رئیس سازمان نقشهبرداری: کشور نیازمند تهیه نقشه خطر سیل با دقت بالاست
تهران (پانا) - رئیس سازمان نقشهبرداری کشور میگوید با توجه به بروز مخاطرات طبیعی در کشور از جمله سیل، کشور نیازمند تهیه نقشه خطر سیلاب در نقاط مختلف با دقت ارتفاعی بالا است.
به گزارش ایرنا،مسعود شفیعی افزود: مقدمات تهیه نقشههای سیلخیزی کشور را فراهم کردهایم و از گذشته نیز گامهایی برداشتهایم، زیرا داشتن نقشه خطر سیل با دقت بالا در کشور الزامی است تا در آینده در صورت بروز چنین حوادثی آمادگی لازم برای مقابله با این پدیده را داشته باشیم.
وی گفت: البته اکنون نقشههای توپوگرافی با دقت ارتفاعی در حد ۳ ، ۵ و ۷ متر تهیه شده است که در برخی نقاط می تواند پایهای برای مطالعات مناطق مستعد سیل باشد اما با توجه به وسعت، تنوع زمینشناختی و دشتهای وسیع در کشور، نیازمند تهیه نقشههایی با دقت بالاتر و در حد یک متر و حتی سانتیمتر ارتفاع زمین هستیم.
شفیعی تاکید کرد: البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که مقوله سیل علاوه بر عوارض زمین شناختی، شیب زمین و جهت آن به مولفههای دیگری مانند میزان بارش، شدت بارش، نوع کاربری اراضی و عوارض انسان ساخت نیز بستگی دارد که باید در تهیه نقشه ها مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: سازمان نقشهبرداری نقشه های توپوگرافی با دقت ارتفاعی ۳ ، ۵ و ۷ متر را در اختیار دستگاه های مرتبط قرار داده است اما خودمان می دانیم که این درجه دقت برای پهنه وسیع کشور ما پاسخگوی بررسی و مطالعات مناطق مستعد سیل و مدیریت بحران سیل نیست، از این رو برای تهیه نقشه هایی با ارتفاع کمتر آمادگی داریم.
شفیعی ادامه داد: در برخی نقاط کشور که حالت دشت و جلگه دارند، اختلاف ارتفاعی بسیار کم است و به تهیه نقشه های توپوگرافی با دقت هایی به مراتب بالاتر در حد زیر یک متر و در حد سانتیمتر نیاز است تا بتوانیم مدل ارتفاعی رقومی زمین را تولید کنیم.
وی اظهار داشت: این کار نیاز به تجهیزات و امکانات مناسب دارد که آنرا به وزارت کشور منعکس کردیم و دوباره نیز منعکس خواهیم کرد، اگر در این زمینه اهتمامی وجود داشته باشد فکر می کنم می توانیم برای وقایع احتمالی آینده آمادگی بیشتری داشته باشیم.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور گفت: البته علاوه بر تهیه مدل رقومی ارتفاعی زمین می توانیم با استفاده از میزان و شدت بارش و مدلهای شبیهسازی سیلاب، سناریوهای مختلفی برای حوضههای مختلف آبریز داشته باشیم که اگر بارندگی خاصی با میزان شدت قابل توجهی اتفاق افتاد بدانیم که چه مناطقی را با چه شدتی تحت تاثیر قرار خواهد داد حتی می توان مناطق پرخطر را شناسایی و از استقرار جمعیت و فعالیت های مختلف در آن مناطق پرهیز کرد.
شفیعی اظهار داشت: به عنوان مثال برای تهیه نقشه در جایی مانند خوزستان یا گلستان که دشت زیاد دارند، به دقت بالاتری نیاز داریم که می توانند برای تهیه نقشههایی که از مدل ارتفاعی دقیق تری برخوردارند، در اولویت قرار گیرند.
وی گفت: اما مدلهای هیدرولوژیکی، مدلهای اقلیمی و هواشناسی مولفههای دیگری هستند که میتوانند در کنار نقشه خطر سیل قرار گیرند و ما را در مسیر درستی برای رویارویی با سیل قرار دهند؛ در واقع این نقشه در کنار مطالعات هیدرولوژیکی، هواشناسی، زمینشناسی و خاک شناسی میتواند ما را به تصویر بهتر و آمادگی بهتری برای مواجه با خطر سیل در کشور برساند.
وی با اشاره به اهمیت حفظ حریم رودخانهها در مقابله با سیل گفت: حریم رودخانهها بسیار مهم است از این رو نقشههای پایه را در اختیار وزارت نیرو قرار دادهایم تا آنها بتوانند حریم رودخانهها را با آن تعاریف استانداردی که دارند احصا و صیانت کنند.
شفیعی تاکید کرد: این یک کار بین دستگاهی است، کمک در زمینه مدل ارتفاعی رقومی زمینبخشی است که به سازمان نقشهبرداری مربوط می شود که آمادگی همکاری داریم.
ارسال دیدگاه