نگاهی به ۳۸ دوره جشنواره فیلم فجر(۲)

در دومین دوره جشنواره فیلم فجر چه گذشت

تهران (پانا) - دومین دوره جشنواره فیلم فجر با طرح شعار حذف سلطه فرهنگی و اقتصادی فیلم خارجی در بهمن ۱۳۶۲ در تهران برگزار شد.

کد مطلب: ۹۹۰۷۷۹
لینک کوتاه کپی شد
در دومین دوره جشنواره فیلم فجر چه گذشت

در آستانه برگزاری مهم‌ترین رویداد سینمایی تاریخ بعد از انقلاب اسلامی، جشنواره فیلم فجر، که امسال سی‌وهشتمین دوره آن برگزار خواهد شد، مروری بر دوره‌های پیشین این جشنواره از آغاز تا امروز داریم که طی آن به موضوعاتی چون آثار شرکت‌کننده، بخش‌های رقابتی و غیررقابتی، شرکت‌کنندگان خارجی، داوران جشنواره و برگزیدگان جشنواره اشاره می‌شود.

دومین دوره جشنواره فیلم فجر در بهمن ۱۳۶۲ در تهران برگزار شد. این دوره با طرح شعار حذف سلطه فرهنگی و اقتصادی فیلم خارجی بر فیلم ایرانی آغاز شد و تولیدات فیلم ایرانی در حداقل کمی و کیفی با شرایط پیشگفته جریان داشت. در این دوره مسابقه سینمای ایران در دوبخش حرفه‌ای و آماتور برگزار شد.

ویژگی بارز این دوره حضور نخستین استعدادهای سینمای پس از انقلاب ۵۷ یعنی محسن مخملباف، رسول صدرعاملی، محمدعلی سجادی، محمدرضا اعلامی، حسن هدایت و خسرو سینایی در کنار سه نام کمی شناخته‌شده‌تر یعنی علیرضا داوودنژاد، رضا میرلوحی و مسعود اسدالهی بود. از فیلمسازان حرفه‌ای قبل از انقلاب ۵۷ نامی در این دوره وجود نداشت.

بازجویی یک جنایت (۱۳۶۲) از محمدعلی سجادی، پرونده (۱۳۶۲) ازمهدی صباغ زاده، آفتاب نشینها (۱۳۶۰)از مهدی صباغ زاده، خانه عنکبوت (۱۳۶۲) از علیرضا داوودنژاد، دادشاه (۱۳۶۲) از حبیب کاووش، دو چشم بی سو (۱۳۶۲) از محسن مخملباف، شیلات (۱۳۶۲) از محمدرضا میرلوحی، نقطه ضعف (۱۳۶۲)از محمدرضا اعلامی و هیولای درون (۱۳۶۲) از خسرو سینایی از مهم‌ترین فیلم‌های این دوره از جشنواره بودند.

در این دوره جایی برای فیلم‌های خارجی وجود نداشت.

برگزیدگان

در این دوره هیئت داوران هیچ اثری را شایسته دریافت جایزه بهترین فیلم ندانست. این دوره از جشنواره نیز هیچ اثری را شایسته دریافت جایزه بهترین فیلم نداشت هرچند که بسیاری از استعدادهای سال‌های بعد سینمای ایران در این دوره پا به عرصه سینما گذاشتند.

جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد به حسین پرورش برای فیلم «نقطه ضعف» و سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به خسرو سینایی برای فیلم «هیولای درون» رسید.

دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش دوم نیز به پرویز پرستویی برای فیلم دیار عاشقان اهدا شد.

در این دوره هیچ جایزه‌ای به بازیگران زن تعلق نگرفت.

یکی از پرکارترین هنرمندان این دوره محسن مخملباف بود که با کارگردانی سه فیلم «توبه نصوح»، «دو چشم بی‌سو» و «استعاذه» در جشنواره حضور داشت.

در میان بازیگران زن پرکار این دور نیز پریدخت اقبال‌پور با ۴ فیلم «بازجویی یک جنایت»، «رهایی»، «کیلومتر۵» و «مرگ سفید» در جشنواره دوم فجر حضور داشت.

دبیر جشنواره

این دوره دبیر نداشت و امور برگزاری جشنواره به صورت شورایی مرکب از نمایندگان وزارت ارشاد و بنیاد مستضعفان برگزار شد و ابوالحسن علوی طباطبایی نیز به عنوان سخنگوی جشنواره انتخاب شد.

در آن زمان فخرالدین انوار عهده‌دار معاونت سینمایی وزارت ارشاد بود.

فیلم‌های پرتماشاگر

فیلم «نقطه ضعف» از فیلم‌های پربیننده آن دوره بود که سانس اضافه در سینما شهرقصه به آن اختصاص داده شد.

حواشی جشنواره

این دوره یکی از چالش برانگیزترین ادوار جشنواره بود و قطعی برق در روزهای آغازین و لو رفتن نتایج داوری در شب آخر از حواشی جالب توجه آن بود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار