رکورد بی‌نظیری که آموزش و پرورش در یک ماه اخیر بر جای گذاشت؛

توزیع 64 میلیون پاکت شیر بین دانش‌آموزان ابتدایی

تهران (پانا) - مصرف شیر به‌‌عنوان یکی از کامل‌‌ترین غذاهای طبیعی، همواره مورد توجه بشر بوده است و براساس شواهد تاریخی حداقل از ۶ هزار سال قبل، نشانه‌های غیر قابل انکار استفاده برنامه‌‌ریزی‌‌شده از شیر توسط انسان وجود دارد.

کد مطلب: ۱۴۳۴۴۹۳
لینک کوتاه کپی شد
توزیع 64 میلیون پاکت شیر بین دانش‌آموزان ابتدایی

‌در عصر حاضر نیز بخش مهمی از هرم‌‌های غذایی تاییدشده توسط سازمان‌‌های غذا و داروی کشورها و همچنین سازمان‌‌های بین‌‌المللی مانند FAO و WHO به شیر و فرآورده‌‌های آن اختصاص دارد. همچنین براساس مطالعات انجام شده، در مناطقی که مصرف شیر و لبنیات به اندازه کافی بوده، شیوع بیماری‌های قلبی و عروقی کمتر است و این امر به دلیل نقش کلیسم در تنظیم فشار خون است.

طرح شیر مدارس، طرح شگرف و مهم برای جامعه

اگر نگاهی به برنامه‌های نهادینه‌کردن مصرف شیر در بین آحاد جامعه بیاندازیم، در چند برنامه توسعه‌ای پنج‌ ساله کشور، هدف‌گذاری کمی برای افزایش سرانه مصرف شیر انجام شد، اما برای دستیابی به آن، بخش‌های ذی‌ربط پاسخگو نبوده‌اند و همچنان سرانه مصرف شیر بدون متولی مستقیم، مسیر خودش را طی می‌‌کند و تنها طرح مصوب قانونی که می‌ توانست اثرات شگرفی در تغییر سبک زندگی و نگاه به شیر داشته باشد، طرح شیر مدرسه است که از سال ۱۳۷۹ در مدارس کشور به اجرا درآمد، اما متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل عدم تامین و تخصیص اعتبارات مورد نیاز به تدریج تعطیل شد و به دست فراموشی سپرده شد؛ حال اما دولت سیزدهم و وزارت آموزش و پرورش به صورت جدی به دنبال احیای آن هستند و در همان قدم‌های اولیه، نتایج مطلوبی را نیز حاصل کرده‌اند.

در ابتدای مهرماه امسال با دستور رییس‌جمهوری طرح شیر مدارس احیا شد و با پیگیری‌های معاون اول رئیس‌جمهور خیلی سریع اعتبارات طرح توزیع شیر تأمین شد، به‌نحوی که قرار بر این شد تا در هفته ۲ وعده شیر در مدارس ابتدایی دولتی که حدود ۸ میلیون دانش‌آموز حضور دارند، توزیع شود و در مجموع هر دانش‌آموز مقطع ابتدایی تا پایان سال ۷۵ وعده شیر دریافت کند. علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش دراین‌باره گفت: «پس از ابلاغ اعتبار بلافاصله دستورالعمل توزیع شیر به روز شد و سامانه توزیع شیر را در زیر سامانه آموزش و پرورش فعال کردیم و بخشنامه‌ای برای امضای قرارداد با شرکت‌های تولید و توزیع شیر در سراسر کشور با امضای وزیر به ادارات کل استان‌ها ارسال کردیم.»

وی با بیان اینکه با شرکت‌های استاندارد و ممتاز لبنی برای تولید و توزیع شیر قرارداد امضا کردیم؛ گفت: «بر‌اساس بخشنامه دولت تنها شرکت‌هایی که در محصولات‌شان هیچ شک و شبهه‌ای از قبل وجود نداشت؛ برای تأمین و توزیع شیر همکار وزارت آموزش و پرورش شدند. این شرکت‌های ممتاز و درجه اول ۱۲ شرکت بودند که البته به جهت تبلیغات نمی‌توان اسم این شرکت‌ها را آورد اما می‌توان از شرکت پگاه که شرکت نیمه‌دولتی و وابسته به تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی است یاد کرد. بخشنامه که ارسال شد ما این اعلام را داشتیم که هم آمادگی و هم پول لازم را برای امضای قرارداد و توزیع شیر داریم.»

فرهادی با بیان اینکه توزیع شیر را از مدارس استان‌های محروم شروع کردیم، اظهار کرد: «توزیع شیر از استان‌های خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کرمان و گلستان شروع شد و به تدریج قراردادهای ما بر‌اساس آمادگی شرکت‌ها پیشرفت کرده و اجرایی شد.»

