۱۲هزارلیتر آب برای تولید یک کیلوگرم برنج
استاد برجسته دانشگاه گیلان گفت: در ایران برای تولید یک کیلوگرم برنج بین هشت تا ۱۲هزار لیتر آب شیرین مصرف می شود.
به گزارش پانا از گیلان،دکتر سیدعلی الهی نیا اظهار داشت : با توجه به بحران آب موجود در کشور نمی توان وضعیت فعلی تولید برنج را برای همیشه ادامه داد و باید در مصرف آب تجدید نظر شده و از ریخت و پاش برنج در عزا و عروسی ها جلوگیری شود.
وی با اشاره به مقرون به صرفه نبودن برنج در اراضی شالیزاری گیلان و مازندران برای کشاورزان افزود: درحالی که در کشور ما بیش از شش ماه شالیزارها رها می شوند ولی در کشورهای برنج خیز دنیا از یک شالیزار بین سه تا چهار بار محصول برداشت می کنند.
وی گفت: در دنیا چهار نوع دیگر برنج تولید می شود که برخی از این رقم ها نیازی به آبیاری ندارند و در تپه ها و ارتفاعات کاشته می شوند و رقمی نیز وجود دارد که در تالاب ها رشد و نمو می کند.
الهی نیا با اشاره به اینکه در کشورهای تولید کننده بیشترین حمایت از تولیدکنندگان برنج صورت می گیرد تا آنها بتوانند برنج تولید کنند، تاکید کرد: در برخی کشورها حتی برنج نیازی به نشاکاری ندارد بلکه بذر آن را در زمین می پاشند .
وی خواستار حمایت جدی از شالیکاران شد و خاطرنشان کرد: همگان باید بدانند که برای تولید برنج چه منابع مهمی از آب کشور صرف می شود و کشاورزان با چه رنجی این محصول را بدست می آورند.
وی با اشاره به آینده تولید برنج در جهان اظهارداشت:اگر میلیاردها دلار هم سرمایه داشته باشیم در ۲۵سال آینده نمی توانیم از دیگر کشورهای تولیدکننده ، برنج خریداری کنیم زیرا جمعیت تولید کنندگان برنج در جهان در حال افزایش است و این کشورها بیشترین جمعیت دنیا را دارند و هر سال سطح کشت این کشورها کاهش می یابد.
وی تصرح کرد: تنها راه این است که بتوانیم با جلوگیری از مصرف بی رویه آب در تولید برنج به خودکفایی برسیم .
رییس سابق موسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: هدف از تاسیس موسسه برنج در کشور رسیدن به اهداف خودکفایی در تولید برنج بوده است ولی با برنامه ریزی های فعلی و کم توجهی نمی توان به این هدف دست یافت .
این استاد دانشگاه گفت: کسانی که سیاست و سند توسعه برنج در دست آنهاست باید برای تولید برنج برنامه ریزی کنندو به گونه ای فرهنگ سازی شود که در عزا و عروسی ها از ریخت و پاش برنج جلوگیری شود.
وی تصریح کرد:کشاورزان باید به درستی و بطور جدی حمایت شوند و کلاس های بازآموزی برای آنان تشکیل شود و همه ارگان ها باید دست به دست هم بدهند تا بتوانند با برنامه ریزی این محصول به خوکفایی برسد ، نه اینکه فقط برنج تولید و به برنجکوبی ها تحویل داده شود.
وی یادآورشد: در حالی که دکتر کلانتری وزیر سابق کشاورزی و رییس فعلی سازمان محیط زیست هشدار داده است که تا ۲۰سال آینده به دلیل بحران آب در کشور ادامه کشاورزی با خطر مواجه خواهدشد، باید به این هشدارها توجه شده و راهکاری برای تولید برنج اندیشه شود.
استان گیلان ۲۳۸هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و سالیانه از این اراضی شالیزاری حدود ۷۰۰هزار تن برنج سفید برداشت می شود .
دکتر سیدعلی الهی نیا استاد تمام دانشگاه گیلان دارای دکتری در رشته بیماری شناسی گیاهی (گیاهپزشکی)از انگلستان و فوق دکتری از دانشگاه آلبرتای کانادا ست .
او در سال ۱۳۸۶ توسط ستاد مشاهیر و فرزانگان مستقر در استان مازندران به مناسبت چاپ مقالات فراوان در مجلات داخلی و ژورنالهای بین المللی ، تالیف شش عنوان کتاب درسی و سایر امتیازات از بین ۱۰۰۰ چهره معرفی شده به این ستاد، به عنوان دانشمند فرهیخته و چهره ماندگار انتخاب شد.
ارسال دیدگاه