شهردار تبریز مطرح کرد: مالکیت و تسهیلات بانکی، دو چالش مشکل احیای بافت فرسوده
تبریز (پانا) شهردار تبریز تاکید کرد که رفع چالش حاشیهنشینی در شهرهای کشور راهحلهای سادهای دارد اما در سی سال گذشته در این باره اقدام خاصی صورت نگرفته است.
به گزارش روابط عمومی شهرداری تبریز، ایرج شهینباهر در جلسه مشترک اعضای هیئت نمایندگان و هیئت رئیسه اتاق تبریز با شهردار و اعضای شورای شهر تبریز اظهار کرد: بر اساس گزارشی که مسکن و شهرسازی ارائه داده است در کل کشور فقط در تبریز برای رفع مشکل حاشیهنشینی اقدام عملی صورت گرفته و آن نیز احداث ۱۷۰ واحد مسکونی در بافت حاشیه نشین بوده است.
شهردار تبریز ادامه داد: این ۱۷۰ واحد احداث شده در طول ۳۰ سال در مقابل ۲۰ هزار واحد خانه موجود در بافت حاشیهنشین عدد بسیار کمی است البته در استان های دیگر یک واحد هم درست نکردهاند.
شهین باهر با تاکید بر اینکه با روشهای جاری دولت و شهرداریها نمیتوان معضل حاشیهنشینی را حل کرد افزود: ما بدون اینکه نتایج روش های نامناسب گذشته را بررسی کنیم و به جای توجه به نتایج آن بر اجرای آن روش ها اصرار می کنیم.
وی افزود: با روش های بسیار ساده می توانیم به اصلاح بافتهای حاشیهنشین اقدام کنیم ما می توانیم با همکاری انبوهسازان و سرمایهگذاران و کارخانهداران حوزه ساخت و ساز بسیاری از کارها را انجام دهیم بدون اینکه نیازی به کمک دولت داشته باشیم.
شهردار تبریز افزود: برای احیای بافت حاشیهنشین کار اضافی نیاز نیست. دولت اگر بتواند برخی مشکلات دست و پاگیر را حل کند میتوان این مسئله را حل کرد. یکی از مهمترین موضوعات در مناطق حاشیهنشین، بحث مالکیت مناطق حاشیه نشین است شهرداری وقتی اقدام به تملک خانههای موجود در این بافت میکند، بعد از تخریب و صاف نمودن خانهها راه و شهرسازی اعلام میکنند که زمین متعلق به دولت است. باید سوال کرد چرا در این مدتی که مثلا فردی ۴۰ سال در این خانه ساکن بود، نیامدید و وقتی شهرداری آن را تملک کرد حضور مییابید؟ این یک مشکل اساسی است و نماینده دولت از حق دولت نمی گذارد و عملا این موضوع مانعی برای شهرداری به حساب می آید .
شهردار تبریز ارائه نشدن تسهیلات بانکی برای انبوهسازی در بافت حاشیهنشین را مشکل دوم احیای این بافتها دانست و گفت: اگر برای انبوهسازان تسهیلات مسکن مثلا هزار واحدی پرداخت شود تا به نسبت به احیای حاشیهنشینی اقدام کند این مسئله حل شده است.
شهین باهر اظهار امیدواری کرد: انشاءلله قبل از زلزله احتمالی در تبریز بتوانیم برای حاشیهنشینی کارهایی انجام دهیم چون اگر زلزله ای اتفاق بیفتد نمیتوان خسارات و اثرات آن را جبران کرد.
شهردار تبریز با اشاره به تجربه موفق ترکیه در احیای بافت حاشیهنشین شهر آنکارا گفت: حاشیهنشینی آنکارا توسط شهرکتهای انبوه ساز به صورت بسیار ساده ای حل شده است. این شرکت ها به ازای مثلا یکصد متر خانه یک آپارتمان یکصد متری به مالک خانه داده اند و در حقیقت به جای یک مسکن غیر استاندارد و بدون سند یکصد متری یک آپارتمان دارای سند و ایمن به افراد داده اند.
شهین باهر افزود: البته در این میان شهرداری علاوه بر اینکه ریالی بابت عوارض تجاری مسکونی است دریافت نکردهاند بلکه در کارهای قانونی نیز کمک حال شرکت های انبوهساز بودهاند وبا این روش بافت فرسوده در آنکارا بدون حمایت دولت انجام شده است .
شهردار تبریز افزود: مساحت بافت حاشیهنشین آنکارا تقریبا برابر بافت حاشیه نشین تبریز است که با روش گفته شده اصلاح شده است و بعد از اصلاح این منطقه، قیمت زمین در آنجا بالاتر از بافت مرکزی آنکارا بود و ارزش افزوده ایجاد شده است.
وی با اشاره به اینکه کارخانجات تولید مصالح ساختمانی استان بالای ۹۰ درصد مصالح ساختمانی را تولید می کنند گفت: اگر کارخانجات استان کنسرسیومی تشکیل دهند میتوانند با سرمایهگذاری غیرنقدی احیای بافت فرسوده تبریز را انجام دهند در این صورت هم کارخانجات مرتبط با ساخت و ساز رونق میگیرند و هم بافت فرسوده تبریز با محصولات کارخانجات شهر و به دست توانمند صنعتگران خود شهر احیا می شود.
در جلسه مشترک اعضای هیئت نمایندگان و هیئت رئیسه اتاق تبریز با شهردار و اعضای شورای شهر تبریز، نشان عالی اتاق تبریز از سوی اتاق بازرگانی به مهندس ایرج شهین باهر اعطا شد.
ارسال دیدگاه