سخنگوی وزارت آموزش و پرورش همچنین در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد که شیر دانش‌آموزان سر از بازار آزاد درنیاورد عنوان کرد: «توزیع شیر با نظارت مدیران و معاونین مدارس انجام خواهد شد و ما امیدواریم خروج شیر از مدارس رخ ندهد و دانش‌آموز هم حتماً همان جا در مدرسه شیر خود را مصرف کند. ما شبکه توزیع شیر را داریم و تا زمانی که مدیر مدرسه امضا نکند و تأیید ندهد که شیر مورد نیازش را دریافت نکرده است ما تاییدیه‌ای برای پرداخت بهای شیر نخواهیم داشت. پس یکی از نظارت‌هایی که ایجاد کردیم برای این که شیر حتماً به مدرسه برسد؛ تأیید تحویل شیر توسط مدیر مدرسه است و اگر مدیر مدرسه تأیید نکند پولی پرداخت نمی‌شود.»

معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش افزود: «همچنین در سامانه الکترونیکی توزیع شیر که طراحی و اجرا شده است؛ لیست دانش آموزان موجود است و مدیران مدارس علاوه بر فرمی که به صورت فیزیکی امضا می‌کنند و شیر را تحویل می‌گیرند؛ در سامانه هم موظف هستند اطلاعات شیرهای دریافتی را بارگذاری و اعلام کنند در فلان تاریخ و فلان ساعت این میزان شیر ۲۰۰ سی سی در حساب مدرسه توزیع شد.»

فرهادی با اشاره به بی‌میلی برخی کودکان در خوردن شیر بیان کرد: «از خانواده‌ها، والدین و معلمان می‌خواهیم که دانش‌آموزان را به مصرف شیر دانش‌آموزی توصیه‌ و تلاش کنند اهمیت تغذیه سالم برای دانش‌آموز جا بیفتد. اگر دانش‌آموز تغذیه خوبی نداشته باشد قطعاً در رشد، تعلیم و تربیت او مشکلاتی ایجاد می‌شود.»

رکورد بی‌نظیری که آموزش و پرورش در یک ماه اخیر بر جای گذاشت

براساس نظر کارشناسان تغذیه طرح شیر مدرسه دو هدف مهم را دنبال می‌‌کند؛ اولین هدف ایجاد عادت و رفتار ماندگار در کودکان برای استمرار مصرف شیر از کودکی تا بزرگسالی و سالمندی است و دومین هدف اطمینان از دریافت کافی مواد مغذی مورد نیاز رشد کودکان به ویژه کفایت دریافت کلسیم است که در دوران کودکی، نوجوانی و جوانی از اهمیت ویژه‌‌ای برخوردار است. همچنین براساس پژوهش‌های علمی جذب کلسیم تنها تا حدود ۳۰ سالگی رخ می‌دهد و میزان جذب آن در سنین ۸ تا ۱۸ سالگی چند برابر بقیه سنین است، در واقع میزان نیاز روزانه به کلسیم بالاست و این میزان جز از مسیر مصرف کافی و مستمر شیر و فرآورده‌های آن مانند‌ ماست، پنیر، کشک و دوغ به عنوان بهترین منابع غذایی کلسیم، تامین نمی‌‌شود. این توضیحات به خوبی گویای اهمیت توجه به شیر مدرسه است که دولت سیزدهم و وزارت آموزش و پرورش این دولت به صورت جدی این اهمیت را درک کرده‌اند، به نحوی که طی یک ماه گذشته رکورد بی‌نظیری را در جهان ثبت کرده‌اند.

براساس آخرین آمار موجود، توزیع شیر رایگان در میان دانش‌آموزان ابتدایی مدارس دولتی (در ۲۷ استان به صورت کامل و در ۴ استان تا ۵۰ درصد) در اواسط این ماه به رکورد توزیع ۶۴ میلیون پاکت شیر در ماه رسید و بی‌وقفه نیز ادامه دارد.

در حال حاضر وزرات آموزش و پرورش پس از ۱۰ سال این طرح مهم را احیا کرده‌ است و در اول راه قرار دارد، اما مسئولان این وزارتخانه و دولت‌مردان بی‌تردید از مهم بودن نقش شیر در آینده دانش‌آموزان آگاه هستند و می‌دانند این موضوع می‌تواند باعث ارتقای شاخص سلامتی، کاهش هزینه‌های درمان، افزایش طول عمر همراه با سلامتی و کارآمدی دانش‌آموزان که آینده‌سازان این کشور هستند‌ شود، پس با جدیت هرچه بیشتر به دنبال نهادینه شدن این موضوع در بین دانش‌آموزان هستند و سعی بر انجام فعالیت‌ها و تلاش‌های مستمر دارند برای مستمر ماندن طرح توزیع شیر رایگان در مدارس. امید است این طرح دیگر به دست فراموشی سپرده نشود و شاهد از بین رفتن تمامی زیرساخت‌های آن نباشیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار