در مورد حجاب و فضای مجازی در برخی رسانه ها صورت گرفت

تحریف سخنان روحانی

تهران (پانا) - هجمه به روحانی از سوی برخی رسانه های مخالف دلیل نمی خواهد فقط بهانه لازم دارد. این بار سخنان رئیس جمهوری در جمع وزیر و مدیران ارشد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره حجاب و فضای مجازی بهانه شد تا یک روحانی با سابقه را متهم به نادیده گرفتن اصول مسلم دینی کنند. حال آنکه مختصر دقتی در متن کامل سخنان رئیس جمهوری هم می توانست نشان دهد که او حجاب را منکر نشده است.

کد مطلب: ۸۸۸۶۴۰
لینک کوتاه کپی شد
تحریف سخنان روحانی

به گزارش روزنامه ایران، تأکید رئیس جمهوری بر نگاه ایجابی به جای سلبی در حوزه فضای مجازی هم نکته جدیدی نبود که به مذاق این رسانه‌ها خوش نیامد. او پیش از این هم تأکید داشته که به جای تأکید صرف به فیلترینگ بهتر آن است که با فرهنگ سازی سواد رسانه ای جامعه و کاربران را بیشتر کنیم. بر همین اساس بود که روابط عمومی دفتر رئیس جمهوری در اطلاعیه ای از رسانه ها خواست که برای قضاوت درباره سخنان رئیس جمهوری به متن کامل آن مراجعه کنند.
در این اطلاعیه آمده است: سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در دیدار روز دوشنبه اول بهمن ۱۳۹۷ با معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به صورت زنده از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شده و متن کامل و فیلم آن نیز در پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری در دسترس عموم قرار دارد.
روابط عمومی دفتر رئیس جمهوری ضمن احترام به آرا و نظراتی که برآمده از تعهد نسبت به حفظ و حراست از ارزش‌های دینی و احکام شرعی است، افزود: انتظار می‌رود هرگونه روایت یا قضاوت در مورد این سخنان با مراجعه به متن سخنرانی صورت پذیرد و افراد تحت تأثیر روایت‌های غیرمستقیم یا تحریف و تقطیع شده‌ای که گاه با انگیزه‌ای سیاسی و تخریبی از سوی برخی جریان‌ها صورت می‌گیرد، واقع نشوند.این اطلاعیه می‌افزاید: رئیس جمهوری در سخنرانی مذکور، در مورد حجاب تصریح کرد که «ما در مسأله حجاب اول از زن شروع می‌کنیم در حالی که قرآن اول از مرد شروع می‌کند؛ و قل للمومنین یغضوا من ابصارهم، از چشم شروع می‌کند.
به مردها خطاب می‌کند که چشم‌تان را به نامحرم ندوزید... پس اساس حجاب برای امنیت است. خداوند می‌گوید این حجاب را برای شما (زنان) مقرر کردیم تا آزار نبینید؛ فلا یوذین؛ حجاب داشته باشید تا همه بفهمند که زنی با عفت و دنبال زندگی خودتان هستید.»
بنابر این ضرورت شرعی حجاب در سخنان ایشان مورد انکار قرار نگرفته است.
در بخش دیگری از این اطلاعیه آمده است: رئیس جمهوری همچنین در سخنان خود در مورد فضای مجازی اظهار داشت که «ما نمی‌توانیم با خواست عمومی مردم مبارزه کنیم؛ نه درست است و نه قانونی و شرعی. با خواست مردم که نمی‌توانیم مبارزه کنیم... دین بدون انتخاب امکانپذیر نیست. با تحمیل که دین درست نمی‌شود. لااکراه فی الدین. اساس دین باید با فهم، درک، پذیرش و قبول باشد. بقیه مسائل هم این گونه است. طرف اگر تفهیم بشود و ارزش کار را بداند، خودش دنبال می‌کند و نیاز نیست ما به مردم فشار بیاوریم.»
روابط عمومی دفتر رئیس جمهوری در بخش دیگری از اطلاعیه خود افزوده است: دکتر روحانی ضمن تأکید بر ضرورت مراعات حریم خصوصی افراد و استفاده بهینه از فضای مجازی تأکید کرد که ما باید با فرهنگ سازی سواد رسانه‌ای نوجوانان و جوانان را بالا ببریم و تجربه ثابت کرد که بعضی از اقدامات مانند برخی فیلترینگ‌ها که در سال‌های اخیر کرده‌ایم، ناموفق بوده است.
در این اطلاعیه با اشاره به توطئه‌ چندلایه دشمنان برای ایجاد شکاف و اختلاف میان مسئولان و مردم و ایجاد بی اعتمادی عمومی بویژه در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی؛ به بصیرت انقلابی، انسجام و یکپارچگی ملی و همبستگی شخصیت‌های سیاسی و رسانه‌ها و نخبگان مورد اعتماد جامعه به عنوان ضرورتی مهم برای خنثی سازی و شکست توطئه‌‌های بدخواهان نظام اسلامی تأکید شده است.


