مدیرکل هواشناسی خوزستان عنوان کرد:
موازی کاری سازمان آب و برق در پیش بینی آب و هوا موجب هدر رفت منابع است
هواشناسی خوزستان از ۲۰ اسفند ماه ۹۷ هشدار بارش ها و احتمال وقوع سیل را داده بود
اهواز (پانا) - مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: به لحاظ قانونی و رسمی سازمان هواشناسی مسئولیت صدور اطلاعیه و اخطاریه را دارد در حالیکه ما یک سرور برای راه اندازی مدل آب و هوایی نداریم، سازمان آب و برق با راه اندازی مرکز پیش بینی آب و هوا موجب موازی کاری و هدر رفت منابع شده است.
به گزارش ایلنا محمد سبزه زاری در نشست خبری با خبرنگاران در محل اداره کل هواشناسی استان خوزستان اظهار کرد: طوفان گرد و خاک شب گذشته، هبوب نام دارد که یک پدیده همرفتی است و بصورت ناگهانی آغاز می شود و موقتی است.
پدیده هبوب قابل پیش بینی نیست
او با اشاره به اینکه گرد و خاک هایی که در این فصل اتفاق می افتد همرفتی است، افزود: حتی مدل های پیشرفته دنیا نیز قادر به پیش بینی این پدیده نیستند چرا مکان و زمان دقیق آن روی مدل های هواشناسی مشخص نیست.
مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به اینکه پدیده گرد و خاک شب گذشته در استان را روز شنبه پیش بینی کرده و اطلاعیه آن را صادر کردیم و انتظار پدیده همرفت در شمال عربستان و جنوب عراق را داشتیم، اما این اتفاق را نمیتوان به راحتی پیش بینی کرد.
او ضمن اشاره به اینکه پدیده گرد و خاک در همه جای دنیا اتفاق می افتد، تاکید کرد: با این امکانات اندک نسبت به دنیا پیش بینی های خوبی انجام می گیرد حتی ما توانستیم پدیده هبوب و گرد و خاک را تا حدودی با روش های ابتکاری و تجربی خود پیش بینی کنیم.
سبزه زاری در خصوص اینکه چرا در برخی مواقع بر اساس پیش بینی هواشناسی مدارس و ادارات تعطیل می شوند، اما گرد و خاکی رخ نمیدهد، گفت: ما در پیش بینی های هواشناسی تنها احتمال می دهیم یعنی ممکن است رخ بدهد یا نه، هیچ گاه و هیچ جای دنیا نمیتوان به صورت ۱۰۰ درصد پیش بینی کرد.
او ادامه داد: ما از اطلاعاتی که سازمان هواشناسی جهانی بدون فیلتر در اختیار همه کشور ها قرار میدهد استفاده می کنیم گرد و خاک های محلی در اقلیمی که ما داریم طبیعی است که این اقلیم را میتوان منطقه خوزستان، جنوب عراق و شمال عربستان برشمرد.
کمبود ایستگاه های هواشناسی در کشور عراق کار را برای ایران دشوار می کند
مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: ایستگاه های زمینی هواشناسی در عراق تنها به ۴ ایستگاه در شهرهای نجف، بغداد، سلیمانیه و بصره محدود می شود به همین دلیل پیش بینی را برای ایران سخت می کند. این در حالی است که ایستگاه های هواشناسی در اروپا به حدی است که کوچکترین تغییر آب و هوایی را رصد و پایش می کنند.
سبزه زاری با اشاره به میزان بارش از ابتدای سال زراعی (مهر ۹۷) تا ۲۸ اردیبهشت ماه سال جاری، عنوان کرد: خوزستان با ۵۲۱/۷ میلی متر بارش باران و ۶۳ درصد رشد نسبت به دوره گذشته، هشتمین استان کشور در میزان بارش بوده است.
موازی کاری سازمان آب و برق در پیش بینی آب و هوا موجب هدر رفت منابع است
او با انتقاد از موازی کاری سازمان آب و برق خوزستان در پیش بینی های هواشناسی، بیان کرد: به لحاظ قانونی و رسمی، صدور اخطاریه و اطلاعیه آب و هوایی بر عهده سازمان هواشناسی است. در حالیکه سازمان هواشناسی به شدت از فقر امکانات و تجهیزات تحت فشار است و برای طراحی مدل به یک سرور نیاز دارد، چرا سازمان آب و برق اقدام به راه اندازی مرکز پیش بینی آب و هوا می کند؟ این کار موازی کاری و هدر رفت منابع است.
مدیرکل هواشناسی خوزستان افزود: در حالی که در ابتدای سال زراعی پیش بینی تر سالی را انجام داده بودیم مرکز هواشناسی سازمان آب و برق خشکسالی را برای این بازه زمانی پیش بینی کرده بود!
سبزه زاری با اشاره به انتقاد سازمان آب و برق از هواشناسی استان در عدم پیش بینی سیل، اشاره کرد: پیش بینی سیل در هیچ کجای دنیا صورت نمی گیرد، حتی کشور آمریکا پدیده هایی مخرب مانند طوفان و سیل را ۱۰ روز پیش از وقوع پیش بینی می کند و در کشور انگلیس این زمان حداثر به ۷ روز میرسد.
او ادامه داد: پیش بینی حوادث مخرب در ژاپن نیز ۵ روز پیش از وقوع است در حالیکه در ایران این زمان تنها ۳ روز است.
