كم كاری مادرزادی تیروئید، یكی از علل مهم قابل پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی
خبرگزاری پانا : معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: كم كاری مادرزادی تیروئید یكی از علل مهم قابل پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی در نوزادان است.
به گزارش خبرگزاری پانا، دکتر محمد جعفر صادقی افزود: محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - تیروئید در اواسط دوران زندگی جنینی شروع به فعالیت كرده و تا زمان تولد ترم تكامل می یابد.
وی بیان داشت: در صورت وجود كم كاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در ارگانهای مهم از جمله سیستم عصبی مركزی و اسكلتی ایجاد می شود. اما اغلب نوزادان در بدو تولد كاملا" طبیعی بنظر می رسند.
رئیس مرکز بهداشت نیشابور گفت: تا قبل از شروع برنامه های غربالگری، تشخیص زودهنگام بیماری بدلیل كم و غیر اختصاصی بودن علائم و نشانه ها در روزهای اول زندگی معمولاً با تأخیر صورت می گیرد و این موضوع با از دست دادن ضریب هـوشی به درجات مختلف در مبتلایان همراه می باشد.
وی اظهار داشت: وزارت بهداشت با حمایت مالی پروژه های پژوهشی در چند دانشگاههای علوم پزشكی، زمینه علمی لازم برای طراحی و اجرای برنامه غربالگری كم كاری مادرزادی تیرویید را در كل كشور فراهم و سپس اداره غدد متابولیك، با استفاده اطلاعات بدست آمده و امكانات موجود مبادرت به طراحی پیش نویس اولیه برنامه غربالگری كم كاری تیروئید کرد.
دکتر صادقی افزود: طی نشستهای متعدد علمی، برنامه كشوری به تدوین نهائی رسید و به صورت پایلوت در استانهای اصفهان، بوشهر، تهران و شیراز به اجرا درآمد در تیر ماه ۱۳۸۴، نتایج پایلوت جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت و در مرداد ۱۳۸۴، برنامه كشوری مورد بازنگری قرار گرفته و در پاییز ۱۳۸۴ اجرای آن به کلیه دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شد.
وی اضافه کرد: در استان خراسان از ۱۰ اردیبهشت ۱۳۸۵ برنامه آموزش پرسنل آزمایشگاه شروع و از ۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۵ ابتدا در سه مرکز نمونه گیری شهرستانهای مشهد شروع و تا پایان سال مراکز نمونه گیری در تمام شهرستانهای تابعه استان خراسان فعال شد.
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: در شهرستان نیشابور نیز از نیمه دوم سال ۱۳۸۵ طرح غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید شروع شد.
وی بیان کرد: در سال ۱۳۹۰ تعداد ۹۲۶۳ کودک مورد غربالگری قرار گرفت که از این تعداد ۲۵۳ نوزاد مشکوک ( TSH≥۵) بودند که مورد غربالگری مجدد قرار گرفتند و از این بین ۱۰ کودک بیمار شناسایی شد که تحت مراقبت و درمان می باشند.
گفتنی است در سال ۱۳۹۱ تعداد ۹۳۹۱ کودک مورد غربالگری قرار گرفت که از این تعداد ۵۴۴ نوزاد مشکوک ( TSH≥۵ ) بودند که مورد غربالگری مجدد قرار گرفتند و از این بین ۱۶ کودک بیمار شناسایی شد که تحت مراقبت و درمان می باشند.
ارسال دیدگاه