در پاسخ به پانا
عباسعلی کدخدایی: اگر مجلس ماهیت لایحه بودجه را تغییر دهد شورای نگهبان تأیید نمیکند
سخنگوی شورای نگهبان می گوید در صورتی که مجلس در لایحه بودجه تغییرات نامتعارف ایجاد کند، شورای نگهبان لایحه را تأیید نمیکند و مجددا به مجلس ارجاع میدهد.
عباسعلی کدخدایی در نشست خبری ماهانه خود که امروز شنبه (۳۰ دی ماه) برگزار شد با توجه به اینکه بر اساس قانون اساسی مسئولیت تهیه برنامه و بودجه بر عهده رئیسجمهوری است و اینکه بودجه حتماً باید در قالب لایحه به مجلس ارائه شود، در پاسخ به سوال پانا مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان تغییرات در لایحه بودجه که ماهیت سیاستهای اقتصادی و مالی دولت را تغییر دهد تائید میکند یا خیر؟ گفت: «در همین موارد اخیر نیز شورای نگهبان چیزی را که بهعنوان متمم بودجه سال ۹۶ از طرف مجلس به این شورا ارائه شده بود، رد کرد زیرا این متمم باید از طریق هیات وزیران به مجلس و پس از تصویب به شورای نگهبان ارائه شود.»
وی ادامه داد: «در مورد لایحه بودجه نیز همین موضوع مطرح است. اگر در ماهیت و شکل لایحه بودجه تغییرات اساسی که شاکله لایحه بودجه را تغییر دهد ایجاد شود، شورای نگهبان تائید نمیکند و برای اصلاح دوباره به مجلس ارسال خواهد شد اما اگر تغییرات در حد متعارف باشد، شورای نگهبان آن را تائید میکند. از این نممونه در سالهای گذشته چندین مورد وجود داشته است.»
سخنگوی شورای نگهبان همچنین از رد دوباره طرح دوفوریتی اصلاح قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شورای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران در این شورا خبر داد و در این باره گفت: نظر به اینکه طبق اصل ۱۳ قانون اساسی اقلیتهای دینی در حدود قانون در انجام مراسم دینی و در احوال شخصیه و تعلیمات دینی خود آزاد هستند به تجویز فراز دوم اصل ۴ قانون اساسی نمایندگانی را برای مجلس شورای اسلامی انتخاب میکنند با توجه به اصول مذکور و با عنایت به مفاد اصول ۱۰۰ و ۱۰۵ و مفهوم اصل ۱۲ قانون اساسی، تبصره یک ماده یک مصوبه مغایر قانون اساسی شناخته شد. علاوه بر این عضویت افراد غیرمسلمان در شوراهای اسلامی شهر و روستا در مناطقی از کشور که اکثریت مردم آن مسلمان و پیرو مذهب رسمی کشور هستند با توجه به اینکه تصمیمات این شورا در خصوص مسلمین بدون لزوم رسیدگی به آن در شورای نگهبان لازم الاتباع خواهد بود با توجه به نظر امام خمینی در تاریخ ۱۳۸۵/۷/۱۲ خلاف موازین شرع شناخته شد.»
وی ادامه داد: «همچنین در تبصره دو ماده یک اعتقاد و التزام عملی داشتن به اصول دین خود از سوی اقلیتهای دینی خلاف موازین شرع شناخته شد در ماده ۴ نیز با توجه به ایرادات فوق اشکال دارد. همچنین طرح ممنوعیت تبلیغات معرفی محصولات غیرمجاز و آسیب رسان بهسلامت در رسانههای ارتباط جمعی و داخلی و بینالمللی و فضاهای مجازی در برخی از بندها مغایر قوانین شرعی شناخته شد .
کدخدایی درباره اعلام تخلف در شهرداری تهران و اینکه تنها در یک مورد یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان از سوی یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری تخلف انجام شده و احتمال این است که در چهار سال آینده دوباره آن شخص بخواهد نامزد انتخابات شود، گفت: «اگر تخلفات دارای مستنداتی باشد رسیدگی به آن در صلاحیت شورای نگهبان نیست بلکه باید گزارش آن توسط قوه قضائیه داده شود و سپس به شورای نگهبان ارجاع شود.»
وی در خصوص کمک شورای نگهبان برای عدم گران شدن حاملهای انرژی که ممکن است به طبقه ضعیف کشور آسیب برساند چیست ادامه داد : «در شورای نگهبان سعی میکنیم نظرات منطبق بر نظرات مردم باشد و دولت و مجلس به این نتیجه رسیده است که در این زمان افزایش قیمت صورت نگیرد.»
