یک حقوقدان مطرح کرد؛
قضات تا حد ممکن از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کنند
تهران (پانا) - یک حقوقدان درباره میزان اثرگذاری مجازاتهای جایگزین حبس، گفت قضات باید در جرایمی که قانونگذار پیشبینی کرده است به این سمتوسو رفته و از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کنند، زیرا اینگونه مجازاتها با توجه به محیط زندانها و شرایط موجود در زندانها بهتر است و برای مجازات جرایم سبک بسیار خوب است.
احمد رمضانی، حقوقدان در گفتوگو با پانا در خصوص میزان بازدارنده بودن مجازاتهای سنگین در روند دادرسی ایران، بیان کرد: «این که به طور قطعی بتوان گفت مجازاتهای سنگین بازدازنده هستند یا خیر نیازمند پژوهش و تحقیق در این زمینه است و نمیتوان به طور کل نظر داد. یک سری از قوانین موجود مجازاتهای بسیار سنگینی دارد و میزان بازدارنده بودن آنها نیازمند کار آماری در این زمینه است.»
وی ادامه داد: «البته فرد به فرد متفاوت است. مثلا ممکن است شخصی که به جرم سرقت دو سال حبس را تحمل کرده، بعد از گذراندن دوره حبس مجددا سرقت انجام دهد و شخص دیگری این کار را نکند. اما اینکه در روند دادرسی ایران تا چه میزان موثر واقع شده همانطور که گفته شد نیازمند کار پژوهشی در این زمینه است.»
این حقوقدان گفت: «البته جرایم و مجازاتها با هم متفاوت هستند. مثلا مجازاتی مانند قصاص در قانون پیشبینی شده است و تا حد زیادی جنبه بازدارندگی دارد اما ممکن است در یک جرم دیگر متفاوت باشد.»
وی درخصوص میزان اثرگذاری مجازاتهای جایگزین حبس، گفت: «اینگونه مجازاتها برای جرایم سبک بسیار خوب است و تا آنجایی که نهادهای ارفاقی بتوانند از آن استفاده کنند، باید طبق قانون از آن استفاده شود. اینگونه مجازاتها با توجه به محیط زندانها و شرایط موجود در زندانها بهتر است. قضات باید در جرایمی که قانونگذار پیشبینی کرده است به این سمتوسو رفته و از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کنند.»
رمضانی در این خصوص اینکه آیا برای جرایم سنگین نیز مجازات جایگزین حبس موثر است یا خیر، گفت: «در جرایم سنگین قانونگذار به قضات چنین اجازهای نداده و نمیتوان این مجازاتها را جایگزین کرد. مثلا در جرایم درجه ۶، ۷ و ۸ قانونگذار به قضات اجازه داده تا از جرایم جایگرین حبس استفاده کنند.»
ارسال دیدگاه