مدیرکل هواشناسی خوزستان افزود: اما دوستان در سازمان آب و برق و دیگر منتقدان به دلیل ضعف آگاهی از ما انتظار دارند براساس پیش بینی های فصلی، سیل را پیش بینی کنیم! که این چنین انتقادات بدون مبنای علمی ضعف آگاهی در یک ساختار و سازمان را نشان میدهد.
سبزه زاری با اشاره به اینکه پیش بینی فصلی تنها یک منظر از آینده و اینکه آیا با تر سالی یا خشک سالی مواجه هستیم را نشان میدهد، اذعان کرد: ایران مدل پیش بینی فصلی و کوتاه مدت ندارد به همین دلیل نمیتوانیم پیش بینی فصلی کار کنیم و از مدل های دنیا استفاده کرده و پس از پس پردازش دقت آنها را افزایش می دهیم که کار بسیار سختی است.
هواشناسی خوزستان از ۲۰ اسفند ماه ۹۷ هشدار بارش ها و احتمال وقوع سیل را داده بود
مدیرکل هواشناسی خوزستان با بیان اینکه پیش بینی سیل کوتاه مدت و حداکثر ۱۰ روزه است، تصریح کرد: ما بصورت رسمی اولین اطلاعیه برای بارش های نوروز را یکم فروردین صادر کردیم و روز دوم همان ماه اخطاریه ای برای حوزه های آبریز کرخه، دز، کارون و مارون صادر شد و تاکید کردیم با توجه به حجم بارش ها سدها را مدیریت کنند.
سبزه زاری گفت: روز ۵ فروردین ماه یعنی ۱ روز قبل از شروع بارش ها اطلاعیه دیگری با تاکید بیشتر صادر کردیم و در این زمینه کار ما فوق العاده بود.
وی با بیان اینکه سیل در خوزستان زیاد اتفاق نیفتاد و در استان های بالادست رخ داد، تاکید کرد: سیل در ۱۱ فروردین به خوزستان رسید و ما با کمترین امکانات در بازه زمانی ۱۰ روزه آمریکایی ها این سیل را از یکم فروردین پیش بینی کرده بودیم.
خوزستان متحمل خسارت بازگشایی دیرهنگام دریچه خروجی سدها
سبزه زاری ضمن اشاره به اینکه پس از این تعداد اخطاریه و اطلاعیه های هواشناسی تازه از ۱۱ فروردین ما شروع به گشودن دریچه های خروجی سدها کردند، گفت: در تاریخ ۶ فروردین تراز سد کرخه ۲۱۷/۵ متر بوده یعنی تنها ۲/۵ متر جای خالی داشته است که گنجایش تنها ۴۰۰ میلیون متر مکعب آب است، اگر از ۲۰ روز قبل که ما اعلام کرده و پیش بینی کرده بودیم دریچه سدها را باز کرده بودند این میزان خسارت به خوزستان وارد نمی شد.
مدیرکل هواشناسی خوزستان افزود: البته دریچه های سد کرخه را نمی توانستند باز کنند؛ چرا که سیل بندها توانایی ایستادگی در برابر این حجم از آب را نداشتند؛ ولی می توانستند با باز کردن زودتر سدهای دز و کارون میزان خسارت های وارد شده به بامدژ و آن مناطق را کاهش دهند.
وی یاد آور شد: در جلسه شورای آب و برق ستاد بحران در تاریخ ۲۰ اسفند ۹۷ اولین اخطاریه جدی خود را اعلام کردیم و از آن پس به مرور اخطاریه های دیگر نیز اعلام شد براساس مدل های هواشناسی دو هسته بارشی سنگین با حجم ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلی متر را نشان می دادند و میزان بارش ما در فروردین ماه ۳۵۰ میلی متر بود پس مدل های هواشناسی زیاد خطا نکرده بودند.
سبزه زاری ضمن مقایسه ابرکامپیوترهای پیش بینی هوا در نقاط مختلف دنیا با ایران، اظهار کرد: مرکز هواشناسی بارسلونا ابر کامپیوتری با ۳۵۰۰ نود محاسباتی دارد و چینی ها ابر کامپیوتری با ۳ میلیون نود محاسباتی و در امور نظامی خود این تعداد نود را به ۱۰ میلیون نود افزایش داده اند، ولی با این امکانات باز هم قادر به تشخیص پدیده هبوب نیستند، ولی کل نود های محاسباتی در کشور ایران ۳۰۰۰ نود است؛ ما بر توانایی و نبوغ نیروهای انسانی خود تکیه می کنیم وگرنه کار کردن با این امکانات ضعیف بسیار سخت است.
او در پایان میزان بارش ها برای فصل پاییز سال جاری را نرمال خواند و گفت: البته میزان خطای مدل های فصلی برلی پیش بینی بارش های پاییز ۵۰ درصد خطا دارد.
در پایان پس از بازدید از مرکز هواشناسی استان خوزستان محمد سبزه زاری گفت: هیچ استانداری تا کنون به اندازه شریعتی به سازمان هواشناسی کمک نکرده است، اما امکانات همانطور که مشاهده می کنید بسیار ضعیف است و با اتکا به نبوغ و توانایی نیروهای انسانی خود مشغول انجام وظیفه هستیم.
ارسال دیدگاه