با تلاش محققان پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی جهاددانشگاهی
امکان تشخیص تمام بیماریهای ژنتیکی قبل از لانهگزینی در کشور فراهم شد
مسؤول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد پژوهشگاه ابنسینا با تاکید بر اینکه تکنیک تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی بیماری فیبروز سیستیک در این پژوهشگاه ارائه شده است، گفت: با استفاده از این روش تمام بیماریهای ژنتیکی که بعد از تولد جنین قابل شناسایی است، قابل استفاده خواهد بود.
به گزارش پانا، دکتر سعیدرضا غفاری در نشست خبری صبح امروز با اشاره به تولد اولین نوزاد حاصل از روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی، افزود: در حال حاضر همه زوجها تمایل به باروری دارند و مایل هستند تا جنینهای آنها سالم باشد که در این زمینه برخی از زوجین توانایی باروری را ندارند، لذا در این راستا از سوی مراکز درمانی خدمات درمان ناباروری ارائه میشود.
وی با اشاره به ابتلای برخی از والدین به بیماریهای ژنتیکی خاطرنشان کرد: این دسته از زوجین هرچند که قادر به باروری هستند، ولی به دلیل اینکه این افراد ناقل بیماریهای ژنتیکی هستند، قادر به باروری نیستند.
مسؤول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد با تاکید بر اینکه این دسته از والدین در رده زوجهای نابارور قرار میگیرند، ادامه داد: به منظور رفع مشکلات این دسته از زوجین روش تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی را ارائه کردهایم.
غفاری با تاکید بر اینکه در این تکنیک تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی بر روی بیماری فیبروز سیستیک اجرایی شد، خاطر نشان کرد: در این روش وضعیت ژنتیکی جنینهای تشکیل شده قبل از انتقال به رحم مادر مورد بررسی قرار میگیرد و جنینهای سالم و فاقد بیماری به رحم مادر منتقل میشود.
وی با تاکید بر اینکه این تکنیک هم به روشهای کمک باروری و هم به روشهای ژنتیکی وابسته است، اظهار کرد: از طریق این روش میتوان برای تشخیص بیماریهایی چون تالاسمی، ناشنوایی ارثی، فیبروز سیستیک، دیستورفی عضلانی دوشن، آتروفی عضلانی - نخایی و متاکروماتیک لکودیستورفی استفاده کرد.
مسؤول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد، تصریح کرد: در پژوهشگاه رویان از تکنیک تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی برای بیماریهای ژنتیکی نادر استفاده شده است. از اینرو این تکنیک برای تشخیص بیماریهای ژنتیکی که بعد از تولد جنین قابل شناسایی است، قابل استفاده خواهد بود.
این محقق وابستگی به روشهای کمکباروری، موفقیت محدود، پیچیدگیهای فنی و تکنیکی و هزینه زیاد را از جمله محدودیتهای این روش نام برد و یادآور شد: این تکنیک از دو سال قبل در پژوهشگاه ابنسینا ارائه شده است و در حال حاضر یکی از جنینهای متولد شده با استفاده از این تکنیک بیش از دو ماه سن دارد و فاقد بیماری ژنتیکی فیبروز سیستیک است.
غفاری همچنین از قابلیت کاربرد این تکنیک برای تشخیص ژنتیکی قبل از لانهگزینی بر روی یکی از بیماریهای ژنتیکی استخوانی خبر داد و در این باره توضیح داد: یکی از بیماریهای ژنتیکی بسیار نادر، مربوط به یکی از بیماریهای استخوانی است. در این بیماری هر ضربهای که به استخوان وارد میشود، آن محل ملتهب میشود و به جای اینکه محل ضربدیده ترمیم شود، بدن اقدام به استخوانسازی میکند؛ به این ترتیب در هر محل آسیبدیده در بدن مبتلایان به این بیماری، تودههای استخوانی تشکیل خواهد شد.
مسؤول کلینیک سلامت مادر، جنین و نوزاد خاطرنشان کرد: در حال حاضر یکی از زوجهای ناقل این بیماری با استفاده از این تکنیک باردار است.
ارسال دیدگاه