ابهام در حفاظت از چنارستان پایتخت؛ طرح ساماندهی خیابان ولیعصر شفاف نیست
محمدجواد حقشناس: در طول دو دهه گذشته بخش عمدهای از چنارهای خیابان ولیعصر را از دست دادهایم/ شهرداری تهران تصمیم خود را شفاف بیان کند
تهران (پانا) - قرار است بهزودی خیابان ولیعصر تهران که با چنارهایش شهرت دارد ثبت جهانی شود از طرفی طرح ساماندهی این خیابان نیز بهزودی به کمیسیون ماده پنج میرود، طرحی که موجب نگرانی متولیان مدیریت شهری شده است چرا که آنها معتقدند این طرح در حفاظت از چنارستان پایتخت ابهام دارد.
طرح جامع خیابان ولیعصر به زودی به کمیسیون ماده پنج میرود بر اساس این طرح محدودیتهایی برای ساخت و ساز در این خیابان پیشبینی شده است اما در برخی اخبار آمده است که کمیسیون ماده پنج به دنبال صدور مجوز ارتفاع در ساخت و ساز در بخش شمالی این خیابان است که موجب انتقادات برخی از اعضای شورای شهر تهران شده است.
علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود در جلسه شورا خطاب به شهردار تهران گفت: « در گزارشهای ارائه شده، موضوع حفاظت از درختان خیابان ولیعصر به عنوان میراث طبیعی مهم شهر تهران، به عنوان اولویت اصلی در فرایند تدوین طرح معرفی شده است. اگر در طرح ساماندهی ولیعصر، اولویت حفاظت از میراث طبیعی است، چنانکه باید این گونه باشد، در کاهش تراکم مجاز ساخت و ساز در جداره های خیابان ولیعصر، تردید نکنید. نمی توان از اولویت حفاظت از چنارهای قدیمی چنارستان تهران سخن گفت، اما در عمل، همچنان رونق ساخت و ساز در پلاک های مجاور را اولویت بیشتر بخشید. نمی توان به حفاظت از میراث طبیعی اندیشید، اما در کاهش تراکم ساخت و سازهای آسیب زننده، محافظه کار و دست به عصا بود. اگرچه در ضوابط پیشنهادی تراکم ساختمانی و ارتفاع مجاز ساخت و ساز، نیم نگاهی به حفاظت از چنارها وجود داشته است، اما بررسی های کارشناسی نشان میدهد برای امر حفاظت از این میراث طبیعی، آنچه پیش بینی شده است، هدفِ حفاظت را محقق نمیکند.»
البته پیروز حناچی، شهردار تهران اخیرا درباره طرح جامع خیابان ولیعصر و تحت تاثیر قرار گرفتن درختان این خیابان به پانا گفت: «ساختمانهای عادی خیابان ولیعصر ربطی به حفظ درختان ندارند ضمن اینکه در طول سه سال اخیر ۴۵۰۰ اصله درخت در خیابان ولیعصر جایگزین شده است. با طرح جامع خیابان ولیعصر، تراکم سنگینی که قبلا در این خیابان وجود داشته است، تعدیل خواهد شد البته تا طرح مذکور تصویب نشود، نمیتوان پیشبینی کرد و کمیسیون ماده پنج باید وارد موضوع شود و وقتی طرح تصویب شد، میتوان درباره آن حرف زد.»
شهردار تهران در پاسخ به این سوال که آیا ارتفاع ساختمانها در طرح جامع خیابان ولیعصر تعیین شده است، گفت: «حرف از ارتفاع، کارشناسی است و در حوزههای کارشناسی نیز مورد بحث قرار میگیرد. بنابراین طرح بر اساس مطالعه مشاور و ارزیابی کارشناسان و نهایتا تصویب کمیسیون ماده پنج به سرانجام میرسد.»
در طول دو دهه گذشته بخش عمدهای از چنارهای خیابان ولیعصر را از دست دادهایم
محمدجواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران یکی از افرادی است که برای حفظ نشدن درختان چنار دغدغه و نگرانی دارد. وی در گفتوگو با پانا درباره زمزمههای اعطای مجوز ارتفاع در ساخت و ساز در خیابان ولیعصر شمالی اظهار کرد: «خیابان ولیعصر یکی از مهمترین، تاریخیترین و زیباترین خیابانهای خاورمیانه، کشور ایران و شهر تهران است که قطعا باید مراقبت بیشتری از این خیابان انجام شود و باید مراقب بود خیابان ولیعصر که با درختان چنار شناخته میشود حفظ شود.»
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران افزود: «متاسفانه در طول دو دهه گذشته بخش عمدهای از نماد زیبایی تهران که چنار است را از دست دادهایم. گرچه در سالهای اخیر برای جایگزین شدن درختان چنار تلاش شده است و چنارهایی از مناطق مختلف که مناسب با حال و هوای تهران است تهیه شده و جایگزین چنارهای شکسته، سوخته و از میان رفته شده است.»
وی گفت: «اخیرا بر اساس برخی خبرها، شاهد هستیم کمیسیون ماده پنج درصدد است که ارتفاع ساخت و ساز را در خیابان ولیعصر شمالی بالاتر از پارک وی صادر کند که این مساله با وضعیت این خیابان و ارزش تاریخی و زیبایی منظر آن همراهی ندارد.»
حقشناس تصریح کرد: «انتظار من این است که اگر تصمیمی گرفته میشود، این تصمیم از سوی شهرداری تهران به صورت شفاف بیان شود و تصمیمی در پنهان نداشته باشد ضمن اینکه منافع مردم، شهر و ارزشهای تاریخی و زیباشناسی شهر حتما مد نظر قرار بگیرد تا خیابان ولیعصر و زیباییها و ارزش تاریخی آن فدای منافع سودجویانه برخی عوامل در شهر نشود.»
ارسال دیدگاه