صالحی: در نطنز زیرساخت یک میلیون سو غنی‌سازی را آماده کردیم

با توجه به بدعهدی‌هایی که از آمریکا دیده بودیم، آمادگی لازم را به منظور برگشت‌پذیری ایجاد کردیم

تهران (پانا) - رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان از آماده شدن تقریبی زیرساخت‌های یک میلیون سو غنی‌سازی اورانیوم در نطنز خبر داد.

کد مطلب: ۸۲۷۵۵۷
لینک کوتاه کپی شد
صالحی: در نطنز  زیرساخت یک میلیون سو غنی‌سازی را آماده کردیم

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگوی ویژه خبری که از مجمتع شهید احمدی روشن نیروگاه هسته‌ای نطنز است با بیان اینکه جایی که ما الان در آن هستیم قبلا یک سوله متروکه بود، اظهار کرد: هنگامی که مذاکرات شروع شد و ما پیش‌بینی می کردیم که شاید این مذاکرات به نتیجه نرسد یا اگر به نتیجه برسد با توجه به بدعهدی‌هایی که از آمریکا دیده بودیم، آمادگی لازم را به منظور برگشت‌پذیری ایجاد کردیم.

صالحی افزود: این سالن را قبل از آن که برجام، در سال ۹۳ احداث و تجهیزات آن را تامین کردیم. این سوله از چند غرفه تشکیل شده است؛ به عنوان مثال روتورها در سرعت‌های مختلف در این غرفه ها تست می‌شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: تمامی تست‌های لازم برای روتور و تجهیزات دیگری که در سانتریفیوژ به کار گرفته می‌شود در این سالن‌ انجام می‌شود، همچنین یک سالن بزرگتری وجود دارد که در مرحله احداث قرار دارد و در آنجا کنترل کامل ۶۰ سانتریفوژ امکان‌پذیر است.

وی با بیان اینکه این سالن ها از وقتی که رهبر معظم انقلاب دستور دادند به صورت شبانه‌روزی در حال فعال‌سازی است، گفت: طی ۴۸ ساعت گذشته اقدامات بسیاری صورت گرفته و امیدواریم حداکثر تا یک ماه دیگر فعالیت این سالن‌ها آغاز شود.

وی گفت: ما نمی توانیم سانتریفوژ های دلخواه را تهیه کنیم، چرا که محدودیت برجام داریم و مقام معظم رهبری هم فرمودند زیرساخت‌های لازم را برای تهیه ۱۹۰ هزار سو آماده کنیم.

صالحی افزود: در عرض ۱۰ ماه مجموعه سالن‌های اینجا ۱۹۰ هزار سو مد نظر را داشته باشند ولی به معنای تولید سانتریفوژ‌های پیشرفته نیست، بلکه در حدی که برجام اجازه می دهد و در چارچوب تحقیق و توسعه است و کارهای آزمایشی را انجام می‌دهیم.

وی اظهار کرد: این سوله متروکه بوده و از قبل ساخته شده است به همین دلیل محدودیت‌های بسیاری داشتیم چرا که هرچقدر سانتریفیوژها پیشرفته تر باشد از نظر شعاع ، طول و ارتفاع افزایش خواهند داشت و اگر بخواهیم سالن مونتاژ داشته باشیم ارتفاع باید افزایش پیدا کند. در این مکان نمی‌توانیم تعداد مناسب سانتریفیوژ جدید را در قالب برجام مونتاژ کنیم در این مکان ظرفیت ۶۰ سو در روز است و ماهی ۱۸هزار سو و در ۱۰ ماه ۱۸۰هزار سو سانتریفیوژ آماده می‌شود و در ظرف ۱۰ماه می توانیم به خواسته رهبری برسیم.

