اجرای برنامه «بهبود وضعیت سلامت» برای ۶ هزار نفر از دانشآموزان مناطق عشایری و محروم
تهران (پانا) - برنامه «بهبود وضعیت سلامت دانشآموزان دختر مناطق محروم کشور در دوران بلوغ» توسط معاونت امور زنان وزارت آموزش و پرورش ابلاغ شد.
ضرورت توجه به سلامت دختران به عنوان پیشرانان جامعه و همچنین مادران فردا از ابعاد مختلف در تمام سنین بهویژه دوران نوجوانی برای خانواده و جامعه بسیار حائز اهمیت است. ارتقای سلامت دختران در دوران بلوغ میتواند در شکلگیری هویت مناسب و افزایش نشاط سلامت و رشد اجتماعی مؤثر بوده و آنان را در مقابل بیماریهای جسمیو روحی ناشی از عدم آگاهی از تغییرات این دوران مصونیت بخشد؛ ضمن اینکه اثرات مثبتی در سازگاری روانی رفتاری فرد به همراه خواهد داشت.
دانش ناچیز دختران در مورد تغییرات جسمیو روانی دوران بلوغ و کسب اطلاعات نادرست از همسالان یا منابع نامعتبر بدون شک منجر به بروز آسیبهای جدی و جبرانناپذیر به فرد - خانواده و جامعه خواهد شد؛ و از آنجا که بسیاری از والدین بهویژه در مناطق محروم به دلیل ناکافی بودن اطلاعات یا موانع فرهنگی از ارائه توضیحات کامل و جامع در این باره به دختران خودداری میکنند آموزشهای مناسب درون مدرسهای به دانشآموزان دختر بسیار ضروریتر به نظر میرسد. تجهیز والدین و مربیان مدارس بهعنوان تسهیلگر به دانش مورد نیاز که بتوانند دختران نوجوان را به درستی راهنمایی کنند؛ برای کمک به دختران در گذر از این تغییرات بسیار مؤثر است. لذا تحت پوشش آموزش قرار دادن دانشآموزان دختر، والدین و مربیان همسو باهم در تحقق اهداف ضرورتی اجتنابناپذیر است.
ضمن اینکه ارائه بستههای آموزشی و بهداشتی مورد نیاز دختران در این دوران اثرگذاری برنامههای آموزشی در مناطق محروم و عشایری را با توجه به فقر اقتصادی خانوادهها افزایش خواهد داد. لذا ضروریست برای محرومیتزدایی و بهبود وضعیت سلامت دانشآموزان دختر مناطق محروم کشور در دوران بلوغ با اجرای برنامههای هدفمند براساس اطلاعات دقیق در مورد الگوی رفتاری و نیازهای تربیتی و بهداشتی همراه با آموزش گروههای هدف و ارائه بستههای آموزشی – فرهنگی، زمینههای ارتقای سلامت آنان را فراهم کرد.
به همین منظور دفتر امور زنان وزارت آموزش و پرورش، برنامه «بهبود وضعیت سلامت دانشآموزان دختر مناطق محروم کشور در دوران بلوغ» را برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ ابلاغ کرد. این برنامه با هدف ارتقای دانش، سلامت جسمی و روانی دانشآموزان دختر بهویژه در مناطق محروم، همراه با ارائه آموزشهای تخصصی و بستههای بهداشتی اجرا میشود.
مخاطبان این پروژه؛ دختران دانشآموز دوره اول متوسطه پایه هفتم و دوره دوم متوسطه مربیان و والدین همان دانشآموزان هستند.
افزایش دانش، نگرش و عملکرد بهداشتی دختران دانشآموز در دوران بلوغ، ارتقا و توسعه سطح سلامت جسمی و روانی دانشآموزان دختر مناطق محروم با اولویت مراکز شبانهروزی بهمنظور پیشگیری از بروز بیماریهای خاص دوران بلوغ کاهش عوامل خطرساز سلامت و ....، توجه به انسجام مراقبتهای بهداشتی و درمانی و پیشگیری از بیماریها در دوره بلوغ و ارتقای دانش و آگاهی والدین و مربیان دختران دانشآموز در دوران بلوغ دختران از جمله اهداف اجرای این برنامه است.
روش اجرای این پروژه به شرح زیر است:
- برگزاری دوره آموزشی به میزان ۶ ساعت در قالب ۳ جلسه ۲ ساعته ویژه دانشآموزان دختر محروم عشایری استثنایی به تعداد ۶۰۰۰ نفر
- ارائه کیف بهداشتی به دانشآموز دختر محروم، عشایری، استثنایی
- برگزاری دوره آموزشی به میزان ۲ ساعت ویژه اولیای همان دانشآموزان به تعداد ۶۰۰۰ نفر
- برگزاری دوره آموزشی به میزان ۲ ساعت ویژه مربیان به تعداد ۱۵۰۰ نفر
این برنامه در سطح ملی اجرا میشود و استانها باید کارشناسانی که برای آموزش انتخاب میکنند کارشناسی ارشد و بالاتر در رشتههای مرتبط با بهداشت، سلامت و مشاوره باشند.
راهبری، نظارت و ارزشیابی از نحوه اجرای طرح به عهده حوزه امور زنان و در استان به عهده اداره کل آموزش و پرورش استان (مشاور و کارشناس مسئول امور زنان) خواهد بود.
در دورههای آموزشی برای والدین باید صرفا از مدرسان آموزش خانواده متخصص در حوزههای بهداشت، سلامت و مشاوره استفاده شود.
آموزش دانشآموزان دختر استثنایی باید با هماهنگی سازمان آموزش و پرورش استثنایی و بهرهمندی از اساتید معرفی شده توسط آن سازمان صورت پذیرد.
ارسال دیدگاه