خوراکیهایی که سرطان را غیرفعال می کنند
تهران (پانا) - اشاره به چای سبز جای شگفتی ندارد زیرا هرگاه که پژوهشگران پلی فنولهای قدرتمند موجود در این نوشیدنی که به نام کاتچینها شناخته میشوند را برای مبارزه با سرطان مورد بررسی قرار میدهند، آنها را شگفتزده میکند.
بهگزارش عصرایران، پروتئینی به نام GRP۷۸ طی پژوهشهای اخیر توجه پژوهشگران را بهسوی خود جلب کرده است. زیرا این پروتئین مسئول فعالسازی جهشهایی است که بهنام جهشهای کراس (KRAS) شناخته میشوند.
کراس نوعی ژن است که میتواند سلولهای عادی را به سلولهای سرطانی تغییر دهد و این جهشها در انواع مختلف سرطان دخیل هستند.
بهعنوان مثال، ۳۰ تا ۵۰ درصد تومورهای کولورکتال دارای جهشهای کراس هستند. حدود ۹۰ درصد از سرطانهای پانکراس نیز دارای این جهشها هستند. در واقع، آنها در حدود یکسوم از تمام موارد سرطان انسانی رخ میدهند، از اینرو، هدف قرار دادن پروتئینی که ژن کراس را فعال میکند بهواقع اقدام بزرگی است.
پروتئین های GRP۷۸ نهتنها خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، بلکه سطوح آن در افرادی که به سرطان مبتلا میشوند نیز افزایش مییابد. این بهمعنای افزایش احتمال عود سرطان در کنار کاهش نرخ بقای بیمار است.
تمام این خبرهای بد درباره GRP۷۸ موجب شده تا دانشمندان احتمال کاهش یا غیرفعالسازی آن را مورد بررسی قرار دهند.
در مطالعهای جدید، پژوهشگران سلولهای پانکراس را به دو دلیل انتخاب کردند:
در مقایسه با سرطانهای دیگر، سرطانهای پانکراس میزبان بالاترین درصد جهشهای کراس هستند.
آدنوکارسینوم داکتال پانکراس با نرخ بقای کمتر از ۱۰ درصد برای بیمار یکی از مرگبارترین اشکال سرطان است.
پژوهشگران طی این مطالعه دریافتند که امکان تاثیر مستقیم بر این پروتئین ویرانگر وجود دارد.
در این مطالعه که با حضور سوژههای حیوانی (موشها) انجام شد، مشخص شد که ۵۰ درصد کاهش در پروتئین GRP۷۸ در سلولهای پانکراس برای توقف نخستین مرحله رشد سرطان پانکراس کفایت میکند.
اما در شرایطی که پژوهشگران از مقصود آگاه هستند، اما هدف قرار دادن این پروتئینها بهطور خاص با داروها یک چالش است.
خبر خوب این است که پژوهشگران بر استفاده از برخی مواد غذایی و گیاهان دارویی بهعنوان عوامل درمانی امیدوارکننده متمرکز شدهاند.
مواد غذایی که کلید سرطان را غیرفعال میکنند
بهگفته امی لی، یکی از پژوهشگران حاضر در مطالعه و استاد بیوشیمی و پزشکی مولکولی، برخی مواد غذایی و گیاهان دارویی، از جمله چای سبز و سویا حاوی ترکیبات طبیعی هستند که میتوانند پروتئین GRP۷۸ را سرکوب کنند.
اشاره به چایسبز جای شگفتی ندارد زیرا هرگاه که پژوهشگران پلی فنولهای قدرتمند موجود در این نوشیدنی که بهنام کاتچینها شناخته میشوند را برای مبارزه با سرطان مورد بررسی قرار میدهند، آنها را شگفتزده میکند.
ایزوفلاونهای موجود در سویا نیز نشان دادهاند که توانایی کاهش چندین ژن و پروتئینهایی که به جهشهای کراس منجر میشوند را دارند. از دیگر ترکیبات ضدسرطان بالقوه که مشخص شده است جهشهای کراس را مهار میکنند میتوان به سولفورفان موجود در سبزیهای چلیپایی، مانند بروکلی، گل کلم و کیل، و پلیفنول کوئرستین موجود در بروکلی، پیازها و توتها اشاره کرد.
هونوکیول که از درخت مگنولیا بهدست میآید یکی دیگر از عوامل بالقوه است که آثار مهارکننده پروتئین GRP۷۸ را نشان داده است. گلهای مگنولیا توانایی خود در زمینه مقابله با سرطان را نشان دادهاند.
در شرایطی که این ترکیبات گیاهی نتایج امیدوارکنندهای در پژوهش نشان داده اند، تا به امروز هیچ کدام از آنها بهصورت بالینی مورد استفاده قرار نگرفتهاند.
اما این بهمعنای آن نیست که نمیتوانید استفاده از این مواد غذایی و گیاهان دارویی که فواید سلامت مختلفی را ارائه میکنند، افزایش دهید.
در همین راستا میتوانید موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
- روزانه حداقل دو فنجان چای سبز بنوشید.
- حداقل سهبار در هفته سبزیهای چلیپایی مصرف کنید.
- یک مکمل هونوکیول که جدا از آثار ضدسرطان بهعنوان یک عامل آنتیاکسیدان و ضدالتهاب قوی نیز عمل میکند، مصرف کنید.
- محدود کردن مصرف گوشت قرمز و به جای آن مصرف وعدههای غذایی حاوی سویای ارگانیک یا محصولات تهیه شده از آن مانند تمپه، توفو یا ناتو.
ارسال دیدگاه