وزیر بهداشت در نشست شورای هماهنگی روسای مراکز روابط عمومی و اطلاع رسانی دستگاه های اجرایی؛
ضرورت مشارکت های بین بخشی برای مقابله با بیماری های غیرواگیر
تهران (پانا) - وزیر بهداشت گفت: در بسیج ملی کنترل فشارخون، درصدد هستیم که با مشارکت های بین بخشی، مردم را با عامل خطر فشارخون آشنا کرده و با شناسایی موارد جدید مبتلا به فشارخون، مردم را درخصوص شیوه های کنترل و پیشگیری از ابتلا به فشارخون آگاه کنیم.
به گزارش وبدا، سعید نمکی در نشست شورای هماهنگی روسای مراکز روابط عمومی و اطلاع رسانی دستگاه های اجرایی کشور، با اشاره به دستاوردهای بسیار مطلوب حوزه سلامت بعداز پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: در آن زمان، با پوشش واکسیناسیون، مراقبت از زنان باردار، ترویج تغذیه نوزاد با شیر مادر، توسعه شبکه بهداشتی و درمانی کشور و ایجاد زیرساخت های آن، به شاخص های خوبی در حوزه سلامت دست یافتیم، تا جایی که مرگ و میر نوزادان، کودکان زیر یک سال و زیر پنج سال، مادران باردار و زنان به دلیل عوارض بارداری و زایمان، به یک دهم سال های قبل از انقلاب رسید؛ همچنین، پوشش شبکه بهداشتی و درمانی در اقصی نقاط کشور، به ۹۸ درصد و پوشش واکسیناسیون نیز به ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرد.
وزیر بهداشت بیان کرد: در سال های بعداز پیروزی انقلاب اسلامی تعداد دانشگاه های علوم پزشکی، اساتید و همچنین، پروژه های پژوهشی و تحقیقاتی در حوزه سلامت با افزایش کیفی و کمی مطلوبی مواجه شد، به طوریکه در عرصه بین المللی نیز درخشید.
نمکی گفت: در دولت دکتر روحانی، با تلاش دست اندکاران حوزه سلامت، یک دستاورد بسیار مهم تحت عنوان طرح تحول نظام سلامت شکل گرفت، این دستاورد در چند عرصه تحولات بیشتری را ایجاد کرد که کاهش پرداختی از جیب بیمار به خصوص در هزینه های بستری، توسعه زیرساخت های نظام سلامت، افزایش تخت های بیمارستانی و توسعه بخش های تخصصی و فوق تخصصی در فاز اول طرح، از جمله آن است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در فاز اول اجرای طرح تحول نظام سلامت، به تقویت و توسعه بخش درمان توجه قابل توجهی شد، گفت: آنچه نیاز بود به آن بپردازیم، اولویت پیشگیری بر درمان و اولویت درمان سرپایی بر درمان بستری بود که در فاز دوم طرح تحول سلامت به آن می پردازیم.
نمکی خاطرنشان کرد: اگر در سال های بعداز پیروزی انقلاب اسلامی توانستیم بر درمان بیماری های واگیردار، که عامل اصلی مرگ و میر کودکان و گروه های آسیب پذیر بود، توفیق حاصل کنیم، به این دلیل بود که ۶ بیماری مهلک مسری قابل پیشگیری با واکسن را با صرف هزینه ۵ دلار به ازای یک دوره کامل واکسیناسیون در گران ترین شرایط، مدیریت کردیم. اما امروزه، گرفتار بیماری های غیرواگیر هستیم که درمان آنها، هزینه های هنگفتی را به کشور و نظام سلامت وارد می کند.
وزیر بهداشت تصریح کرد: در مقابله با بیماری های واگیردار، پروسه واکسیناسیون، کنترل و مراقبت، همگی توسط وزارت بهداشت انجام می شد، اما در مورد بیماری های غیرواگیر، وزارت بهداشت ایفاگر گستره محدودی از اقدامات است. بنابراین در حوزه مقابله با بیماری های غیرواگیر، نیازمند مشارکت بین بخشی وسیعی هستیم تا شیوه زندگی مردم را اصلاح کنیم، اصلاح سبک زندگی مردم نیز باید از مدارس و از سنین پایین آغاز شود. لذا، نقش تمامی دستگاه ها و رسانه ها بسیار تاثیرگذار است.