صالحی بیان کرد: این سالن برای سانریفیوژهای ir۲m ,ir۴ ,ir۶ که جز سانتریفیوژهای پیشرفته ما هستند مناسب است اما برای سقف آن برای Ir۸ مناسب نیست و می‌توانیم در ادامه این سوله اکستنشن داشته باشیم و در سالن جدید سقف را آن قدر بزرگ در نظر می‌گیریم که ir۸۰ هم در آن‌جای بگیرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: ما در حدی که برجام اجازه می‌دهد سانتریفیوزهای جدید را مونتاژ می‌کنیم و اگر امروز نیز ما ۱۸۰ هزار سو داشته باشیم شرایط آماده نیست و مواد اولیه به اندازه این میزان سو وجود ندارد اما خوشبختانه پس از برجام موفق شدیم حدود ۴۰۰ تن مواد اولیه به ۵۵۰ تنی که داشتیم اضافه کنیم.
وی گفت: سالانه ۳۰۰ تن اورانیوم نیاز داریم که الان نداریم ولی روی اکتشاف و استخراج کار جدی می کنیم که ان‌شاءالله بتوانیم در آینده این شرایط را برای کشور داشته باشیم.

او با اشاره به این که کشورهای اروپایی نیز اقدامات اخیر ایران را نقض برجام نمی‌دانند، تصریح کرد: ما نمی‌توانیم هرمقدار که می‌خواهیم شارژ سانتریفیوژ بسازیم چرا که محدودیت برجامی داریم و رهبر انقلاب نیز فرموده‌اند که زیرساخت‌های لازم آماده شود تا چنان چه ضرورت یافت به سرعت بتوانیم مونتاژ سانتریفیوزهای جدید را آغاز کنیم به گونه‌ای که تا ظرفیت ۱۹۰ سو در یک فاصله زمانی کوتاه برسیم.
صالحی افزود: ما با این پیش بینی که اگر مذاکرات شکست بخورد یا بدعهدی‌هایی بشود طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب به آنها اعتماد نکردیم و این مجموعه را ساختیم. این کار را سال ۹۳ شروع کردیم ولی بهره‌برداری از آن نکردیم تا زمان را از دست ندهیم و اگر می خواستیم طبق روال معمول جلو برویم تا پنج یا شش سال آینده این مجموعه درست می شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: هر کدام از نیروگاه های ما که در حالت پایدار باشند به ۳۰ تن مواد یا سوخت غنی‌شده نیاز دارند، یعنی ۱۹۰ هزار سو برای تامین سوخت آنها نیاز داریم؛ یعنی برای هر نیروگاه ۱۹۰ هزار سو حداقل باید داشته باشیم. ما اکنون سه نیروگاه داریم که این یعنی باید پیش بینی برای تامین مطمئن سوخت داشته باشیم.

صالحی اظهار داشت: باید پیش بینی خوداتکایی تامین سوخت را داشته باشیم. اگر سه نیروگاه داشته باشیم، می توانیم ۶۰۰ هزار سو غنی سازی داشته باشیم و در نطنز هم باید زیرساخت یک میلیون سو غنی‌سازی را آماده کنیم که تقریبا این زیرساختها را هم الان آماده کرده‌ایم.

وی افزود: کل مجموعه نطنز جایی برای ۴۸ هزار سو ماشین دارد و بستگی به نوع ماشین ها میزان سوی آنها متفاوت می‌شود، لذا ما زیر ساخت ها را از قبل تهیه کردیم و یکی از آنها که ۲۰ فروردین رونمایی شد تاسیسات برقی اینجاست که کار عظیمی بود و برق برای یک میلیون سو را آماده کردیم و از طرفی واحد اختلاط آن را هم برای غنای مورد نظر تهیه کردیم.

صالحی گفت: الان نطنز برای یک میلیون سو آماده شده است اما الان نمی‌توانیم همه ۴۸ هزار ماشین را UR۸ کنیم چون شرایط فعلی ما ایجاب نمی‌کند.
وی گفت: IR۶ بعد از هفت یا هشت سال هنوز جای کار دارد و این دستگاه را ساختیم و تست هم شده ولی هنوز نمی‌توانیم اینها را به تولید انبوه برسانیم. آزمایش‌ها بسیاری باید انجام شود و سال‌ها باید بچرخند تا بعد از اطمینان از سلامت کامل آنها مورد استفاده قرار گیرند.

