چرا واحدهای مسکونی در زلزله سیسخت خسارت سنگین دیدند
علی بیتاللهی: در زلزله سیسخت حدود ۳۱۰۰ واحد مسکونی با درجات مختلف آسیب دیدند
تهران (پانا) - مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره چرایی خسارات بالای واحدهای مسکونی در منطقه سیسخت در پی زلزله اخیر در این منطقه توضیحاتی داد.
زلزله روز ۲۹ بهمن ماه سیسخت گرچه خسارت جانی نداشت و حدود ۶۷ نفر را مصدوم کرد اما این زلزله خسارات زیادی را در واحدهای مسکونی برجای گذاشت و به گفته مسئولان این زلزله موجب شد تا واحدهای مسکونی در این منطقه از ۶۰ تا ۱۰۰ درصد دچار تخریب شوند. علی بیتاللهی، مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگو با پانا با اشاره به بررسی میدانی خود از منطقه زلزلهزده سیسخت اظهار کرد: «زلزله سیسخت با بزرگی ۵.۶ ساعت ۱۰ و نیم شب ۲۹ بهمن اتفاق افتاد. منطقه سیسخت در ارتفاعات زاگرس قرار دارد. در این خطه قله دنا وجود دارد و این رشته ارتفاعات هم به نام دنا نامیده شده است. ارتفاعات منطقه به سمت غرب، حالت پرتگاهی و سه تیغ دارند به این معنی که شیب بسیار تندی دارد.»
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: «سه تیغ و حالت پرتگاهی بودن ارتفاعات منطقه سیسخت، معرف گسل زاگرس مرتفع است که سیستم گسلی بسیار طولانی است و جزو ۵ گسل طویل کشور است که از شمال غرب به جنوب شرق گسترش دارد. این قطعه گسلی نیز در همین ارتفاعات دنا هم به اسم گسل دنا نامیده میشود.»
وی ادامه داد: «در دهه ۶۰، در منطقه سیسخت، زلزله ۵.۹ ریشتر رخ میدهد. در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ نیز زلزله ۵.۲ رخ داد و امسال هم در سال ۹۹ زلزله ۵.۶ رخ داد. این منطقه با شیب تند و کوهستانی و از نظر تراکم جمعیتی تُنُک است و جمعیت متمرکز زیادی در محدوده سیسخت و اطراف آن وجود ندارد.»
بیتاللهی تصریح کرد: «نکته مهمی که وجود دارد این است که در مناطق کوهستانی از نظر مصالح ساختمانی به طور معمول ساختمانهای سنتی با خاک و سنگ وجود دارد که اگر چنین دیواری را با یک فشار جانبی هول بدهید فرو میریزد و اتصالات دیوار، فشار جانبی را نمیتواند تحمل کند اما در برابر نیروی سقف تحمل دارد. بنابراین ساختمانهای موجود در منطقه که مصالح بنایی دازد و خارج از عرف و ضوابط غیرمهندسی ساخته شدهاند، در زلزله آسیب دیدهاند.»
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اضافه کرد: «یکسری ساختمانهای موجود هم که مهندسی ساخت یا اسکلتدار است و جدیدا ساخته شدند در زلزله آسیب دیدهاند اما هر دوی ساختمانهای بنایی و اسکلتدار دچار فروریزش نشدهاند که موجب آسیب جانی شوند.»
وی خاطرنشان کرد: «زلزله سیسخت از نظر زلزلهشناسان، زلزلهای متوسط است و نباید مخرب تلقی شود اما در این زلزله حدود ۳۱۰۰ واحد با درجات مختلف آسیب دیدند که برخی از ساختمانها باید کاملا تخریب شوند و برخی هم نیاز به تعمیرات دارد.»
بیتاللهی با بیان اینکه شهر سیسخت شهری کم جمعیت است، گفت: « این شهر بیش از ۷ هزار جمعیت دارد و در زلزله اخیر ساختمانهایی که آسیب دیدند در امتداد گسل فعال که سابقه جدید لرزهخیزی داشته، بودند. بنابراین کیفیت ساخت و ساز و همچنین مصالح نامرغوب عامل اصلی آسیب دیدگی واحدهای مسکونی در زلزله سیسخت است.»
وی با اشاره به ضرورت توجه به ساخت و ساز ساختمانها گفت: «قسمتی از کیفیت ساخت و ساز در اختیار مردم قرار دارد. با توجه به اینکه در این منطقه سابقه زلزله وجود دارد، بنابراین مردم باید کیفیت ساخت و ساز را مورد توجه قرار دهند و ساز و کار بیمههای ساختمان را مد نظر قرار دهند چون اگر همین روند ادامه یابد خسارات بیشتر خواهد بود.»
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: «آنچه از مشاهده میدانی منطقه زلزلهزده سیسخت استنتاج میشود این است که چون زلزله نزدیک به سطح زمین بوده است به صورت نقطهای اثر کرده است و فقط منطقه سیسخت را تحت تاثیر قرار داده است. البته شتاب قابل ملاحظهای داشته است اما نه آنگونه که خسارتبار باشد و در مجموع میتوان گفت که با توجه به خسارتهایی که قبلا انجام شده است، آمادگی برای زلزله در این فصل وجود نداشت.»
ارسال دیدگاه