمت ها ناشی از عدم نظارت صحیح و سودجویی واسطه ها در سطح بازار است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پانا، رییس اتحادیه صادرکنندگان میوه و تره بار گرانی میوه در بازار را ناشی از حلقه مفقوده ای می داند که میان میادین عمده فروشی و بازار مصرف خرده فروشی وجود دارد.
سیدرضا نورانی در گفت وگو باخبرنگار اقتصادی پانا، معتقد است: این حلقه مفقوده سالهات مشکلات بسیاری را برای تولید کننده و بازار مصرف بوجود آورده و نظارت مناسبی بر واحدهای خرده فروشی نیز صورت نمی گیرد.
وی تصریح دارد: وضعیت بارهای تابستان و تنوع میوه ها در بازار مناسب است و قیمت ها نیز در بخش عمده فروشی به شدت کاهش یافته اما در بخش خرده فروشی و آنچه مردم به صورت ملموس ملاحظه می کنند، قیمت ها کاهش مناسب را فصل نداشته است.
نورانی با اشاره به نرخ برخی از میوه ها در میادین عمده فروشی، اظهار میکند: قیمت آلو در بازار عمده فروشی از ۸۰۰ تا ۹۰۰ تومان و آلو قرمز نیز به همین میزان بوده و هلو بین ۲ هزار و۵۰۰ تا ۳۰۰۰ هزار تومان قیمت گذاری شده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان میوه ادامه می دهد: قیمت سیب گلاب نیز در بازار ۲ هزار و ۴۰۰ تومان ،زردآلو ۳۰۰۰ ،خیار ۸۰۰ تومان ،موز ۳ هزار ۲۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تومان نرخ گذاری شده و تنها گیلاس تکدانه است که بین ۵ هزار و ۲۰۰ تا ۵ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد .
وی یادآور می شود: خربزه مشهدی نیز در بازار میادین عمده فروشی بین ۱۰۰۰ تا ۱هزار و ۱۰۰ تومان ، هندوانه ۶۰۰ ، سیب زمینی ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ و پیاز۵۰۰ تومان قیمت گذاری شده است .
نورانی تصریح دارد: قیمت های میادین میوه و تره بار در حالی است که قیمت های خرده فروشی در سطح شهر ارقامی بسیار متفاوت از نرخ های میادین است .
رییس اتحادیه صادرکنندگان میوه عنوان میکند: در میادین عمده فروشی امکان نظارت بر قیمت ها وجود دارد و فروشنده با صدور فاکتورهای فروش سه برگی امکان نظارت بر قیمت ها را فراهم می کند ودر خروجی های میادین نیز این فاکتورها بازرسی می شوند .
نورانی یادآور می شود: صنف میوه و تره بار تنها مجاز است تا ۳۰ درصد به قیمت فاکتورهای خرید اضافه کند اما در واحدهای خرده فروشی افزایش قیمت ها بیش از این مقادیر و حتی تا دوبرابر است .
وی در پاسخ به این پرسش که چرا بخش خصوصی به طور مستقیم این حلقه مفقوده را پر نمی کند، اظهار می کند: وظیفه نظارت بر بازار بر عهده وزارت صنعت ،معدن و تجارت است چون به این منظور سازمان بازرسی و سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده را در اختیار داد، مگر اینکه به این منظور قراردادهایی با بخش خصوصی منعقد شود .
رییس اتحادیه صادرکنندگان میوه تصریح دارد: سازمان هایی وجود دارند که می توانند بر قیمت های سطح بازار کنترل داشته باشند و می توان نظامی را تعریف کرد که در آن بر قیمت های سطح بازار کنترل داشت.
قیمت میوه در میادین عمده فروشی در حالی است که قیمت بسیاری از میوهها و سبزی و تره بار در خرده فروشیهای سطح شهر تا دو برابر میادین میوه و تره بار و چند بار میادین عمده میوه یا حتی بیش از آن است.
در حال حاضر در سطح شهر قیمت هر کیلو خربزه ۲۳۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان، هندوانه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان و طالبی ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان به فروش میرسد.
همچنین هر کیلو خیار ۲۵۰۰ تومان، گوجه فرنگی ۲۰۰۰ تومان، کدو ۲۰۰۰، کاهو ۲۰۰۰ تومان، لیموترش ۷۰۰۰ تومان و انواع سبزیخوردن ۱۵۰۰ تومان به فروش میرسد.
دیگر میوهها همچون شلیل کیلویی ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان، شابلون (آلو سیاه) ۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان، گیلاس ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان و انگور ۶۰۰۰ تومان در سطح شهر عرضه میشود.
همنین بادنجان ۱۵۰۰ تومان، فلفل دلمهای ۳۰۰۰ و انبه که از بازارچههای مرزی به کشور وارد میشود کیلویی ۱۰ هزار تومان به فروش میرسد.
بازرس میادین میوه و تره بار تهران نیز درباره تفاوت قیمت های فاحش میوه در سطح میادین عمده فروشی تا خرده فروشی ها اظهار میکند: واسطه ها مهمترین عامل در گران فروشی میوه در سطح شهر هستند .
علی امامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی پانا با انتقاد از عدم نظارت ها بر بازار میوه و تفاوت قیمت میوه، تصریح دارد: در بازار میادین امروز قیمت هویج ۵۰۰ تومان است و این در حالی است که قیمت آن در بازار تجریش ۱ هزار و ۴۰۰ تومان است و در این میان وظیفه وزارت صنعت است که بر قیمت های سطح بازار نظارت داشته باشد .
وی عنوان می کند: تفاوت قیمت ها گاه به چند برابر قیمت میادین می رسد و طبیعی است که جرایم نمی تواند نقش بازدارندگی از بروز این تخلفات داشته باشد و واحدهای متخلف باید برای مدتی پلمپ شوند .
وی با بیان اینکه میادین میوه و تره بار مجاز هستند که تا ۶۰ درصد به فاکتورهای فروش اضافه کنند، تصریح دارد: قیمت ها در میادین میوه و تره بار به صورت هفتگی اعلام می شود و میادین حتی تا ۷۰ درصد نیز به قیمت میوه و صیفی اضافه می کنند.
امامی یادآور می شود: گیلاس تکدانه در میادین عمده ۳ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری و در میادین میوه و تره بار شهرداری ۷۰۰۰ تومان قیمت گذاری شده است.
بازرس میادین میوه و تره بار تصریح دارد: گیلاس تکدانه امروز در میادین میوه و تره بار ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان ، هلو ۲۰۰۰ تا ۲ هزار ۵۰۰ تومان ، زردآلو از ۱ هزا رو ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان و خیار ۹۰۰ قیمت گذاری شده است .
وی ادامه می دهد: انگور درجه یک نیز امروز در میادین عمده فروشی ۲۰۰۰ تومان ، خربزه ۶۰۰ تومان ، هندوانه از ۱هزار تا ۱ هزار و ۵۰۰ تومان و طالبی نیز ۷۰۰ تومان قیمت گذاری شده است .
امامی درباره تفاوت سوء استفاده در واگذاری غرفه سازمان های میادین میوه و تره بار اظهار میکند: هیچ تخلفی در واگذاری میادین میوه و تره بار وجود ندارد.
/گزارش از ناهید شمشیری/
ارسال دیدگاه