رئیس سازمان انرژی اتمی ‌تصریح کرد: ما باید خود اتکا باشیم که نیاز به خارج نداشته باشیم ولی صد درصد نمی توانیم خودکفا بشویم و برخی چیزها هم هست که باید از خارج از کشور تامین شود. این‌ها نشان از قدرت علمی است که ابعاد علمی، سیاسی، اقتصادی و ... دارد.

وی افزود: کشوری داریم در حوزه خلیج فارس که چهار نیروگاه هسته‌ای خریده است اما اینها باتری خریدند که این از نظر ما مناسب نیست و ما می‌خواهیم از صفر تا صد آن را خود اتکا باشیم. ما به شکل تجاری در حال تاکین سوختهستیم؛ نه به هر قیمتی، ما زمان نیاز داریم تا رفتار درست علمی و صنعتی انجام دهیم‌.

صالحی اظهار داشت: نیروگاه های هسته‌ای توجیه صنعتی و تجاری دارند، کشوری که سه میلیون جمعیت دارد و نفت خیز هم هست چهار نیروگاه هسته ای دارد برای اینکه نمی‌تواند فقط روی نفت حساب کند. شما ببینید در یک افق بیست ساله خارجی‌ها برای ایران پیش از انقلاب گفته بودند ۲۰ هزار مگاوات برق نیاز داریم.

به گزارش مهر، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در سی سال اخیر پولی که در سازمان انرژی اتمی هزینه شده با احتساب قیمت دلار در حدود شش و نیم میلیارد دلار بوده است اما یک نیروگاه ما الان فقط پنج میلیارد دلار ارزش دارد؛ یعنی کلی دستاورد داشتیم.

وی ادامه داد: اینجا ده ماهه ۸۰ هزار سو می‌تواند تولید داشته باشد و این در حالی است که برجام در کار نباشد، قدرت هسته‌ای استفاده دوگانه دارد ولی طبق فتوای رهبر معظم انقلاب برای استفاده‌های غیر صلح‌آمیز منع شدیم ولی این توانمندی را داریم و طرف مقابل بهتر می‌داند قدرت ما به چه میزان است.

صالحی تصریح کرد: ما پدافند غیر عامل را در همه زمینه ها به کار گرفته‌ایم، استاکس نت در زمان بنده اتفاق افتاد و به زعم خودشان خواستند صنعت هسته‌ای ایران را با آن خاموش کنند که نشد، چون بچه های ما حواسشان به همه چیز هست.

رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: صنعت هسته‌ای در کشور ما دیگر بومی شده و جزء وجود دانشمندان و مهندسان ما شده است و ما پدافند غیر عامل را هم مد نظر داریم.

وی با بیان اینکه ما از نیروهای مسلح که تمامی سایت‌های هسته‌ای ما را حفاظت می‌کنند، تشکر می کنیم گفت: همان زمان که چند قطعنامه در سازمان ملل داشتیم ساخت نیروگاه‌ها ادامه داشت و لذا اگر برجام به هم بخورد هم این کار تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد. ما در این زمینه مطابق زمان‌بندی انجام‌شده پیش می رویم و جای نگرانی نیست.

صالحی گفت: آمریکایی‌ها از ابتدای ساخت پرونده هسته ای ایران می گفتند که ایران نباید غنی‌سازی کند، در زمان مذاکره با یه کشور اروپایی ما همه فعالیت‌های خود را دو سال متوقف کردیم اما بعد از بدعهدی‌های آنها به دستور رهبر معظم انقلاب مجدد فعالیت‌های خود را آغاز کردیم. این همه مقاومت و پایداری به دلیل حق غنی‌سازی ایران است و شورای امنیت هم در قطعنامه ۲۲۳۱ بر آن تاکید کرده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: ما در اکتشاف و استخراج با سرعت در حال پیشروی هستیم و هیچ محدودیت برجامی نداریم. زمینی و هوایی پیشرفت‌های خوبی داریم و الان بومی‌سازی کامل شده است.

