زنبوردار گلستانی
رونق عسلهای تقلبی در گلستان با عدم آگاهی مردم و فقدان مرکز تخصصی
گرگان(پانا)-متأسفانه عدم آگاهی مردم و فقدان مرکز تخصصی و فروشگاه معتبر برای فروش عسل در استان گلستان بازار فروش عسلهای تقلبی را پررونق کرده است.
صنعت زنبورداری از رشتههای تولیدی مهم در کشور محسوب میشود که هزاران خانواده روستایی و شهری با فعالیت دائمی در این صنعت کسب درآمد داشته و از این طریق امرار معاش میکنند.
زنبورداری را میتوان نوعی فعالیت اقتصادی برشمرد که از یک سو برای کسب درآمد و فروش محصولات حاصل از کندو مانند عسل، گرده موم، گل و بره موم، ژل رویال زنبورعسل و ... کمک میکند از طرفی دیگر با گردهافشانی محصولات باغی و زراعی افزایش تولید محصولات کشاورزی و سود ناخالص کشاورزان را به همراه دارد.
در حالی که تعداد کندوهای زنبورعسل در ۴۰ سال گذشته ۶۰۰ هزار بود اما این میزان اکنون به ۷.۵ میلیون افزایش یافته که این مهم نقش بهسزایی در ایجاد اشتغال، کسب و کار و همچنین تولید عسل در راستای اقتصاد مقاومتی دارد.
کشورمان به دلیل برخورداری از اقلیم چهار فصل برای نگهداری و پرورش زنبورعسل شرایط مطلوبی دارد و در تولید عسل بعد از کشور چین رتبه سوم جهان را به خود اختصاص داده است.
با وجود فواید بیشماری که زنبورداری به همراه دارد اما وجود مشکلاتی مانند کمبود دارو، جابه جایی زیاد زنبورها در طول سال، فقدان آزمایشگاه تخصصی، هزینههای بالای تولید عسل ، تولید عسلهای قلابی و عدم حمایت مسؤولان در حوزه زنبورداری کام زنبورداران استان را تلخ کرده است.
با توجه به گسترش زنبورداری و اهمیت این صنعت در اشتغال و ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی، خبرنگار فارس در گرگان گفتوگویی را با «عباس یوسفی» یکی از زنبورداران فعال استان ترتیب داده، وی زنبوردار فعال و نمونه استان گلستان در سال ۱۳۹۶ است که با همت و تلاش خود گامهای مفیدی را در عرصه زنبورداری برداشته و در این عرصه با موفقیت در بخشهای مختلف توانست جلوهای دیگر از اقتصاد مقاومتی را به نمایش بگذارد.
در ادامه گفتوگوی تفصیلی خبرنگار فارس با این کارآفرین را از نظر میگذرانید؛
فارس: آقای یوسفی! بفرمایید چه مدت در این حوزه فعالیت دارید؟
یوسفی: ۴۰ سال است که در این عرصه فعالیت دارم و ۶۰۰ کلنی زنبورعسل دارم، علاوهبر تولید عسل در بخشهای مختلف اعم از کارگاه آج موم، بستهبندی زنبورعسل و تکثیر کلنی فعالیت دارم از طرفی فروشگاه تخصصی عسل و تجهیزات زنبورداری نیز دارم.
فارس: چطور شد زنبورداری را انتخاب کردید؟
یوسفی: شغل پدر و پدربزرگم زنبورداری بوده که با توجه به این مسأله بنده هم زنبورداری را انتخاب کردم.
فارس: با توجه به فعالیتهای مختلفی که در این بخش دارید برای چند نفر توانستید اشتغال ایجاد کنید؟
یوسفی: تاکنون برای هفت نفر اشتغالزایی مستقیم ایجاد شده که با احتساب اشتغالزایی غیرمستقیم در مجموع میتوان گفت برای ۱۰ نفر شغل ایجاد شده است.
فارس: ظاهراً بهعنوان زنبوردار نمونه استان انتخاب شدید در این خصوص بفرمایید؟
یوسفی: بله بنده در سال ۱۳۷۶ بهعنوان زنبوردار نمونه استان انتخاب شده بودم در سال ۱۳۹۶ نیز به دلیل ایجاد اشتغال، تولید عسل ارگانیک و اقداماتی که در این بخش انجام دادم بهعنوان زنبوردار نمونه استان گلستان انتخاب شدم.
فارس: در پرورش زنبورعسل و تولید عسل با چه مشکلاتی مواجه هستید؟
یوسفی: مشکل اصلی ما در فروش عسل است، متأسفانه عسلهای تقلبی که وارد بازار میشود کمر زنبوردار را شکسته است و در این بین عدم آگاهی مردم و فقدان مرکز تخصصی و فروشگاه معتبر برای فروش عسل موجب میشود بازار فروش عسلهای تقلبی پررونق باشد.
