عبدالله ناصری*
حل مشکلات اقتصادی در تنظیم مناسبات بینالمللی
درباره عبور مردم از جریانات سیاسی دقیقا نمیتوان به طور سلبی یا ایجابی سخنی را مطرح کرد. زیرا فضای رسانهای و همچنین بیان اظهار نظر سیاسی، فضای بازی نیست. همچنین مکانیسمهایی برای نظرسنجیهای دقیق وجود ندارد.
بنابراین مسائل مطرح شده را نمیتوان انکار کرد، چراکه دولت با یک گفتمان سیاسی اصلاحطلبانه در سال ۹۶ رأی آورد و تاکنون به بسیاری از وعدههای انتخاباتی عمل نشده است و بحرانهای اقتصادی را تا جایی که دولت در آن سهیم بوده را نتوانسته به درستی مدیریت کند.
طبیعتا در این شرایط، مردم نسبت به گفتمانهای سیاسی یا گروههای سیاسی نسبت به گذشته کم استقبالتر میشوند. مساله دوم این است، همانگونه که اصلاحطلبان اولین کسانی بودند که قبل از امضای برجام و در روند مذاکرات به رئیس دولت، وزیر امورخارجه و تیم اطلاعرسانی دولت گفتند که قراردادن همه مسائل اقتصادی و آینده کشور در سبد برجام، کار اشتباهی است.
بنابراین به مراتب اولی، موافقتنامههای مالی مورد بحث که در دستور کار دولت است تمام مشکلات اقتصادی را حل نمیکند. بخشی از مشکلات اقتصادی کشور به دلیل عدم پذیرش کشور در مناسبات بینالمللی به ویژه در حوزه مالی، پولی و اقتصاد بینالمللی و ورود کامل پیدا نکردن به چرخه اقتصاد جهانی است. بخش اعظمی از مشکلات اقتصادی نیز به دلیل وجود نهادهای موازی اثرگذار بر اقتصاد کشور است که دومین مورد به خارج از کشور چندان مرتبط نیست. بنابراین نیازمند یک اراده داخلی است تا این مشکلات را حل و فصل کند.
به هر حال ایران به عنوان یک کشورقوی در منطقه سوقالجیشی خاورمیانه، حتما باید مناسبات منطقهای و بینالمللی را در نظر بگیرد تا بتواند به مرور زمان، مشکلات اقتصادی خود را هم حل کند. یقینا FATF و معاهدات دیگر، نقطه آغاز راه برای حل مشکلات اقتصادی کشور قلمداد میشود. مطرح شدن مجدد لوایح چهارگانه FATF در مجلس، یقینا با هماهنگی مراکزتصمیمگیر بوده و در نهایت نیز به احتمال زیاد تصویب خواهد شد.
کسانی که در داخل با تصویب این لوایح مخالفت میکنند، کسانی هستند که نسبت به معاهده برجام هم مشکل داشتند. از سوی دیگر جریان خارجی مانند عربستان سعودی و اسرائیل و دولتهای همراه آنان معتقد هستند که هرچه ایران به نظم نوین جهان، گرایش بیشتری نشان دهد، در واقع برای این دسته از کشورها، خطرناکتر خواهد بود. اگر ایران خود را با شرایط بینالمللی هماهنگ کند، این کشورها در عرصه بینالمللی نمیتوانند بهرهبرداری سیاسی و اقتصادی خود را داشته باشند.
منبع: آرمان
* فعال سیاسی اصلاحطلب
ارسال دیدگاه