موتورسیکلت، مرکب مرگ جوانان گلستانی
گرگان(پانا)-وضعیت نگران کننده وقوع سوانح رانندگی و مرگ ناشی از آن در جادهها و شهرها استان گلستان به درجه هشدار رسیده و سهم بالای موتورسیکلت سواران در این حوادث زنگ خطر این حوادث را در استان به صدا در آورده است.
سالهاست که کشور نسبت به حوادث رانندگی و کشتهها و مجروحان ناشی از آن حساس شده و پلیس نیز بر خلاف وظایف ذاتی خود اقدامات فرهنگسازی برای پیشگیری از وقوع این حوادث را در دستور کار خود قرار داده است.
افزایش میزان جرائم تخلفات رانندگی، اجرای طرحهای کنترل نامحسوس، بکارگیری همیاران پلیس، نصب دوربینهای کنترل سرعت و اقدامات مشابه دیگر بخشی از تلاشهای پلیس و دستگاههای همسو و خدمت رسان در این حوزه برای کاهش وقوع سوانح رانندگی و تلفات ناشی از آن بوده است.
هرچند این اقدامات در استان گلستان نیز انجام شده اما هنوز شاهد وقوع سوانح رانندگی دلخراشی در استان گلستان هستیم که آمارها حاکی از کشته شدن قشر جوان و تاثیرگذار مردم استان گلستان در سوانح رانندگی دارد که بخش عمدهای از آن مربوط به موتورسیکلت سواران و عابران پیاده است.
گرچه پلیس گلستان مدعی است سوانح رانندگی در استان کاهش داشته اما آمارهای پزشکی قانونی نشان میدهد وضعیت استان گلستان از نظر وقوع سوانح رانندگی و مرگ ناشی از آن نگران کننده است.
این امر تا آنجایی نگران کننده شد که جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم استان گلستان امروز با حضور استاندار گلستان، رئیسکل دادگستری گلستان، فرمانده انتظامی گلستان و جمعی از مدیران استانی و شهرستانی برگزار شد و هرچند که این جلسه با دو دستور کار سوانح رانندگی در جادهها و شهرهای استان گلستان و وضعیت نگران کننده آب در استان و جرائم مرتبط با این حوزه برگزار شد، اما آمارهای تکان دهنده در حوزه سوانح رانندگی آنقدر نگران کننده بود که با تشخیص رئیس کل دادگستری گلستان به صورت ویژه به موضوع سوانح رانندگی در استان پرداخته شد.
آمارهای ارائه شده از سوی مهدی میقانی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان گلستان نشان میدهد در سه ماه نخست امسال بر اساس ثبت سامانههای تردد شمار نصب شده در سطح استان، ۴۱ میلیون ۱۸۹ هزار تردد در جادههای استان انجام شده در حالی که در سال گذشته ۳۳ میلیون و ۶۷۹ هزار تردد ثبت شده بود که شاهد افزایش ۲۲ درصدی تردد در سطح جادههای استان هستیم.
اصلیترید دغدغه در استان گلستان موضوع موتورسیکلت سواران است که سهم بالایی را در حوزه فوت در استان به خود اختصاص دادهاند.
آمارها نشان میدهد سال گذشته ۳۳ درصد تلفات ناشی از سوانح رانندگی در جادههای استان مربوط به موتورسیکلت سواران بوده است اما در سال جاری متاسفانه این آمار به ۴۷ درصد رسیده است و این وسیله دو چرخ به مرکب مرگ جوانان زیر ۳۰ سال استان تبدیل شده است.
وقوع یک هزار و ۶۳۸ فقره تصادف در جادهها و شهرهای گلستان
فرمانده انتظامی گلستان معتقد است در سه ماه نخست امسال یک هزار و ۶۸۳ فقره تصادف در جادهها و شهرهای استان گلستان رخ داده که ۶۳ درصد درون شهرها و باقی آن در جادههای استان بوده که بیش از چهار درصد این تصادفات فوتی، ۷۴ درصد جرحی و ۲۱ درصد خسارتی بوده است.
آمارهای ارائه شده از سوی پلیس گلستان تاکید دارد ۱.۱۲ درصد کل تصادفات کشور در استان گلستان رخ میدهد و به همین تناسب ۱.۳۷ درصد مجروحان و ۲.۴۸ درصد فوتیهای سوانح رانندگی کل کشور در گلستان بوده است.
استان گلستان رتبه ۲۵ فراوانی وقوع سوانح رانندگی در کشور را دارد و به همین تناسب، گلستان در حوزه فراوانی فوتیها رتبه ۱۶ و مجروح سوانح رانندگی رتبه ۳۷ کشور قرار دارد.
پلیس گلستان معتقد است در تصادفات رانندگی استان گلستان از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۵ درصد فوتیهای سوانح رانندگی در صحنه حادثه جان خود را از دست میدهند و ۵۰ درصد در بیمارستان و پنج درصد در مسیر رسیدن به مراکز درمانی جان خود را از دست دادهاند.
بررسی کارشناسی پلیس راه و راهنمایی و رانندگی گلستان نشان میدهد در این مدت عدم توجه به جلو ۳۸ درصد، عدم رعایت حق تقدم ۳۹ درصد و تخطی از سرعت مطمئنه ۲۰ درصد علل وقوع سوانح رانندگی در شهرها و جادههای استان را به خود اختصاص داده است.
در درون شهرهای استان گلستان ۹۶ درصد تصادفات مربوط به عابر و موتورسیکلت سواران است که ۴۸ درصد فوت شدگان سوانح رانندگی درون شهرهای استان عابران پیاده و ۴۸ درصد نیز موتورسیکلت سواران هستند و در سوانح رانندگی برون شهری ۴۷ درصد سوانح رانندگی مربوط به موتورسیکلت سواران و عابران پیاده است.
