قربانیان خاموش گرما
تعداد جان باختگان گرما از قربانیان حملات داعش بیشتر بوده است !
تهران (پانا) - تیغ آفتاب یا تیغ تیز تروریستها؟ گرمای آتش انتحاری یا گرمایش زمین؟ تروریستها بیشتر آدم کشتهاند یا هوای گرم این روزهای کرهخاکی، در سایه بیتوجهی به محیطزیست؟ واقعیت این است که تروریستها با همه خشونت و نفرتپراکنی میتوانند جان هزاران انسان را بگیرند. تروریست هایی که بیشتر سعی میکنند با بازی گرفتن افکار عمومی باعث ترس میلیونها انسان شوند.
بهگزارش خراسان، در این میان اما، فارغ از اهمیت امنیت در یک کشور، تغییرات اقلیمی با سرعت و شدت بیشتری تبدیل به ماشین کشتار شده است. گرما، قاتل خاموش، تنها بخشی از بحران بزرگی بهنام تغییرات اقلیمی است. در این گزارش، آماری از جانباختگان حملات داعش در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ را که خارج از عراق و سوریه (بهعنوان سرزمینهای اکثرا تحتکنترل تروریستها تا سال ۲۰۱۸) روی داده با تعداد افرادی که در چهار کشور جان خود را در همان بازهزمانی بهعلت گرما از دست دادند، بررسی میکنیم.
گرمترین دوران زمین طی ۲ هزار سال گذشته
کارتر بیز، نویسنده و کمدین آمریکایی در توئیتی مینویسد: «بعضیها شاکی هستند که این گرمرین تابستان ۱۲۵ سال گذشته بوده. اما من دوست دارم فکر کنم این خنکترین تابستان ۱۲۵ سال آینده خواهد بود.... نیمه پر لیوان» اما این طنز تلخ، بسیار به واقعیت نزدیک است. موسسه هواشناسی پستدام آلمان میگوید، پنج تابستان داغ از قرن پانزدهم میلادی تاکنون همگی ظرف ۱۹ سال گذشته (قرن بیست و یکم) روی داده است. روزنامه لوموند فرانسه در گزارشی با استناد به تحقیقات گروهی از پژوهشگران معتقد است که زمین گرمترین دوران خود را طی دو هزار سال گذشته تجربه میکند. بر این اساس، نه فقط این گرم شدن هوا از لحاظ «دامنه» و «سرعت» خود بیسابقه است؛ بلکه از نظر جهانی بودن آن نیز بیمانند است. هرچند پیش از این دورههایی از گرم شدن یا سرد شدن در زمین وجود داشته، اما هرگز به این صورت همزمان در نقاط مختلف زمین نبوده است. بهعنوان مثال در دوران قرون وسطا یک دوره گرمایی وجود داشته که ۴۰ درصد از کره زمین مشمول آن میشده است. این در حالی است که اکنون ۹۸ درصد کرهزمین گرفتار چنین تغییراتی است.
قربانیان گرما از ژاپن تا ایتالیا
کشورهای متعددی هستند که آمار خیره کنندهای از مرگ و میر بهخاطر گرما را به ثبت رساندهاند. از جمله رویداد تاریخی مرگ بیش از ۱۵۰۰ فرانسوی در آگوست سال ۲۰۰۳. اما همانطور که پیشتر گفته شد در این گزارش تنها چهار کشور بهصورت گزینشی و فقط طی شش سال اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. نکته قابل توجه این است که بدانیم گرما جان همه را میگیرد؛ حتی اگر شهروند کشورهای ثروتمند «جیبیست» باشید (از جمله ایتالیا، ژاپن و هند که در گزارش آمده). برای مثال تنها در دو هفته گذشته ۱۰۰ نفر در هند جان خود را بهعلت گرما از دست دادهاند. یکی از بالاترین ارقام ثبت شده مرگ بهخاطر گرما در هند، متعلق به سال ۲۰۱۵ است که حدود ۱۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
به گزارش «تایمز آف ایندیا» براساس آمار رسمی در ۱۰ سال اخیر بیش از شش هزار نفر از مردم هند جان خود را براثر گرما از دست دادند. در همان تابستان داغ ۲۰۱۵ در پاکستان دو هزار نفر قربانی گرما شدند. علاوهبر این طی سالهای گذشته بهصورت میانگین بیش از ۵۰۰ نفر جان خود را بر اثر گرما در این کشور از دست دادهاند. شاید شوکه شوید؛ وقتی بدانید «ادواردو زانکینی» نایبرئیس ملی انجمن محیطزیست ایتالیا در گزارشی رسمی اعلام کرده که از سال ۲۰۰۵ تا سال ۲۰۱۶ میلادی موج شدید گرما در ۲۳ شهر ایتالیا جان ۲۳ هزار و ۸۸۰ نفر را گرفت. این یعنی گرما جان حدود شش هزار و ۵۰۰ ایتالیایی را بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ گرفته است. در این میان ژاپنیها که از زلزله جان سالم بهدر میبرند نیز از قربانیان گرما هستند. در هفتهجاری ۱۱ ژاپنی زیر تیغ آفتاب جان دادهاند و ۵۶۰۰ نفر از آنها در بیمارستانها تحت مراقبت قرار گرفتند. ژاپن دقیقا یک سال پیش ۸۰ شهروند خود را بهعلت گرما از دست دادکه البته عمدتا از افراد کهن سال بودند.
تروریستهای داعش چند نفر را کشتند؟
چه تعداد از حملات تروریستها را به یاد دارید؟ بمبگذاری مسجد شیعیان در کویت، هواپیمای روسی با بیش از ۲۰۰ مسافر که از مصر تیکآف و در حوالی شرم الشیخ سقوط کرد و سرنشینان کشته شدند، حمله تروریستی تهران، بمبگذاری سوروچ در آستانه انتخابات ترکیه، حمله شارلی ابدو و ... براساس آماری که ویکی پدیای انگلیسی به ثبت رسانده، ۱۱۰ حمله تروریستی داعش خارج از مرزهای عراق و سوریه (که تا سال ۲۰۱۸ بخش اعظمش در دست تروریستهای داعش بود) انجام شده است. براساس این آمار طی ۱۰۰ حمله تروریستی وحشیانه تنها سه هزار و ۸۵۹ نفر کشته شدهاند. رقمی کمتر از کشتههای ایتالیا، هند یا پاکستان بر اثر گرما!
تروریسم بحرانی بزرگ و خطرناک است. اما تغییرات اقلیمی بحرانی بزرگتر و خطرناکتر. رویدادی که لازم است دولتمردان همچون خطری امنیتی به آن بنگرند. خطری که امنیت آینده بشر را نشانه گرفته است.
ارسال دیدگاه