رئیس سازمان استثنایی کشور: تلاش داریم بچه های استثنایی در کنار بچه های عادی بتوانند تحصیل کنند
نهادهای مسئول باید کمک دهنده آموزش و پرورش باشند
تهران (پانا) - رئیس سازمان استثنایی کشور از تلاش ها برای تحصیل بچه های استثنایی در کنار بچه های عادی گفت و تاکید کرد که قصد دارند کتب درسی را به موقع به دست دانش آموزان برسانند و حتی تلاش دارند کتب کمک آموزشی و کتب گویا را برای این افراد درنظر بگیرند.
مجید قدمی که به مناسبت روز ۱۲ آذر روز جهانی معلولان در استودیوالفبا حضور یافت گفت: خوشبختانه در نظام جمهوری اسلامی و نهاد آموزش و پرورش سازمان استثنایی است که وظیفه دارد بچه هایی که با دیگران متفاوت هستند را مورد توجه قرار دهد.
او ادامه داد: ما ۷ گروه دانش آموزان نابینا، ناشنوا، مشکل جسمی حرکتی، ذهنی، عاطفی، اختلالات یادگیری و چندمعلولیتی داریم.
قدمی گفت: سازمان استثنایی برای این مجموعه و این افراد به طور مستقیم برنامه دارد اما اقداماتی را از ۳ سال پیش آغاز کردیم که بچه های دیرآموز را شامل می شود زیرا بین بچه های کم توان ذهنی و عادی هستند.
رئیس سازمان استثنایی کشور گفت: اکنون در آخرین آمار بیش از ۱۵۱ هزار دانش آموز در مدارس تحصیل می کنند و ۷۸ هزار مدارس خاص داریم. دانش آموزانی که در سیستم تلفیقی هستند ۷۳ هزار نفرند و بیشترین آمار مربوط به گروه کم توان ذهنی با ۵۸ هزار نفر است.
او افزود: نظام های آموزشی این بچه ها مانند بچه های عادی است و برای نابینایان کتاب بریل همچنین مناسب سازی کتاب ها را برای ناشنوایان داریم.
قدمی گفت: رویکرد ما در آموزش ناشنوایان حرفه ای است که در دوره های کاردانش و هنرستان شرکت می کنند حتی دانش آموزان با مشکل جسمی حرکتی نیز می توانند به رشته تجربی بروند.
رئیس سازمان استثنایی کشور گفت: حدود ۱۵۲۰ مرکز و ۲۳ هزار نیروی انسانی داریم. اعتبار مالی که برای مجموعه وجود دارد ۱۳۵ میلیارد تومان بودجه است اما بودجه فصل یک یعنی همان حقوق ۹۰۰ میلیارد تومان است.
او به رویکرد آموزش فراگیر اشاره کرد و گفت: تلاش داریم بچه های استثنایی در کنار بچه های عادی بتوانند تحصیل کنند. ما کتب درسی را به موقع به دست دانش آموزان می رسانیم حتی تلاش داریم کتب کمک آموزشی و کتب گویا را برای این افراد درنظر بگیریم.
قدمی درباره مناسب سازی محیط گفت: نهادهای مسئول باید کمک دهنده آموزش و پرورش باشند. شورایی در وزارت کشور تشکیل شده اما هنوز این اقدام عملیاتی نشده است.
رئیس سازمان استثنایی کشور گفت: امسال در کنکور ۳۲۶ دانش آموز قبول شدند که ۱۳۹ نفر نابینا و ۱۴ نفر رتبه زیر ۱۰۰ داشتیم.
او افزود: در توسعه دو رشته موسیقی و کامپیوتر در مدارس عادی مشکل نداریم و راه اندازی آنان را در مدارس خاص با یک مدرسه آغاز کردیم با توسعه این رشته ها زمینه اشتغال بچه ها زیاد می شود.
قدمی در پاسخ به سوال پانا مبنی براینکه هزینه های زیادی برای دانش آموزان استثنایی وجود دارد آیا فقط سازمان این مبالغ را تقبل می کند گفت: تمام هزینه های دانش آموزان استثنایی از سوی سازمان تامین می شود که باید کارت های شناسایی برای آنان زده شود اما ما از لحظه ورود دانش آموزان تا پایان ۱۸ سالگی آنان هزینه ها را پرداخت می کنیم.