افزایش ۱۵ درصدی جانباختگان تصادفات رانندگی در گلستان
آمارهای پزشکی قانونی گلستان نشان میدهد در سه ماه نخست سال ۱۳۹۶، اجساد ارجاع شده به پزشکی قانونی با علت فت تصادفات رانندگی در استان گلستان ۱۱۰ نفر بوده که در سال ۱۳۹۷ این آمار به ۱۲۷ نفر رسیده که در مقایسه آماری افزایش ۱۵.۵ درصد را نشان میدهد
همچنین بر اساس این آمار در سه ماه نخست سال ۱۳۹۶ در درون شهرهای استان گلستان ۲۴ نفر و در سال ۱۳۹۷، ۳۱ نفر بر اثر سوانح رانندگی جان خود را از دست دادهاند که بیش از ۲۹ درصد افزایش را نشان میدهد
آمار رسمی پزشکی قانونی گلستان نشان میدهد در سه ماه نخست سال ۱۳۹۶، در جادههای استان گلستان بر اثر سوانح رانندگی ۸۶ نفر جان خود را از دست دادهاند و در سال ۱۳۹۷، ۹۶ نفر جان باختند که افزایش بیش از ۱۱ درصدی را نشان میدهد.
بررسیها و مقایسه آمارهای رسمی ارائه شده از سوی مدیرکل بهزیستی گلستان نشان میدهد ۶۰ درصد معلولان ضایعه نخاعی تحت پوشش بهزیستی گلستان بر اثر سوانح رانندگی دچار این مشکل شدهاند که تصادفات دومین عامل تولید زنان سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی استان است.
اشغال ۴۰۰ تخت بیمارستانهای گلستان در روز برای بیماران تصادفی
عبدالرضا فاضل رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه علوم پزشکی گلستان در خصوص امدادرسانی به حادثه دیدگان سوانح رانندگی گلستان در جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم گلستان، اظهار کرد: در سال ۱۳۹۷، ۱۸ هزار ماموریت توسط اورژانس اجرا شده که اعزام بیماران به بیمارستان نسبت به سال گذشته ۴۰۰ نفر بیشتر شده یعنی سال ۱۳۹۶، چهار هزار و ۴۰ مورد بوده که امسال به چهار هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است.
وی اضافه کرد: میانگین بستری هر بیمار در بیمارستان ۱۰ روز بوده که بیمارانی بودهاند که از یک روز تا ۱۰۰ روز بستری بودند و بررسیهای آماری نشان میدهد در روز ۴۰۰ تخت بیمارستانی برای بیماران تصادفی استان اشغال میشود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان تاکید کرد: از ۱۲۷ مورد فوتی که بر اثر سوانح رانندگی در استان جان خود را از دست دادهاند، ۲۰ نفر قبل از حضور آمبولانس در محل فوت شدهاند، ۳۸ مورد در هنگام انتقال مصدوم به بیمارستان فوت شدهاند و باقی در بیمارستان فوت کردهاند.
نقش پررنگ راه در وقوع سوانح رانندگی در جادههای گلستان
بدون شک تمامی کارشناسان و اهالی فن بر این اعتقادند که جادههای استان گلستان از استانداردهای لازم برای سفر ایمن برخوردار نیست و مستعد وقوع حوادث رانندگی است.
بسیاری از راههای اصلی و محورهای بزرگراهی استان گلستان دارای دوربرگردانهای بسیار خطرناک و ناایمن است به طوری که اگر بخواهید در محوری همانند گرگان به کردکوی از طریق بریدگیهای موجود در مسیر برای تغییر مسیر استفاده کنید درصد بروز حادثه را برای خود و دیگر خودروهای در حال تردد در مسیر افزایش دادهاید.
به اعتقاد علیاکبر جاویدان فرمانده انتظامی گلستان علاوه بر اینکه راههای موجود در استان گلستان دارای اشکال است، گلستان از نظر وجود علائم رانندگی در طول مسیر نیز دارای فقر شدید است.
متاسفانه در بسیاری از مصاحبهها، نظرات کارشناسی، برنامههای فرهنگسازی و اقدامات مشابه دیگر، به شدت از عامل انسانی به عنوان عامل موثر در سوانح رانندگی یاد میشود اما کمتر از عامل راه به عنوان یکی از عوامل موثر در وقوع این حوادث یاد میشود.
امری که حتی بسیاری از کارشناسان تصادفات در اعمال نظر کارشناسی از آن غفلت میکنند و این موضوعی است که مهدی قاسمی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گلستان نیز به آن اعتقاد دارد.
به گفته وی در دو سال گذشته با وجود اخذ تصمیم در جلسات کارگروه پیشگیری از وقوع تخلفات رانندگی نسبت به اعمال نظر کارشناسان در نظر کارشناسی خود در خصوص نقش موثر راهها و جادههای استان در وقوع سوانح رانندگی گلستان، اما یک مورد در این مدت گزارش نشده است.
بدون شک با نگاه به آمارهای ارائه شده نشان میدهد با توجه به تغییر نگاه مردم به استان گلستان از استان معبر سفر به استان مقصد سفر نیاز است، دستگاههای فرهنگی، ایمنی راهها و انتظامی تلاشهای بیشتری را در راستای پیشگیری از وقوع سوانح رانندگی در جادههای استان در دستور کار خود قرار دهند تا هزاران ساعت عمر جوانان استان بر اثر این معضل بزرگ از بین نرود.
ارسال دیدگاه