سخنان روحانی درباره حجاب
رئیس جمهوری دوشنبه هنگام حضور در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، نکاتی درباره ضرورت‌های مواجهه با مسائل اجتماعی و فناوری، همچون حجاب و فیلترینگ از منظر دین و حکمرانی مطلوب مطرح کرد که تکرار آن نکات و طرح بی کم و کاست آن سخنان، می‌تواند پاسخی به تحریف‌های رسانه‌ای باشد. به گزارش «ایران»، متن سخنان حجت الاسلام حسن روحانی درباره حجاب بدین شرح است: ما در مسأله حجاب اول از زن شروع می‌کنیم. در حالی که قرآن اول از مرد شروع می‌کند: «و قل للمومنین یغضوا من ابصارهم»، از چشم شروع می‌کند. به مردها خطاب می‌کند که نگاه هرزه نکنید. چشم‌تان را به نامحرم ندوزید. از ما شروع می‌کند. آن وقت ما زن و دختر را دستگیر می‌کنیم. آغاز از چشم است بعد به زینت می‌رسیم: «و لایبدین زینتهن الا ما ظهر منها.»
اساس حجاب برای امنیت است. خداوند می‌گوید این حجاب را برای شما مقرر کردیم تا شما آزار نبینید؛ «فلا یوذین»؛ حجاب داشته باشید تا همه بفهمند که زنی با عفت و دنبال زندگی خودتان هستید و پشت سر شما راه نیفتند. اگر بخواهیم خیلی ساده آیه را ترجمه کنیم. کاری نکنید که عده‌ای مریض پشت سر شما در کوچه و خیابان راه بیفتند که آزار ببینید. این حجاب را قرار دادیم تا شما آزار و اذیت نبینید.
تمام حجاب در قرآن را نگاه می‌کنید حمایت از زن است. ما طوری درست کردیم که این حجاب چماق بر سر زن است. این گونه نیست. ما درست تبیین نمی‌کنیم. بعد هم مگر از دیدگاه اسلام با شرایط و اخلاقی که اسلام مقرر کرده کاری که زن می‌تواند انجام دهد، چرا نباید انجام دهد؛ در برخی کارها مردها بهتر و برخی (کارها) زنان بهتر می‌توانند انجام دهند.
از برخی جهات زن‌ها سلامت بهتری از مردها دارند. از چند وزرای قدیمی سؤال کردم. همه این را می‌گویند که در وزارتخانه ما اصلاً زنی که فساد مالی داشته باشد نداشته‌ایم.


