کله فرعون ۹ ساله مصری در لندن به حراج رفت + تصویر
تهران (پانا) - مجسمه سر توتعنخآمون، یازدهمین فرعون مصر باستان برغم مخالفتهای قاهره در حراجی لندن به قیمت پنج میلیون پوند فروخته شد.
به گزارش میزان، این مجسمه قهوهای رنگ از سنگ کوارتز ساخته شده، ۲۸.۵ سانتی متر ارتقاع دارد و قدمت آن به سه هزار سال پیش باز میگردد. مسئولان حراج کریستی در لندن بدون اعلام نام خریدار این قطعه باستانی تصریح کرده اند که مجسمه سر فرعون مصر به قیمت ۴ میلیون و هفتصد هزار پوند به فروش رفت.
این اثر در واقع متعلق به دوره امارنه است؛ دورهای که بخشی از تاریخ مصر باستان است و در آن آمنهوتپ چهارم کسی که نام خود را به آخناتون تغییر داد و بانی نخستین حرکت سیاسی «یکتاپرستانه» یا «تک ایزدی» در مصر باستان شد به فرمانروایی رسید.
توتعنخآمون در همین دوره و در سن ۹ سالگی فرعون مصر شد و چهره کودکانه وی در مجسمه به خوبی نمایان است. فرعون ۹ ساله در این مجسمه لبهایی گوشتی، چشمانی بادامی و گونههایی درشت دارد.
اعلام به حراج گذاشتن این اثر در حراجی لندن پیشتر موجب خشم مردم و اعتراض مقامهای دولتی در مصر شده بود. معترضان خواستار لغو برنامه فروش مجسمه در لندن شده بودند که به این خواسته توجهی نشد.
دهها تن از اتباع مصری ساکن لندن پنجشنبه شب با در دست داشتن پرچم کشورشان در مجاورت سالن برگزاری حراجی کریستی دست به تظاهرات زدند. معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که بر روی آنها نوشته شده بود «تاریخ مصر فروشی نیست» و «قاچاق آثار باستانی را متوقف کنید.»
لازم به ذکر است؛ یک مقام بلند پایه مصر با انتشار بیانیهای ضمن مخالفت با اقدام برگزار کنندگان حراج لندن در فروش بخشی از آثار باستانی مصر از جمله مجسمه نیم تنه توتعنخآمون از آنها خواست به اسناد و مدارکی ثابت کنند که این اثر به طور قانونی از مصر خارج شده است.
مسئولان حراج کریستی نیز اعلام کرده اند که مقامات مصر پیشتر از در معرض دید عموم قرار گرفتن این مجسمه آگاه بوده اند و اعتراض فعلی آنها بی مورد است. به گفته برگزار کنندگان حراجی لندن پیشتر تحقیقات معتبری در باره مجوزهای قانونی و مبدا این اثر صورت گرفته و کریستی هیچگاه اقدام به فروش اشیائی با ماهیت جعلی و یا غیر قانونی نمیکند.
برگزار کنندگان حراج کریستی همچنین فهرستی از مالکان قبلی مجسمه توتعنخآمون در پنجاه سال گذشته را منتشر کرده اند.
گفتنی است که زاهی حواس، وزیر پیشین آثار باستانی مصر به خبرگزاری فرانسه گفته است که مجسمه یاد شده در سال ۱۹۷۰ همزمان با ربوده شدن بسیاری از دیگر آثار مشابه باستانی به صورت غیر قانونی از مصر خارج شده است.
دولت مصر تلاش دارد آثار به سرقت رفته از این کشور را به هر نحو ممکن بازگرداند و از سال ۱۹۸۳ با تصویب قانونی خروج این آثار از کشور را ممنوع اعلام کرده است.
ارسال دیدگاه