آخرین آمار مبتلایان به ایدز در ایران
تهران (پانا) - معاون بهداشت در خصوص آمار بیماری ایدز در ایران گفت تخمین زده میشود در ایران بالغ بر ۶۰ هزار مورد بیمار ایدز زنده وجود داشته باشد اما کل موارد ثبتی ۴۰ هزار و ۵۷۳ نفر هستند که ۱۸ هزار و ۹۳۸ مورد فوت شدهاند و ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر در قید حیات هستند و ۱۵ هزار و ۶۴۶ نفر تحت درمان قرار دارند.

به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت بهداشت، علیرضا رئیسی در مراسم روز جهانی ایدز با اشاره به برنامه ۹۰۹۰۹۰ سازمان بهداشت جهانی که افزایش ۹۰ درصدی بیماریابی، پوشش ۹۰ درصدی درمان این بیماران و سرکوب ویروس ۹۰ درصدی در بیماران تحت درمان در این افراد را مورد تاکید قرار میدهد، بیان کرد: ایران در ۹۰ درصد اول یعنی بیماریابی به دلیل محدودیتهای آموزشی و اطلاعرسانی ضعیف بوده ولی در دو ۹۰ درصد دیگر عالی عمل کرده است. برآورد میشود که ۳۷.۹ میلیون نفر در دنیا با ایدز زندگی میکنند که ۷۹ درصدشان از بیماریشان آگاهند و ۷۸ درصدشان به درمان دسترسی داشته و ۸۶ درصد افزاد تحت درمان پاسخ ویرولوژیک مناسب داشتهاند.
معاون بهداشت تصریح کرد: دنیا برای مهار ایدز منابع زیادی هزینه کرده است، به نحوی که منابع از ۴.۸ بیلیون دلار در سال ۲۰۰۰ به ۱۹ بیلیون دلار در سال ۲۰۱۹ رسیده است. بنابراین مرگ ناشی از این بیماری از ۱.۴ میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ به ۷۷۰ هزار نفر و موارد جدید نیز از ۲.۸ میلیون نفر به ۱.۷ میلیون نفر رسیده است که نشان از روند کاهشی بیماری دارد.
رئیسی افزود: موارد جدید ابتلا در کل جهان ۵۴ درصد است که این آمار در منطقه ما واقع در مدیترانه شرقی ۹۵ درصد است. بنابراین ما در این منطقه وظیفه سنگینی داریم و باید برای ایمن سازی بیشتر به سراغ افراد در معرض آسیبهای اجتماعی برویم، که این کار هم وظیفه یک وزارتخانه به تنهایی نیست و باید همه دستگاهها در آن مشارکت کنند.
وی خاطرنشان کرد: پوشش درمان در منطقه امروز در مقایسه با دنیا پایینترین سطح را داراست، به طوری که در دنیا زنان باردار مبتلا به HIV مثبت ۲۸ درصد و در این منطقه ۸۲ درصد است. درصد کلی افراد مبتلا نیز در دنیا ۳۲ و در منطقه امرو ۶۲ درصد است.
وی در خصوص آمار بیماری ایدز در ایران گفت: تخمین میزنیم که در ایران بالغ بر ۶۰ هزار مورد بیمار ایدز زنده داریم ولی کل موارد ثبتی ۴۰ هزار و ۵۷۳ نفر هستند که ۱۸ هزار و ۹۳۸ مورد فوت شدهاند و ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر در قید حیات هستند و ۱۵ هزار و ۶۴۶ نفر تحت درمان قرار دارند.
وی ادامه داد: تا ۶ ماهه اول سال ۹۸ تعداد مبتلایان مرد ۶۹ درصد و تعداد زنان مبتلا ۳۱ درصد هستند. تعداد افرادی که از راه سرنگ مشترک مبتلا شدهاند نیز ۲۲ درصد و تعداد مبتلایان جنسی به ۴۶ درصد رسیده است که نشان از پیشرفت ابتلا از این طریق است.
معاون بهداشت با اشاره به حوادث لردگان اظهار کرد: در طی سالها بیماریابی درباره ایدز احدی از بیماریابی خبر دار نمیشد. کارشناسان یک منطقه از بیماران منطقه دیگر به هیچ وجه خبر ندارند. حتی وزرا از وجود یک بیمار در مناطق مختلف آگاه نمیشدهاند، حال چگونه میشود که در قضیه لردگان و فلان روستای آن منطقه نه تنها تمام کشور که کل دنیا وجود بیمار در آنجا را میفهمند؟ آیا سیستم ما با این حد از محرمانگی که گفتم مشکل داشت یا اشکال در جای دیگری بود؟ آیا باید یک فردی که در خارج ساکن است برای ما نسخه بپیچد که چه کنیم؟ اینها سئوالاتی است که با پاسخ به آنها ابعاد ماجرا روشنتر میشود.
وی افزود: من به عنوان معاون بهداشت وظیفه شرعی و قانونی دارم که با پدیده ایدز مبارزه کنم و هر تاوانی داشته باشد بپردازم تا از مردم کشورم در مقابل این بیماری محافظت کنم.