نمکی عنوان کرد: طبق آمار، از ۳۸۰ هزار مرگ در سال ۹۶، حدود ۳۱۳ هزار مرگ به بیماری های غیرواگیر و۱۶۱ هزار مرگ نیز به دلیل فشارخون بالا یا بیماری های ناشی از فشارخون، رخ داده است.
وزیر بهداشت فشارخون را قاتل خاموش توصیف کرد و افزود: قاتلی خاموش تر و مهلک تر از فشارخون بالا وجود ندارد و این در شرایطی است که حداقل ۴۰ درصد از مبتلایان به فشارخون بالا، از این موضوع اطلاعی ندارند و زمانی که دچار بیماری مزمن کلیوی یا سکته مغزی و قلبی می شوند، اطلاع پیدا می کنند که دیر است. به همین دلیل، کنترل فشارخون را به عنوان نخستین اولویت مقابله با بیماری های غیرواگیر معرفی کردیم.
نمکی با بیان اینکه ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به فشارخون بالا، تحت کنترل و درمان مناسب قرار ندارند، گفت: طبق برآوردها، در حال حاضر، حدود ۱۵ میلیون بیمار مبتلا به پرفشاری خون در کشور داریم.
وزیر بهداشت با اشاره به برگزاری بسیج ملی کنترل فشارخون در کشور، تصریح کرد: در بسیج ملی کنترل فشارخون، درصدد هستیم که با مشارکت های بین بخشی، مردم را با عامل خطر فشارخون آشنا کرده و با شناسایی موارد جدید مبتلا به فشارخون، مردم را درخصوص شیوه های کنترل و پیشگیری از ابتلا به فشارخون آگاه کنیم.
نمکی با بیان اینکه انتظار می رود در بسیج ملی کنترل فشارخون حدود ۲ میلیون بیمار مبتلا به فشارخون بالا شناسایی شود، اظهار کرد: میزان مصرف نمک در ایران، دو برابر کشورهای دیگر است. در ایران حدود ۱۱ گرم و میانگین مصرف نمک کشورهای دیگر، حدود ۵ گرم است. البته ذائقه هر کشوری، بستگی به تاریخچه آن ملت دارد. ایران، کشوری پرآفتاب است و بالطبع، مردم تعریق بیشتری دارند، بنابراین با از دست دادن سدیم، برای تامین آن، بدن نیازمند مصرف نمک و خوراکی های شور می شود که در گذشته پدران ما با مصرف غذاهای شور آن را جبران می کردند؛ این در شرایطی است که امروزه، فرزندان سایه نشین ما ذائقه نیاکان خود را آموخته اند.
وزیر بهداشت بیان کرد: نمی توان گفت که مردم نمکدان ها را از سفره خود حذف کنند، بلکه باید سعی کنند، فقط ۳۰ درصد از نمک مصرفی خود را کاهش دهند. در این راستا، توجه و مساعدت زنان خانه دار، رستوران ها و نانوایی ها بسیار راهگشا خواهد بود.
نمکی خطاب به روسای مراکز روابط عمومی و اطلاع رسانی دستگاه های اجرایی کشور، گفت: از شما می خواهیم در دستگاه ها و در سطح ملی، کمک کنید که بتوانیم این قاتل خاموش را مغلوب کرده و در این زمینه، به نتایج مطلوبی دست پیدا کنیم.
وزیر بهداشت در پایان تاکید کرد: بعداز برگزاری بسیج ملی کنترل فشارخون، مبحث سلامت روان، دیابت، بهداشت سالمندان و سایر موضوعات در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد. درواقع به دنبال کیفی کردن خدمات در نظام سلامت و تمرکز بر مقوله پیشگیری با اولویت بیماری های غیرواگیر، هستیم. امیدوارم این نشست آغازی مبارک از یک همکاری بین بخشی باشد. تاکید می کنم، بنده وزیر بهداشت تمام مردم ایران هستم و هدفی جز برقراری عدالت در سلامت و دسترسی تمام مردم ایران به امکانات سلامت، ندارم.
ارسال دیدگاه