رئیس قوه قضائیه: اعتراضات کارگران پیش از قضایی شدن موضوع باید شنیده شود
تهران (پانا) - رئیس قوه قضائیه، بررسی و حل بسیاری از مسائل و دغدغههای جامعه و تعیین چارچوبها و اجرای ساز و کارهای لازم از جمله اعتراضات کارگری را بر عهده دولت به عنوان مجری و مجلس به عنوان ناظر و قانونگذار دانست.
به گزارش اداره کل روابط عمومی قوه قضاییه، آیت الله سیدابراهیم رئیسی عصر یکشنبه در دیدار رئیس و اعضای فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم دقت نظر کافی در بیان برخی مسائل و موضع گیریها در سطح رسانه از سوی نمایندگان و سایر مسئولان تصریح کرد: بعضی اظهارات متاسفانه براساس اطلاعات و گزارشهای غیردقیق است که این اظهارات نیز اغلب موجب برانگیختن احساسات در جامعه میشود. گاهی ممکن است یک اظهارنظر نادرست به دلیل سهو یا سبق لسان باشد که میتوان آن را اصلاح کرد اما اینکه کسانی بر اساس مواضع شخصی و سیاسی به بیان مطالب غیرواقعی بپردازند و بعد از روشن شدن موضوع نیز همچنان بر سخن خود اصرار کنند، بسیار نادرست است و باید از این قبیل اقدامات پرهیز کرد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به انتقاد از برخی احکام صادره، نمایندگان حاضر را خطاب قرار داد و گفت: قاضی تابع قانونی است که شما عزیزان وضع کردهاید. قانون می گوید در تعدد جرایم، مجموع محکومیتها در حکم باید قید شود اما اشد آن به مرحله اجرا در می آید. شاید بسیاری از افراد، این موضوع را ندانند و بر اساس آنچه در حکم قید شده، مجموع محکومیتها را به عنوان آنچه اجرا میشود بیان کنند اما نمایندهای که میداند بر اساس قانونی که خودش وضع کرده است صرفا حکم اشد اجرا میشود، چرا یک امر غیر واقعی را تکرار میکند؟
آیت الله رئیسی ادامه داد: ما به هیچ عنوان طرفدار حبس نیستیم؛ جز در مورد مجرمان حرفهای، مجرمان به عادت، مجرمان خطرناک، بر هم زنندگان نظم و امنیت، مفسدین، مزاحمین نوامیس و ... . اما یک بار قانون آیین دادرسی کیفری را بخوانید و ببینید چه مفادی را تصویب کردهاید. وقتی در مورد یک جرم به قاضی الزام کردهاید که باید حکم حبس بدهد، قاضی چه کار دیگری میتواند انجام دهد؟ متاسفانه گاهی برخی نمایندگان آنچه در سطح عمومی و تریبونی بیان میکنند، با آنچه در موضع قانونگذاری عمل میکنند تعارض دارد. ما موافق مجازاتهای جایگزین حبس هستیم و در بسیاری موارد نیز که دست قضات به لحاظ قانونی باز است، از این ظرفیت استفاده میکنند اما قانونگذار نیز باید در این زمینه اهتمام لازم را داشته باشد.
رئیس قوه قضاییه درخصوص مساله مهریه و پرداخت آن نیز اظهار کرد: مهریه، دینی بر عهده و ذمه زوج است و حتما هم باید پرداخت کند. حال اگر توان پرداخت آن را دارد و نمی دهد، باید مانند هر دین دیگری آن را گرفت و به طلبکار داد اما در جایی که فرد واقعا معسر است، باید به او مهلت داد که به صورت تقسیط پرداخت شود. بنابراین در مورد افراد معسر نیز به هیچ وجه بحث عدم پرداخت مهریه مطرح نیست بلکه صرفا مهلت دادن و تقسیط مورد تاکید است.
آیت الله رئیسی با تاکید بر ضرورت نگهداری از جوانان، نوجوانان و سالمندان معتاد در اردوگاههای بازپروری به جای زندان، خاطرنشان کرد: محور دیدگاه ما، کاهش جمعیت کیفری کشور است. بر این مبنا لازم می دانیم با پیگیریهای مجلس، دولت امکانات و اعتبارات لازم را برای گسترش اردوگاههای بازپروری فراهم کند تا این امر در خصوص معتادان به خوبی محقق شود.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی انتقادات از برخورد با اعتراضات کارگری تصریح کرد: من معتقدم اعتراضات کارگری به دلیل مشکلاتی است که کارگران دارند و این مشکلات و اعتراضات باید پیش از آنکه جنبه قضایی یابد، از سوی دولت و مجلس شنیده و حل و فصل شود.
