مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرد: کاهش ۴۰ درصدی بارندگی از ابتدای سال آبی
تهران (پانا) - مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران میگوید در سال آبی جاری پیشبینی شده بود که سال کمآبی را در پیشرو داشته باشیم؛ اما هر چه که از ماههای سال آبی گذشت این وضعیت بحرانیتر شد.
به گزارش وزارت نیرو، محمد حاجرسولیها، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران به تبیین ضرورت تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی پرداخت و افزود: در سال آبی جاری پیشبینی شده بود که سال کم آبی را در پیشرو داشته باشیم؛ اما هر چه که از ماههای سال آبی گذشت، این وضعیت بحرانیتر شد؛ به گونهای که تا پایان بهمنماه بر اساس آماربرداری که توسط دستگاههای اندازهگیری از نیم قرن اخیر تاکنون داشتهایم مشخص شد که کمبود بارشهای امسال در رتبه پنجاهم نیم قرن اخیر قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: میزان بارندگیهای کشور از ابتدای سال آبی تاکنون به ۸۸.۹ میلیمتر رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهشی ۴۰ درصدی داشته است. در این بین از میان ۶ حوضه آبریز اصلی کشور(دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان، دریاچه ارومیه، فلات مرکزی، مرزی شرق، قرهقوم) تنها حوضههای آبریز دریای خزر و دریاچه ارومیه که شامل استانهای شمالی و شمال غرب کشور هستند شاهد بارندگی مثبت هستند و چهار حوضه آبریز باقی مانده کاهشی بارندگی به مراتب بیش از ۴۰ درصد دارند.
مشاور وزیر نیرو تاکید کرد: در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان کاهش بارندگیها به ۴۶ درصد و در حوضه آبریز فلات مرکزی به منفی ۵۹ درصد رسیده است و استانهای موجود در این حوضههای آبریز هیچگاه در دورههای آماری خود چنین اعدادی را تجربه نکردهاند.هم اکنون در استانهای همچون سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، فارس، خراسان جنوبی و اصفهان با کاهش بیش از ۶۰ درصدی بارشها نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه هستیم که اثرات آن جدای از مشکلاتی که برای کشتهای پاییزه به وجود آورده بر روان آبها و جریانهای سطحی نیز تاثیرگذار بوده است.
حجم کل آب ورودی به سدهای کشور ۳۱ درصد کاهش یافته است
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اضافه کرد: در حال حاضر حجم کل آب ورودی به سدهای کشور ۳۱ درصد کاهش یافته و ورودی ۱۲.۹۱ میلیارد مترمکعبی سال گذشته به ۸.۷ میلیارد مترمکعب تنزل پیدا کرده است و حتی برخی از سدها در نقاط بسیار بحرانی و حساس به منظور تامین آب شرب به سرمیبرند. ما پیش از این ادبیات و نوع فعالیتمان مقابله با خشکسالی بود ولی باید بپذیریم که بایستی با این وضعیت کنار بیایم، خود را با خشکسالی تطبیق بدهیم و به سمت سازگاری با کم آبی حرکت کنیم.
این مقام مسوول تصریح کرد: بدین منظور کارگروه ملی سازگاری با کم آبی با حضور سازمان محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه، وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت و معدن و وزارت کشور با مسئولیت وزارت نیرو تشکیل شده است تا با کمک هم بتوانیم راهکارهای مناسبی را برای موفقیت در این عرصه اجرا کنیم.
حاجرسولیها با تاکید بر اینکه نباید دیگر نسخه از بالا به پایین بپیچیم، اضافه کرد: با توجه به اینکه طرح آمایش سرزمینی وجود ندارد باید براساس ظرفیت، پتانسیل و مسائل خاص هر منطقه استانداران استانها بتوانند نظرات و پیشنهادات خود را برای سازگاری با شرایط کم آبی آن منطقه ارائه بدهند تا با استفاده از پتانسیل این کارگروه هر چه سریعتر چالشهای استانها را به صورت یک طرح دو فوریتی وارد دولت کنیم.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران به ضمانت اجرایی این طرح اشاره کرد و گفت: در این ارتباط دولت دو مصوبه داشته که روش عملیاتی کردن و تضامین این مهم را مشخص کرده است. مسلما استانداران محور اصلی این موضوعات هستند و حتی پروژههای برخی از استانها نیز مشخص شده است که بتوانند با استفاده از منابع استانی در اختیار و یا در صورت وسیع بودن اجرای پروژه از طریق اعتبارات ملی آنها را اجرایی کنیم.
وی بزرگترین تضمین اجرای تصمیمات کارگروه ملی سازگاری با کم آبی را حضور وزرای مرتبط با این موضوع در آن دانست و افزود: ما برای اینکه تعدد تشکیلات نداشته باشیم کارگروهی تحت عنوان شورای حفاظت از منابع استانها به ریاست استاندارها داریم که تمامی دستگاههای مرتبط نیز در این حضور دارند. فعالیت کارگروه سازگاری با کم آبی نیز به این شوراها ابلاغ شده و دو دستگاه سازمان برنامه و بودجه و وزارت صنعت را هم به جهت تسریع در انجام امور به اعضای این شورا اضافه کردهایم.
کارگروه ملی سازگاری با کمآبی پیش از پایان سال عملیاتی خواهد شد
مشاور وزیر نیرو ادامه داد: بستر این موضوع مهیاست، الگوها پیش از این از استانها گرفته شده و در طی سه ماه اخیر وزرای نیرو و جهاد کشاورزی به همراه رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست مقدمات و ضرورتهای این موضوع را رصد کردهاند. پروژهها مشخص شده و ما میتوانیم عملیاتی کردن آن را تا قبل از پایان سال داشته باشیم.
حاجرسولیها با تاکید بر اینکه این گارگروه تنها در حوزه سیاستگذاری به فعالیت نخواهد پرداخت، گفت: یکی از بندهای مصوبه تشکیل این کارگروه نظارت بر مصوبات شورای حفاظت استانها و پیشنهادات این مناطق است. این کارگروه ورود به عرصه درخواستهای استانها در اجرایی کردن این مباحث دارد.
ارسال دیدگاه