هادی حقشناس*
کاهش رشد اقتصادی در نیمه دوم سال
ارقام نقدینگی و تولید ناخالص ملی براساس آمار منتشر شده از بانک مرکزی، از عبور حجم نقدینگی از تولید ناخالص داخلی حکایت دارد. طبق آخرین آمار منتشر شده، حجم نقدینگی تا پایان تیر سال جاری به عدد 1600 هزار میلیارد تومان رسیده است. اینکه نقدینگی بیش از تولید ناخالص ملی است، هیچگونه اشکالی ندارد، به شرط اینکه این حجم از نقدینگی به سمت بخش واقعی و مولد اقتصاد هدایت شود یا به عبارتی سادهتر، اگر بخش تولید این میزان نقدینگی را جذب کند، اثرات مثبت و مفیدی برای اقتصاد به همراه خواهد داشت. در نتیجه تولیدکنندگان ما از وضعیتی که امروز دچار آن هستند، رهایی پیدا میکنند.
طبق آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی و سازمان آمار کشور، رشد اقتصادی هم در سه ماه اول امسال در حدود ۷/۱ تا ۹/۱ درصد بوده است، البته در شرایطی این رشد اتفاق افتاد که هنوز صادرات نفت کشورمان کاهش پیدا نکرده بود. باتوجه به اینکه مطمئنا ما در سه ماهه دوم و نیمه دوم سال جاری با کاهش صادرات نفت و دیگر اقلام صادراتی مواجه میشویم، قطعا رشد اقتصادی کاهش پیدا میکند. به ویژه اینکه دور دوم تحریمهای آمریکا درآبان ماه آغاز میشود و احتمالا روی واردات کالاهای سرمایهای هم اثر منفی باقی میگذارد.
باتوجه به فاکتورهایی که اعلام شد و همچنین نرخ تورمی که در سال جاری سیر صعودی خواهد داشت، کاهش درآمدهای ارزی و کاهش رشد اقتصادی در سه ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به نظر میرسد شاخصهای اقتصادی در نیمه دوم سال وضعیت بهتری نسبت به نیمه اول سال نداشته باشند. این موضوع بستگی به این دارد که در نیمه دوم سال به ویژه بعد از دور دوم تحریمها وضعیت اقتصادی یا مراوده اقتصادی ایران با برخی کشورها به چه شکلی انجام شود. یعنی هرچقدر بر افزایش مراوداتمان با دیگر کشورها بیافزاییم، بهبود بیشتری در شاخصهای اقتصادی حاصل میشود. درنتیجه در حال حاضر نمیتوان پیشبینی دقیقی از وضعیت اقتصادی نیمه دوم سال داشت و مسلما رشد اقتصادی در نیمه دوم سال نسبت به نیمه اول سال خیلی پایینتر خواهد بود.
در هر حالت، ما تورم دو رقمی را در سال جاری تجربه میکنیم و در این موضوع شکی وجود ندارد. بخشی از نقدینگی که وارد بورس شد، به دلیل این بود که سایر حوزهها اشباع شده بود، یعنی دلار، سکه، مسکن و... به اندازه کافی نقدینگی را جذب کرده بودند، بنابراین مابهالتفاوت آن به سمت بورس رفت و بورس به یک نوعی از افزایش قیمتهای ناشی از ارز عقب مانده بود که به نظر میرسد الان به اندازه کافی جذب کرده است و به همین دلیل ما در چند هفته اخیر شاهد رکوردزنیهای مداوم در شاخص بورس هستیم.
منبع: آرمان
* کارشناس اقتصادی
ارسال دیدگاه