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص چند برابر شدن بودجه شورای نگهبان در لایحه بودجه ۹۷ گفت: «همانطور که میدانید بودجه شورای نگهبان مانند سایر نهادها در لایحه دولت به مجلس ارائه میشود و در مجلس تصویب میشود و در زمان اجرا نیز از سوی دیوان محاسبات مورد بازبینی قرار میگیرد. علاوه بر این ما دیوان محاسبات داخلی هم در شورای نگهبان داریم همچنین برخی از آقایان و علما نیز جز بهجز هزینهها را بررسی میکنند و در مورد آن نظر میدهند.»
وی ادامه داد: «بودجه شورای نگهبان نیز در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ هفت درصد افزایش داشته است که وقتی تصویب میشود بخشی از آن تخصیص داده نمیشود تازه اگر هم تخصیص هم داده شود بر اساس درآمدهای دولت بخشی از آن داده نمیشود. چرا برخی در نقد و بررسیها انصاف را رعایت نمیکنند و سخنانی که برخی از دشمنان در خارج از کشور میگویند بعضی از دوستان آن را در داخل تکرار میکنند. بودجه شورای نگهبان کاملاً روشن است و بخشی از آن پاسداری از نظام و احکام اسلام و نظارت بر آن است بخشی دیگر مربوط به حوزه انتخابات و امور نظارتی شورای نگهبان است که البته در مورد انتخابات در هر سالی که انتخابات در کشور داشته باشیم ردیف بودجه آن بهصورت جداگانه در لایحه بودجه آورده میشود.»
کدخدایی ادامه داد: «اما متأسفانه برخی میگویند که ما در سال ۹۷ انتخابات نداریم اما بودجهای برای انتخابات در شورای نگهبان در نظر گرفته شده است که این مواردی است که سازمان برنامه و بودجه، ریاست جمهوری و مجلس از آن خبر دارند.»
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: «برخی دیگر به مقایسه بودجه سال۶۷ با سال ۹۷ میپردازند آیا هزینهها در سال ۶۷ با سال ۹۷ برابر است به هر حال اگر قرار است مقایسهای هم صورت گیرد باید بر اساس تطبیق شرایط کنونی باشد. باید مقداری منصف باشیم زیرا شورای نگهبان تنها ۱۲ نفر اعضای شورای نگهبان نیستند بلکه برخی از بودجه برای خوانش پروندهها، ناظران و آموزش ناظران صرف میشود و بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری نیز مرکز تحقیقات شورای نگهبان تشکیل شده است. همه موارد بودجه شورای نگهبان توجیهاتی دارد که مسئولان میتوانند به آن گواهی دهند .»
کدخدایی تأکید کرد: «بودجه شورای نگهبان آن قدر کم است که به اندازه پول توجیبی برخی از آقایان نیست. چطور به آن انتقاد میکنند؟»
وی ادامه داد: «البته ما آماده هر گونه انتقاد هستیم و اگر جایی اشتباه رفته باشیم حاضریم دوباره بازگردیم و اشتباه خود را جبران کنیم.»
تعیین معیارها رجل سیاسی و مذهبی در مراحل پایانی
وی در خصوص بحث رجل سیاسی و مصداقهای آن گفت: «عمده بحث در شورای نگهبان به پایان رسیده که در ۲ ماده جزء۵ بند ۱۰ سیاستهای کلی رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن توسط شورای نگهبان تدوین شده است.»
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: «شرایط لازم جهت تشخیص رجل سیاسی و مذهبی بودن این است که کاندیدا آگاهی دینی نسبت به اسلام و تشیع داشته باشند و علاوه بر تدین از برجستگی ویژهای در این خصوص برخوردار باشد.»
وی ادامه داد: «علاوه بر آن در حوزه سیاسی باید تحلیل درستی از مسائل داشته باشند و با توجه به پدیدههای سیاسی در داخل و خارج، مصالح انقلاب و معیارهای اساسی انقلاب را مدنظر قرار گرفته باشند.»
کدخدایی تصریح کرد: «از نظر مدیر و مدبر بودن نیز باید شایستگیهای لازم و اکتسابی را در نگرشهای فردی و در امور کشور برخوردار باشند. همچنین موارد ۱۱ گانهای در مورد سن، صلاحیت علمی، ارائه برنامههای پیشنهادی منطبق باسیاستهای نظام و معرفی مشاوران جهت تشکیل برنامهها از جمله موارد آن است. البته هنوز به جمعبندی نهایی در برخی از موارد نرسیده و امیدواریم برای انتخابات سال ۹۸ بتوانیم به جمعبندی نهائی برسیم و نظرات خود را به مجلس اعلام کنیم.»
ارسال دیدگاه