دلایل نوسان در خودکفایی گندم چیست
تهران (پانا) - بهاعتقاد کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی بررسی روند تولید گندم در سالهای گذشته و وجود نوسان گاه تند و گاه کند، موضوع خودکفایی ۳ سال گذشته گندم را به شدت زیر سوال میبرد؛ زمانی میتوان به خودکفایی امیدوار بود که پایدار باشد و تکانههای جزیی، پایههای آن را نلرزاند و این همان اقتصاد مقاومتی است.
بهگزارش ایسنا، «خدابخش داودینصر» اظهار کرد: در حالیکه بر اساس گفتهی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی تولید گندم در سال ۹۸ ، ۱۴.۵ میلیون تن و خرید ۱۲ میلیون تن برآورده شده بود عملا در سالجاری با وجود پراکنش مناسب باران و از نظر زمان و مکان و نیز مقدار لازم برای خرید گندم رقمی بهتر از ۸ میلیون تن حاصل نشد.
او با بیان اینکه معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیز اخیرا در مصاحبهای گفته است که میزان کارایی مصرف آب از ۹۲ درصد کیلوگرم بر متر مکعب در سال ۱۳۹۲ به ۱۴۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب رسیدهایم و در همین زمان، راندمان آبیاری از ۳۹ درصد به ۴۵ درصد رسیده است، گفت: جالب اینجاست که از ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی زیرکشت، ۸.۷ میلیون هکتار آن آبی و از این مقدار اراضی آبی نیز بهگفته معاون آب و خاک ۲.۲ میلیون هکتار به سامانه نوین آبیاری مجهز شده است.
کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی ادامه با طرح این سوال که چرا با این همه استعداد و ظرفیت مطلوب بهگفته مسئولان امسسال مجبور به خرید حداقل ۳ میلیون تن گندم از خارج شدهایم، ادامه داد: مسئولان میگویند که در سه سال گذشته از نظر تولید گندمخودکفا بودهایم که اجمالی به این مطالب نشان میدهد یا مسئولان در ارائه آمار کوتاهی کردهاند یا برنامه راهبردی اقتصاد مقاومتی را هنوز درک نکردهاند یا به مبانی برنامه ششم در حوزه کشاورزی بیتوجه بودهاند و یا اصلا در این زمینه دغدغهای ندارند.
داودینصر تصریح کرد: وزیر جهاد کشاورزی در یک مصاحبه در سال جاری از موافقان واردات گندم انتقاد کرده که اگر این موضوع را در کنار مصاحبهی رئیس سازمان برنامه و بودجه در ۷ شهریور ۱۳۹۵ مبنی بر اینکه «تولید گندم در داخل توجیه ندارد» قرار دهیم به نکته دیگر فراتر از مباحث مطرح شده فوق میرسیم و آن این که حرکتی هدفمند برای عدم اجرای اقتصاد مقاومتی در درون دولت وجود دارد.
او ادامه داد: بررسی روند تولید گندم در سالهای گذشته و وجود نوسان گاه تند و گاه کند، موضوع خودکفایی ۳ سال گذشته گندم را بهشدت زیر سوال میبرد؛ زمانی میتوان به خودکفایی امیدوار بود که پایدار باشد و تکانههای جزیی، پایههای آن را نلرزاند و این همان اقتصاد مقاومتی است.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: عدم توجه دولت به توان عظیم بخش خصوصی بهویژه سازمان نظام مهندسی کشاورزی و انبوه فارغالتحصیلان، اجرای ناقص خرید تضمینی، توزیع نامناسب نیروهای استخدام جدید از نظر رشته تحصیلی و جنسیت علمی و مشکلات از این قبیل، نتیجهای بهتر از این را عاید مملکت نمیکند.
او معتقد است: ناهماهنگی شدید بین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو و نداشتن برنامه در مورد الگوی کشت و عامل مهم و موثری مانند بهرهوری را باید به این معضلات افزود و نابسامانی در تولید گندم در کشور را بهراحتی میتوان به استان نیز تعمیم داد بهطوری که عملکرد تولید محصولات زراعی استان ایلام طی دوره ۹۵- ۹۰ با سقوط دوپلهای از جایگاه ۲۶ در کشور به رتبه ۲۸ رسیده و در حوزه محصولات باغی نیز هنوز نتوانستهایم به رتبهای بهتر از رتبه ۳۲ در کشور دست یابیم.
داودینصر تصریح کرد: اگر باور به راهبرد و اقتصاد مقاومتی را در درون دولتمردان تقویت کنیم و در قالب این راهبرد مهم به مولفههایی مانند مردمی کردن اقتصاد، ارتقاء بهرهوری، انتقال دانش به عرصه، توجه به نیروی انسانی کیفی و نه سربار، سپردن مسئولیت به افراد کاردانو کارآمد؛ تفکر و مدیریت جهادی وبا استناد به اسناد فرادست مانند چشمانداز ۲۰ ساله و برنامه ششم توسعه توجه کنیم بهراحتی میتوانیم به یک اقتصاد برتر و مقاوم دست پیدا کنیم.
او تاکید کرد: ما در کشور مشکل منابع نداریم بلکه از مشکل مدیریت و عدمبهرهگیری مناسب از منابع و به تعبیری بهتر مشکل تخصیص بهینه منابع رنج میبریم و رفع این نقیصه مستلزم میدان دادن به مدیران کارآمد و کنار گذاشتن مدیران ناکارامد به دور از تعارفات حزبی و سیاسی است.
ارسال دیدگاه