یکی دیگر از مشکلات ما فقدان آزمایشگاه تخصصی است طوری که اگر بیماری برای زنبورها ایجاد شود ما نمیدانیم باید کجا مراجعه کنیم که ضروری است مسؤولان ذیربط برای ایجاد آزمایشگاه و مرکز تخصصی اقدام کنند.
متأسفانه برخی از تولیدکنندگان عسل آگاهی لازم را در خصوص داروهای زنبورعسل ندارند و متأسفانه دامپزشکی نیز نظارت لازم را ندارد که بهموقع داروی موردنظر را به زنبورداران معرفی کند.
فارس: برخی از زنبورداران از سنتی بودن زنبورداری در استان گلهمند هستند شما در این خصوص چه نظری دارید؟
یوسفی: تا حدودی میتوان گفت زنبورداری در استان بهروز نیست و متأسفانه اکثر زنبورداران در این حرفه بهعنوان شغل دوم با سوم فعالیت دارند اما با این وجود نمیتوان زنبورداری در استان را سنتی دانست چراکه اقداماتی برای بهروز شدن صنعت زنبورداری در حال انجام است و در این خصوص نیز اتحادیه زنبورداران در استان و گرگان چندین دوره تخصصی برای آموزش زنبورداران برگزار کرده است.
فارس: به نظر شما عسل خوب چه ویژگیهایی دارد مردم چگونه میتوانند عسل با کیفیت را تشخیص دهند؟
یوسفی: توصیهام در وهله نخست این است که مردم حتما عسل را از زنبوردار خریداری کنند و یا از فروشگاههای معتبر تهیه کنند از طرفی عطر و طعم عسل تا حدودی گویای کیفیت آن است که مردم با چشیدن آن میتوانند به این مهم پی ببرند.
متأسفانه زنبوردار را به رسمیت نمیشناسند و هیچ امتیاز و ارزشی برای ما قائل نمیشوند طوریکه اگر در کارمان مشکلی ایجاد شود مسؤولان استانی و شهرستانی هیچ توجهی به ما ندارند و اگر با مشکلی مواجه شویم بهصورت خودجوش در راستای حل آن اقدام میکنیم این در حالی است که مقام معظم رهبری در سالهای اخیر به مسأله اقتصاد مقاومتی بهطور ویژه تأکید دارند و امسال را نیز بهعنوان «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری کردند که در این شرایط انتظار ما از مسؤولان حمایت بیش از پیش از تولیدکنندگان و محصولات ایرانی است.
فارس: متأسفانه یکی از مشکلات جامعه امروز معضل بیکاری است چه توصیهای به جوانان جویای شغل بهویژه افرادی که علاقهمند به فعالیت در حوزه زنبورداری هستند، دارید؟
یوسفی: به جوانان توصیه میکنم نگاه آنها به اشتغال تنها کار دولتی نباشد و سعی کنند با ورود در زمینه کارآفرینی مشکل اشتغال خود را حل کنند.
به افرادی هم که میخواهند در حوزه زنبورداری فعالیت کنند ابتدا سطح سواد خود را بالا ببرند و به صورت تخصصی این کار را یاد بگیرند سپس در عرصه پرورش زنبورعسل وارد شوند اینطور نباشد که با خرید چند کلنی زنبورعسل خود را زنبوردار بدانند.
فارس: از درآمد این کار راضی هستید، میزان درآمد شما چگونه است؟
یوسفی: اگر افرادی که در عرصه زنبورداری فعالیت میکنند بابرنامه و بهروز باشند و به صورت تخصصی در این حوزه وارد شوند، میتوانند درآمد خوبی داشته باشند و از هر کلنی زنبورعسل ۵۰۰ هزار تومان درآمد کسب کنند.
البته فعالیت در حوزه زنبورعسل تنها به تولید عسل خلاصه نمیشود و فعالیتهای جانبی دیگری مانند تولید ژل رویال، فروش کلنی و ... را شامل میشود.
سالانه پنج الی ۶ تن تولید عسل دارم در کنار آن از طریق فروش کلنی و بچه زنبورعسل، ژل رویال و نیز درآمد کسب میکنم.
بنده از هر کندو ۱۰۰ گرم ژل رویال گرفتم طوری که در ماه گذشته یک کیلو و ۵۰۰ گرم ژل رویال تولید شده و پیشبینی میکنم میزان تولید ژل رویال در سالجاری به ۶ کیلو برسد.
فارس: از حمایتهای جهاد کشاورزی استان رضایت دارید؟
یوسفی: در سالهای اخیر اقدامات خوبی از سوی جهاد کشاورزی استان انجام شده، گرچه اقداماتی صورت گرفته اما رضایتبخش نیست.
البته این انتظار هم وجود دارد که زنبورداران برای حل مشکلات خود اقدام کنند و با تعاونیها ارتباط خوبی داشته باشند و در صحنه باشند.
ارسال دیدگاه