رئیسی افزود: حتما باید تابوهای آموزش و اطلاع رسانی برداشته شود وگرنه بیماریابی که مهم ترین عامل ممانعت از انتقال بیماری است به سرانجام نمیرسد. البته قبول داریم که آموزش و اطلاع رسانیها باید در چارچوب فرهنگ کشورمان باشد.
وی اضافه کرد: ما در زمینه بیماریابی و انگ زدایی از ایدز دچار ضعف شدید هستیم و هرگاه خواستیم اطلاع رسانی کرده یا مردم را آگاه تر کنیم با موانع سازمان ها و برخی افراد روبرو شدهایم.
معاون بهداشت گفت: متاسفانه با تناقضهای زیادی در این زمینه مواجهیم. وقتی بیماریابی را فعال میکنیم هیاهو میکنند که ایدز زیاد شد، بعد که بیمار را یافتیم هیاهو میکنند که چرا چند سال پیش این کار را نکردید؟ باید تکلیفمان روشن شود.
وی ادامه داد: در بیماریابی حتما نیاز به رویکرد و برنامههای جدید داریم. بهترین و موثرترین گام برای جلوگیری از انتشار اچ آی وی آگاهی بخشی است. زیرا فرد آلوده در صورت شناسایی طول عمر طبیعی دارد و دیگر اصلاً انتقال دهنده نخواهد بود.
رئیسی افزود: اکنون در دنیا درمانهای بسیار موثری پیدا شده است به نحوی که آنقدر ویروس در بیمار ضعیف میشود که میتواند تا سن امید به زندگی همچون همه افراد تا ۷۵ سال عمر کند و شانس انتقال در این فرد به صفر میرسد.
وی تصریح کرد: هرجا افراد غیرمتخصص وارد یک مساله تخصصی شدند دچار مشکل شدیم. مساله انتقال به واسطه تست قند خون در لردگان بسیار غیرعلمی و غیر دقیق مطرح شد، زیرا درصد ابتلای پزشکی که یک بیمار مبتلا به ایدز را درمان میکند در حالی که شکم او را کاملا شکافته باشد و با تیغ دست خود را هم ببرّد تنها ۳۷ صدم درصد است، تا چه رسد به تست قند خون که یک قطره خون را از دست فرد میگیرند و مورد آزمایش قرار میدهند، بدون انتقال خون به آزمایش گیرنده و دیگران.
معاون بهداشت در بخش دیگری از سخنانش به سل و ایدز توام با هم پرداخت و گفت: ایدز به خودی خود کشنده نیست مگر اینکه بیماری دیگری به سراغ فرد مبتلا که بر اثر ایدز سیستم ایمنی بدنش ضعیف شده برود که سل این ویژگی تهاجمی را زیاد دارد. به طوری که سل عامل مرگ ۱.۳ میلیون نفر از مبتلایان به HIV در جهان است. ۹ درصد موارد ایدز در دنیا، همزمان سل داشتهاند و ۴۹ درصد از عفونت همزمان سل و ایدز خود مطلع نبودهاند. بنابراین هر کجا سل بود باید بیماریابی ایدز هم انجام شود و بالعکس.
وی برنامههای پیشگیری و کنترل ایدز در کشور را چنین تشریح کرد: امسال سال آخر چهارمین برنامه استراتژیک پیشگیری و کنترل ایدز است و پنجمین برنامه نیز در دست تدوین است. با وجود تحریمها ۱۹ آزمایشگاه قطب برای تشخیص ایدز در کشور ایجاد شده است.
وی امکان انجام شمارش CD۴ در ۴۱ مرکز، بکارگیری کلینیک های درمانی در مناطق محروم، وجود ۱۰ دستگاه فعال جین اکسپرت برای تقویت مراقبت HIV را برنامههای دیگر معاونت بهداشت در پیشگیری و کنترل ایدز برشمرد و گفت: پایش و ارزشیابی مداوم برنامهها، ارتقای مستمر سیستم مدیریت دادهها، تدوین راهنماهای ویژه برای گروههای در معرض خطر نیز سالیانه در دست انجام است.
معاون بهداشت ادغام خدمات ایدز در شبکه مراقبتهای اولیه بهداشتی را افتخار منحصر بفرد ایران دانست و گفت: اگر مادر بارداری را شناسایی کرده و تحت درمان قرار دهیم نوزاد او دیگر مبتلا نمیشود که باارزش ترین کار ممکن است. لذا تاکنون ۸۶۵ هزار زن بار دار را تست کردهایم و ۷۱۵ هزار زن را با رضایت خودشان تحت آزمایش اچ آی وی قرار دادهایم که موفق شدیم ۷۷ مورد بیمار اچ آی وی کشف کنیم و از ابتلای فرزندانشان جلوگیری کنیم.
وی در پایان بار دیگر بر تابوشکنی در امر آموزش و اطلاع رسانی درباره بیماری ایدز در رسانههای همگانی همچون صدا و سیما تاکید کرد و گفت: این مساله را هفته آینده در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای پشتیبانی بیشتر از بیماریابی اچ آی وی در سطح کشور، مطرح خواهد کرد.
ارسال دیدگاه