بازرس کل استان گیلان: اجرای طرح بایوجمی در تالاب انزلی باید متوقف بماند
رشت (پانا) - بازرس کل استان گیلان اجرای طرح بایوجمی در تالاب بین المللی انزلی را دارای ریسک بالایی دانست و تأکید کرد: طرح تا زمان مشخص شدن اثرات زیست محیطی، سلامت آبزیان و شهروندان، باید متوقف بماند.
به گزارش پانا ، بازرس کل استان گیلان گفت : طرح بایوجمی با ابهامات جدی روبروست و بی خطر بودن آن هنوز ثابت نشده است.
سیف الله مسرور گفت : بایوجمی اگرچه طرحی بومی است اما از آنجایی که سابقه اجرا در هیچ منطقه ای نداشته و از لحاظ فنی مورد ایراد بسیاری از صاحبنظران نیز است، ما نیز بررسی کردیم و اجرای این طرح را در تالاب انزلی دارای ریسک بالایی می دانیم که می تواند به سلامت آبزیان، محیط زیست و مردم آسیب وارد کند و بر این اساس تا زمانی که بی خطر بودن این طرح اثبات نشده ، بایستی متوقف شود.
وی با بیان اینکه در دانشگاه گیلان در همین خصوص کارگروهی متشکل از متخصصان صاحب نظر تشکیل شده، اظهار داشت: جمع بندی صورت گرفته و گزارشی در این زمینه ارائه شده، خیلی نگران کننده است زیرا یکی از مهمترین علت های مخالفت ما با این طرح در حال حاضر ، اجرای آزمونه (پایلوت) این طرح در استخر مصنوعی بوده که بدلیل نداشتن ویژگی های تالاب، نمی تواند ملاک تایید بی ضرر بودن آن باشد.
به گفته مسرور ، مشکل این نیست که رسوب کف تالاب را کاهش دهیم بلکه در حال حاضر از هر دو ورودی تالاب رسوبات به آن وارد می شود و با توجه به ورود رسوبات از طریق رودخانه ها طی سال های آینده ، تصفیه خانه ای برای فاضلاب انسانی و پیشگیری برای ورود فاضلاب ها به تالاب پیش بینی نشده است.
وی ادامه داد: بهتر این بود که بخشی از اعتبارات را صرف اقدامات پیشگیرانه می کردیم که ابتدا ورودی رسوبات را کاهش دهیم سپس برای کاهش رسوبات، طرحی را اجرا کنیم بنابراین استدلال کسانی که مخالف اجرای این طرح هستند، معقول و مستدل است و ما نیز در شرایط کنونی با اجرای این طرح مخالفیم و از اقدامات مرجع قضایی حمایت می کنیم.
در تفاهم نامه قید شده که در اجرای هر آزمونه (پایلوت)، سازمان و کمیته نظارت اگر به این جمع بندی برسند که اثرات این واکنشها برای تالاب مخرب است، جلوی آن گرفته شود اما آنچه از شواهد امر و نظر کارشناسان این حوزه بر میآید کمک به زیست پالایی با استفاده از فناوری نوینی که اگرچه در فضای مصنوعی جواب داده، اما قابل اطمینان در محیط طبیعی نیست و به دلیل ابهامات موجود مدیران شرکت مربوطه اعلام کرده اند که تضمین میدهند هر جا اثرات منفی این طرح محرز شود، حاضر به جبران خسارت خواهند بود.
تالاب انزلی بعنوان یکی از زیست بومهای ارزشمند جهان، مهار کننده سیلهای ویرانگر، تعدیل کننده آب و هوای منطقه و زیستگاه گونههای زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان است که سال ۱۳۵۴ در فهرست تالابهای بین المللی رامسر به ثبت رسید.
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب میشود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب از نظر کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن وابسته است. فاضلابهای صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی، سموم کشاورزی، پسماندها و نخالهها، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب، آتش زدن نیزارها با هدف تصرف، ورود رسوبات از رودخانهها و انتقال آلودگی از دریا و کاهش میزان آب موجود، حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است. این معضلات تالاب انزلی را سال ۱۹۹۳ در فهرست تالابهای در معرض خطر (مونترو) قرار داد.
رعایت حقابه تالاب، مدیریت رسوبات، پساب و پسماند، آبخیزداری در حوضه تالاب، جلوگیری از تصرف اراضی تالابی و برداشت بی رویه آب از تالاب از الزامات است. اواخر خردادماه امسال دادستان عمومی و انقلاب بندرانزلی دستور توقف طرح تصفیه و زیست پالایی تالاب انزلی به منظور کاهش عمق لجن به روش بایوجمی را صادر کرد.
ارسال دیدگاه