آیت الله رئیسی ادامه داد: شما به عنوان قانونگذار و ناظر، دستتان باز است و میتوانید این مشکلات را به راحتی پیگیری کنید. قطعا باید اعتراض کارگر شنیده شود. وقتی کارخانه ای به یک فرد واگذار شده که اهلیت لازم را ندارد و بعد تولید این کارخانه رو به افول میرود و نهایتا تعطیل می شود، طبعا کارگران بیکار می شوند و وقتی حقوقی نگرفتند، اعتراض میکنند. این اعتراض ها باید در وقت خود شنیده شود و اساسا نباید اجازه داد کار به اینجا بکشد. باید در هنگام واگذاری، اهلیت فرد بررسی شود و بعد از واگذاری نیز دولت با پرداخت تسهیلات و سایر مشوقها اقدام به توانمندسازی کند. مجلس نیز به عنوان نهاد ناظر باید بر این روند نظارت داشته باشد و اصلا اجازه ندهیم که این موضوعات جنبه قضایی پیدا کند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به ابزارهای نظارتی مجلس برای گفتوگو با دولت و حل و فصل مشکلات یادآور شد: امروز در جایگاه نماینده باید مسائل را واقعی دید و واقعی نظر داد. اگر مردم مشکلی دارند باید ببینید مشکل آنان چیست. هر یک از ما فرصت کوتاهی در اختیار داریم که با استفاده از امکانات و تریبون خود میتوانیم به مردم خدمت کنیم. امیدوارم به گونهای عمل کنیم که بعدها حسرت نخوریم که چرا برای حل مشکلات مردم پیگیری نکردیم.
آیت الله رئیسی یکی از مهمترین دغدغههای امروز خانوادهها را بهداشت اخلاقی و روانی و امنیت اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: دختر و پسری که به مدرسه و دانشگاه یا سر کار میروند، باید از جهت روانی امنیت داشته باشند. یکی از مصادیق این امنیت، رعایت عفاف و حجاب است که باید اجرای اسناد موجود در این زمینه مدنظر همه دستگاهها و نهادها باشد. همه مردم دلشان میخواهد فضایی امن داشته باشند به نحوی که یک دختر خانم حتی پاسی از شب بتواند با امنیت کامل تردد کند و با هیچ مشکلی مواجه نشود.
رئیس قوه قضاییه افزود: اگر این امنیت وجود داشته باشد، پرونده نیز کمتر تولید میشود. این امر در گروی آن است که همه آهنگ اجرای قانون و تامین امنیت روانی، اخلاقی و اجتماعی داشته باشیم. بر همین مبنا از وزرای آموزش و پرورش، علوم و ارشاد و مدیران مدارس، دانشگاه ها و ادارات بخواهید که فضا را کاملا امن کتند زیرا هر نوع ناامنی برای همه افراد مضر است و ما هم دنبال این هستیم که با تامین امنیت لازم، پرونده قضایی درست نشود.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه در مقابله با فساد باید آهنگ همه قوا یکی باشد و هیچ یک فساد را برنتابیم، تصریح کرد: عمل به قانون امروز یک ارزش است و نباید اجازه دهیم هیچکس با هیچ گرایش سیاسی، قانون را نقض کند. هیچ مسئول و شهروندی نباید اجازه نقض قانون پیدا کند. کشور باید بر مدار قانون اداره شود و آنچه روز گذشته از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سیاستهای کلی قانونگذاری ابلاغ شد نیز تاکید بر همین امر است. هیچ کس در هیچ جایگاهی نباید از چراغ قرمزها و حتی چراغ زردها عبور کند و قانونگرایی باید تبدیل به فرهنگ عمومی شود.
رئیس قوه قضاییه همچنین در پاسخ به درخواست برخی نمایندگان برای بازدید از زندان زنان، از این امر استقبال کرد و گفت: هر چه این بازدیدها بیشتر باشد، برای ما هم بهتر است زیرا مشکلات موجود را به ما منعکس می کنید و ما در صدد رفع آنها برمی آییم. در این زمینه نیز میتوان با برنامهریزی و زمانبندی لازم، این کار را صورت داد.
در پایان این دیدار، رئیس و اعضای فراکسیون زنان مجلس بابت تسریع در تدوین لایحه امنیت زنان در برابر خشونت و همچنین روند مبارزه با اخلالگران و مفسدان اقتصادی از رئیس قوه قضاییه قدردانی کردند.
ارسال دیدگاه