او ادامه داد: ۱۷ هزار نفر از دانش آموزان استثنایی از خدمات سازمان استفاده می کنند اما خوب است که این دانش آموزان بیمه خاص داشته باشند.
قدمی گفت: مدیریت اصلی هزینه ها برعهده سازمان بهزیستی است و سازمان مدعی است که باید نیازهای دانش آموزان را احصا و سازماندهی کند.
رئیس سازمان استثنایی کشور در پاسخ به دیگر سوال پانا مبنی براینکه آیا برای دانش آموزان استثنایی ساخت اردوگاه ها و فضاهای ورزشی و فرهنگی را مدنظر دارید گفت: در این زمینه هم خدمات خوبی داشتیم ما امسال حدود ۱۰ میلیارد برای بحث ورزش و فعالیت های فرهنگی این دانش آموزان درنظر گرفتیم.
او ادامه داد: رشته های ورزشی هزینه های خاص خود را دارد برای رفتن به سمت قهرمانی این دانش آموزان باید سرمایه گذاری کنیم. اکنون سالن های ورزشی را در تهران و استان ها داریم همچنین من این موضوع را از مدارس خواستم که توسعه پیدا کند.
قدمی همچنین ادامه داد: مسابقات کشوریرا نیز در تابستان ها داریم تا بتوانیم رابطه نزدیک تری را با کمیته پارالمپیک داشته باشیم.
قدمی در ادامه افزود: دو مدرسه نابینایان وجود دارد. نابینایان استعدادهای بالایی دارند. تنوع رشته رویکرد ما در تحصیل این افراد است. ما با چالش نیروی انسانی متخصص هستیم. ورودی ۲۵۰ نفر است و خروجی ۸۰۰ نفر است. سونامی بازنشستگی در این بخش از ۳ سال گذشته شروع و تا دو سال دیگر ادامه مییابد. آموزش و پرورش به ۳ درصد استخدام معلولین عمل کرده است. به دنبال این هستیم که معلمین بینا هم در مدارس وجود داشته باشد و معلمین فقط نابینا نباشند. باید با دستگاههای که این ۳ درصد استخدامی را رعایت نمیکنند برخورد شود. اگر سازمانها به وظایف خود عمل کنند تمام دانش آموزان فارق التحصیل ما استخدام میشوند.
او گفت: در حوزه آموزش مهارت آموزی بسیار موفق عمل کردیم. تعداد زیادی از این افراد به سوی مهارت آموزی رفته اند.
قدمی همچنین گفت: معلمانی که در دانشگاه فرهنگیان تحصیل و سپس در این مدارس مشغول میشوند در دو رشته یک: ناشنوایان کم توان ذهنی و لیسانس کودکان استثنایی و رشته دیگر روانشناسی این افراد است. به این افراد خط بریل آموزش داده میشود، روشهای تدریس خاص به این افراد دورههای کار بینی و سپس کارورزی را نیز میگذرانند. این معلمان با معلم آزاد بسیار تفاوت دارند. دانشگاه فرهنگیان در این زمینه بسیار خوب عمل کرده اند.
رئیس سازمان استثنایی کشور گفت: بخشهای مختلف حمایت از معلمان مدارس را عملی کنند. در مقوله سنوات ارفاقی باید بسیار دوندگی کنیم تا بتوانیم حقوق آنها را بگیریم. این افراد با عشق تدرس میکنند. بیش از ۷۰ میلیارد ریال در سرویس ایاب و ذهاب این افراد نیازمند بودجه هستیم.
نیما نظری دانش آموز روشندل مجمنع نابینایان دکتر خزائلی در دوره متوسطه دوم رشته علوم انسانی پایه یازدهم تحصیل می کند که با حضور در استودیوالفبا گفت: ما در جامعه مشکلاتی داریم و در جامعه خوب جا نیافتادیم همچنین ما دانش آموزان استثنایی محدودیت رشته ای داریم.
او ادامه داد: مشکل دیگر ما این است که در راه رفتن و در پیاده روها مشکل داریم اما در مقطع آموزشی رشته موسیقی و کامپیوتر برای نابینایان راه اندازی شده است.
محمد جعفری نیز دانش آموز روشندلی است که از مدرسه خزائلی در استودیوالفبا حضور یافت. او گفت: مشکل های زیادی در راه رفتن داریم ما نخبه های زیادی داریم اما به دلیل محدودیت های رشته ای استعدادهایمان شکوفا نمی شود.
ارسال دیدگاه