وی ادامه داد: ابتدا فکر می‌کردیم به لحاظ اورانیوم فقیر هستیم ولی متوجه شدیم فقیر که نیستیم و غنی هم نیستیم ولی در حد نیاز می‌توانیم برداشت کنیم.

صالحی گفت: ما در مواد اولیه باید سرعت بیشتری دهیم و کشور باید هزینه بیشتری کند و امیدوارم دولت محترم هزینه‌های لازم برای تامین مواد اولیه ما مهیا کند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما آستانه های صنعت هسته‌ای را فرا گرفته‌ایم، در بسیاری از حوزه‌ها بومی شده است و پیشرفت‌های خوبی داریم. الان دیگر وقت آن است که با توجیه اقتصادی پیش برویم و اگر فرض کنیم محدودیت برجام نبود امروز همین کاری را انجام می‌دادیم که اکنون انجام می‌دهیم.

وی اظهار داشت: توجیه طرف مقابل چیست؟ آنها می گویند می‌خواستیم ظرفیت غنی‌سازی ایران را بگیریم ولی نشد، شما هفت هشت سال به ایران وقت دادید ولی اینها همه چیز دارند، غنی‌سازی، اکتشاف و غیره بنابراین ما زمان لازم را در راستای برجام با محدودیت‌هایی که هیچ آسیبی هم به ما نمی‌زند، پذیرفتیم.

صالحی گفت: طرف مقابل از دیدگاه خودشان فکر می کنند ایران به سمت فعالیت‌های غیر صلح‌آمیز برود، در حالی که ما فتوای مقام معظم رهبری را در حرام بودن آن داریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در خصوص باز طراحی اراک ما الان هیاتی در چین داریم که به زودی بر می‌گردند و باید بگویم بار دیگر که کار بازطراحی اراک با ایرانی‌هاست و آنها صرفا مرور می‌کنند کار ما را که ایرادی نداشته باشد. بخش دیگر کار ما در اراک طراحی مفهومی است که تایید آن را هم گرفتیم.

وی ادامه داد: فرض کنیم شرایطی پیش بیاید که آنها به ما تجهیزات ندهند، ما می‌توانیم خیلی از آنها را خودمان بسازیم.

صالحی گفت: ما در بحث برجام از لحاظ فنی مشکلی نداریم، آنها دچار مشکل هستند. مشکل برجام بر می‌گردد به تعهداتی که طرف مقابل در حوزه بانکی و مالی انجام نداده است. به طور مثال ۱۰۰۰ تن اورانیومی که می‌خواستیم بخریم و نهایت خانم ترزا می و آقای ترامپ آن را به هم زدند که البته ربطی به برجام ندارد و این‌طور مطالباتی از آنها داریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: اروپا در یک شرایط نامناسب سیاسی قرار دارد. آمریکایی که اروپا را برای مذاکره هسته‌ای با ایران همراه کرد امروز می گوید من رفتم شما هم بیایید بیرون و این یعنی غلام حلقه به گوش آمریکا شدن و این چیزی نیست که مناسب اروپا باشد.

وی اظهار داشت: اروپا به ایران نیاز دارد و نمی‌خواهد به لحاظ یک تامین‌کننده انرژی از دست آنها خارج شود، از طرف دیگر بحث امنیتی آن است که نمی‌خواهند شرایط منطقه با برجام به هم بخورد.

صالحی گفت: بحث دیگر به خطر افتادن اعتبار سیاسی آنهاست که با گوش دادن به حرف آمریکایی‌ها از دست می‌رود و این یعنی امنیت و اعتبار خود را در گروی این مساله می‌بینند.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که اقدامات در چارچوب برجام باشد و ما ملتزم به تعهدات خود هستیم و تا زمانی که مقام معظم رهبری نفرمودند ما کاری خلاف برجام انجام نخواهیم داد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار