زهرا نژادبهرام: در شهری که به نیمی از جمعیت خود بیتوجه است انتظار مشارکت چگونه امکانپذیر است
تهران (پانا) - عضو هیات رئیسه شورا طی گزارشی از اقداماتی درباره مناسبسازی شهر تهران گفت از شهری که به نیمی از جمعیت خود بیتوجه است، چطور میتوان انتظار فعالیت و شادی و مشارکت جمعی داشت.
زهرا نژادبهرام در جلسه امروز شورای شهر تهران، اقدامات ستاد مناسب سازی شهر تهران و پیگیریهایی صورت گرفته را طی نطقی در شورا قرائت کرد:
«دوم مهر ماه سال ۱۳۹۶ بود که با تصمیم شورای پنجم شهر تهران مسئولیت سنگین نمایندگی شورا در ستاد مناسبسازی فضاهای شهری برای معلولان جسمی و حرکتی بر دوش من نهاده شد. مسئولیتی که با وجود تمامی سختی و مشقتهایش، شیرینی خدمت به قشر معززی همچون توانیابان و اقشار آسیبپذیر را در دل خود دارد.
از ماهها پیش از آغاز به کار شورای پنجم یکی از چالشهای جدی تهران امروز را عدم انطباق آن با حداقلِ نیازهای گروههای آسیبپذیر و کمتوان میدانستم. طی سالیان گذشته بارها از خود در جایگاه یک زن سالم و بالغ این پرسش را داشتهام که چگونه میشود که یک شهر تا این اندازه بیتوجه به شرایط جسمی و فیزیکی نیمی از جامعه(زنان) پدید آید و پرسش تاسف آورتر آنکه در چنین شهری چگونه میتوان انتظار حضور، مشارکت، فعالیت و نشاط را از سالمندان، کودکان، زنان باردار، توانیابان جسمی، حرکتی و ذهنی داشت و به تغییر رویکرد در این حوزه امیدوار بود؟
بر همین مبنا درست از آغازین روزی که تصمیم به کاندیداتوری در انتخابات پنجمین دوره شورای اسلامی شهر تهران گرفتم، عزم آن کردم که مسئولیت سنگین نمایندگی شورای اسلامی شهر تهران را در این ستاد که پیشتر با ماهیت و ساختار آن آشنا بودم، به عهده بگیرم و این مهم با اعتماد همکاران گرامی امکانپذیر شد.
امروز قصد دارم به وظیفه ذاتی نماینده منتخب مردم که همانا در درجه اول پاسخگویی و ارائه گزارش اقدامات به مردم و افکار عمومی و پس از آن گزارش به همکاران و صحن شوراست، بپردازم. از همین تریبون دیگر همکاران را به ارائه گزارشهای ادواری از حضورشان در ستادها، کمیتهها و کارگروههایی که به نمایندگی از شورای شهری که خود منتخب مستقیم شهروندان است، دعوت میکنم و از رئیس محترم شورا تقاضا دارم، این موضوع را با جدیت دنبال کنند. امید آن که این گزارش نقطه آغازی بر ارائه گزارش اقدامات و تلاشهای یکایک همکارانم در ایفای مسئولیت نمایندگیِ مردم شریف تهران باشد.
دوازده قدم به سرانجام رسیده مصوبات شورا در مناسبسازی شهر تهران برای توانیابان، جانبازان و کمتوانان به شرح زیر است:
عملکرد ستاد مناسبسازی در طول یک دهه (۱۳۹۴-۱۳۸۴):
- برگزاری جلسات به صورت نامنظم و با تاخیر، برگزاری جلسات در سطح کارشناسی و دور از حوزه سیاستگذاری و تصمیمگیری
- عدم مستندسازی اقدامات صورت گرفته از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴
- فقدان برنامه جامع عملیاتی مناسب سازی اماکن، معابر، فضاهای عمومی و ایستگاههای مترو
- عدم ابلاغ ضوابط و شیوهنامه مدون به مناطق ۲۲گانه در راستای رعایت ضوابط مناسبسازی
- ابهام در نحوه هزینه کرد ردیف بودجه «بهسازی معابر جهت تردد معلولین و سالمندان» به شماره ردیف ۲۱۳۰۲
اما چکیدهای از اقدامات انجام شده ستاد مناسب سازی شهر تهران در سال ۱۳۹۷ موارد زیر را شامل میشود:
اقدام اول:
برگزاری جلسات در بازههای زمانی منظم و با حضور معاونان واحدهای ستادی و مدیران کل ادارات و سازمانهای مربوطه
جلسات ستاد مناسبسازی در بازههای زمانی ۱۳۹۷/۲/۳۱، ۱۳۹۷/۷/۲۱ و ۱۳۹۷/۱۰/۸ و اختصاص جلسه کمیته شهرسازی شورای شهر مورخ ۱۲ آذر ماه به بحث مناسبسازی.
اقدام دوم:
تشکیل کمیتههای مناسبسازی مناطق ۲۲ گانه با هدف اعمالنظارت جدی بر نحوه عملکرد مناطق ۲۲ گانه و ضرورت تعیین اولویتهای سالانه مناسبسازی با حضور نمایندگان جامعه معلولان در هر منطقه
اقدام سوم:
ضرورت لحاظ پیوست مناسبسازی برای پروژههای عمرانی جدید و جاری
ابلاغ شیوهنامه مناسبسازی به عنوان بخشی از فرآیند عقد قرار داد، طراحی و اجرای پروژههای عمرانی و پیگیری ابلاغ شیوهنامه در قالب نظام فنی و اجرایی.
اقدام چهارم:
تصویب مناسبسازی یک بوستان، دو ساختمان و یک محور شهری به ازای هر یک از مناطق ۲۲ گانه که در مجموع ۸۸ پروژه مناسبسازی در سطح کلانشهر تهران در سال ۱۳۹۷ تعریف شد.
اقدام پنجم:
بازدید از پروژههای پایلوت مناسبسازی مناطق ۲۲ گانه؛ پروژههایی که از سوی معاونتهای تخصصی به عنوان اماکن مناسب سازی شده معرفی شدند، از سوی نمایندگان شورای شهر/ معاونت شهرسازی و معماری/معاونت خدمات شهری و معاونت فنی و عمرانی در اسفند ۱۳۹۷ مورد بازدید قرار گرفت.
اقدام ششم:
بر اساس آمار میادین میوه و تره بار، تعداد کل میادین میوه و تره بار تا آذر ۹۷ تا پایان خرداد۹۸ از ۲۴۱ به ۲۴۶ عدد رسید. تعداد کل میادین مناسبسازی تا سال ۱۳۹۷، ۴۱ عدد، تعداد کل میادین مناسب سازی در سال ۱۳۹۷، ۳۳ عدد و تعداد کل میادین مناسبسازی در سال ۱۳۹۸، ۲۲ عدد بوده است.
اقدام هفتم:
تصویب افزایش ۳۰۰ درصدی اعتبار ردیفهای مربوط به مناسبسازی در فرآیند تصویب بودجه ۱۳۹۸ در قیاس با سال گذشته.
اقدام هشتم:
پیشنهاد و تصویب ماده ای مجزا در برنامه سوم توسعه شهر تهران درباره مناسبسازی فضاهای شهری برای آحاد جامعه.
اقدام نهم:
رعایت ضوابط مناسبسازی در مراحل طراحی و احداث ایستگاههای مترو خطوط جدیدالاحداث (خطوط ۶ و ۷) از سوی شرکت راه آهن شهری تهران و حومه طبق مصوبه ستاد مناسبسازی.
اقدام دهم:
مناسبسازی ۱۵ ایستگاه از ایستگاههای پرتردد از خطوط ۱ / ۳ و ۴ در سال ۱۳۹۸
اقدام یازدهم:
پروژه مناسبسازی دو محور، دو بوستان و چهار ساختمان نیز در برنامه کاری هریک از مناطق ۲۲گانه و معاونتهای ستادی در سال جاری قرار گرفته که میتوان گفت در مجموع ۱۷۶ پروژه مناسبسازی در کلانشهر تهران برای سال ۱۳۹۸ تعریف شده است.
اقدام دوازدهم:
نقشه موقعیت مکانی اماکن عمومی مناسبسازی در لایه اطلاعاتی gis بارگزاری شد.
منطقه ۱،۴، ۵، ۷،۸،۹،۱۰، ۱۲،۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۸، ۱۹و ۲۱
از جامعه معلولان برای بازدید و رصد وضع کمی و کیفی پروژههای مناسبسازی شده در مناطق ۲۲ گانه و ارائه بازخورد به شورای شهر تهران به منظور بهبود فرآیند و نیز برای پیگیری برای انتشار عمومی پروژههای مناسبسازی تعریف شده سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ در سامانه برخط به منظور تحقق نظارت عمومی، به صورت جدی خاص، دعوت به عمل میآورم.
ارسال دیدگاه