سخنان رئیس جمهوری درباره فضای مجازی
سخنان روحانی درباره اینترنت، فضای مجازی و فیلترینگ هم از این قرار بود: در این جهان شبکه‌ای، ممکن است در اینترنت و ارتباط مردم با نرم‌افزارهای مختلف حرف مفید یا مضر، یا راست و دروغ باشد. از این فضا هم گاهی افراطی و هم گاهی تفریطی استفاده می‌شود. عده‌ای فکر می‌کنند در این فضا باید هر کاری کنند و هر شایعه، دروغ، تهمت و استهزا را برای منافع شخصی، گروهی، حزبی یا هر چه می‌خواهد باشد، نشر بدهند.به هر حال یک تعهدات اخلافی، وجدانی، انسانی و اسلامی را که همه داریم. باید درست از این ابزار و وسایل استفاده کنیم. یک موبایل دست طرف می‌دهی می‌گویی که در این پیام‌رسان وارد شو، در این پیام‌رسان وارد نشو. این یکی بهشت است، این یکی جهنم است.
خود ما تحریکش می‌کنیم، خود ما وادارش می‌کنیم که برود ببیند چیست که این همه نه می‌گویند. فیلتر شد، فیلترشکن را چه کار می‌کنی؟ با آن فیلترشکن مبارزه کردی، فیلترشکن بعدی آمد چه کار می‌کنی؟ اگر روزانه فیلترشکن آمد چه کار می‌کنی؟ اصلاً تمام زندگی همین می‌شود.
نتیجه چه شد، بعد از یک سال؟ همه ضرر کردیم. اول بچه‌ها و نوجوان‌ها و جوانان‌مان ضرر کردند. اصلاً جوان‌های ما در این فضاها نمی‌رفتند. چارچوبی داشت. این طور نبود که در آن پیام رسان هر چیزی باشد. متأسفانه همه چارچوب‌ها شکست، با یک تدبیر نادرست و غلط.
امروز فکر می‌کنم که برای ما روشن شده است که راه حل این نیست. نه راه حل افراطی‌گری است که از این فضا استفاده کنیم و علیه آبروی مردم حرف‌های غیرواقعی بزنیم و راهش هم این نیست که آن را به طور کامل ببندیم. ما باید سواد رسانه ای و دیجیتالی نوجوانان و جوانان را بالا ببریم.
اگر این جناح و آن جناح و این دسته و آن دسته یک رادیو و تلویزیون داشتند، نصف حرف‌هایشان را آنجا می‌زدند. رسمی هم حرف می‌زدند، نه غیررسمی. با شناسنامه هم حرف می‌زدند و معلوم بود چه کسی است و طرفدار کدام حزب است اما در فضای مجازی اصلاً معلوم نیست چه کسی است و از کجا آمده این حرفها را می‌زند. پس اولین قدم این فضای مجازی این است که زیربنای بسیاری از حرکت‌ها و تحولات اقتصادی و توسعه است. توانمندساز است. دوم اینکه ایجاد عدالت می‌کند و در سراسر کشور یک عدالت اقتصادی و اجتماعی به وجود می‌آورد. سومین اثر آن شفافیت و مبارزه با فساد است.
رسانه، فضای مجازی و کتاب باید کار خودش را انجام دهد. اینها نمی‌توانند جایگزین هم بشوند. جایی هست که کتاب جایگاه دارد، جایی است که سی‌دی جایگاه دارد، جایی است که سینما یا تئاتر جایگاه دارد و جایی هم جای فضای مجازی است و جای همه اینها باید مشخص باشد تا بتوانیم از همه فناوری‌ها به خوبی استفاده کنیم.
ما نمی‌توانیم با خواست عمومی مردم مبارزه کنیم؛ نه درست است، نه مشروع و نه قانونی و شرعی. با خواست مردم که نمی‌توانیم مبارزه کنیم. این طور نیست که ما اختیار داشته باشیم. خداوند به پیامبرش می‌گوید: و ما انت علیهم بوکیل. تو وکیل مردم نیستی، تو چکار به کار مردم داری؟ «و ما علی الرسول الا البلاغ.» تو باید پیام را برسانی، مردم یا گوش می‌کنند و هدایت می‌شوند یا گوش نمی‌کنند؛ خودشان می‌دانند. مردم باید انتخاب کنند. اگر انتخاب نکنند که دین نمی‌شود. دین بدون انتخاب امکان پذیر نیست. با تحمیل که دین درست نمی‌شود. «لااکراه فی الدین.» اساس دین باید با فهم، درک، پذیرش و قبول باشد. بقیه مسائل هم این گونه است. طرف باید تفهیم بشود و بفهمد و ارزش کار را بداند، خودش دنبال می‌کند. نیاز نیست ما به مردم فشار بیاوریم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار