ذوالنوری:

کشورها در اجلاس IPU متوجه شدند که می‌توان علیه اسرائیل موضع گرفت

هیچ کشوری در اجلاس بین‌المجالس جهانی جرات حمایت رسمی از اسرائیل را نداشت

تهران (پانا) - نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به حضور هیات پارلمانی ایران در اجلاس اتحادیه بین‌المجالس، گفت کشورها در اجلاس IPU متوجه شدند که می‌توان علیه اسرائیل موضع گرفت.

کد مطلب: ۱۴۱۸۰۰۶
لینک کوتاه کپی شد
کشورها در اجلاس IPU متوجه شدند که می‌توان علیه اسرائیل موضع گرفت

حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری در نشستی خبری در تشریح دستاوردهای حضور هیات پارلمانی ایران در اجلاس IPU اظهار کرد: ۲۰۶ کشور در دنیا وجود دارند که ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل و ۱۷۸ کشور عضو اتحادیه بین‌المجالس جهانی هستند؛ IPU اجلاس سراسری برگزار می‌کند که هر سال یک کشور میزبان برگزاری این اجلاس است. در این دوره اجلاس در لوآندا پایتخت آنگولا با حضور ۱۲۰ کشور برگزار شد.

وی با اشاره به حضور هیات پارلمانی در این اجلاس تصریح کرد: هیات اعزامی ایران متشکل از هشت نماینده مجلس شورای اسلامی، تعدادی کارشناس از وزارت امور خارجه و تشریفات و امور بین‌الملل مجلس بود که جمعا ۱۷ نفر را تشکیل می‌داد لذا جمعیت بالای ۲۰۰۰ نفر از سراسر دنیا در این اجلاس شرکت کرده بودند.

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اتفاقات افتتاحیه اجلاس IPU اظهار کرد: اتفاقات رخ داده در افتتاحیه اجلاس باعث برداشت‌های مختلف رسانه‌های دنیا شد؛ پاچکو رئیس پرتغالی اتحادیه بین‌المجالس جهانی که در این دوره مسئولیتش تمام شد، پیش از برگزاری اجلاس دو بیانیه در دفاع از رژیم صهیونیستی صادر کرده بود و به مردم غزه حمله کرد و حماس را محکوم به حمله به اسرائیل کرده بود با توجه به این پیشینه ما نگران بودیم که ایشان گرایش خود را در اجلاس دخالت دهد که در وسط سخنرانی هم چنین چیزی را بروز کرد و اعلام داشت که حمله به غزه حق طبیعی اسرائیل است چون اسرائیل حق دفاع از خود را دارد.

ذوالنوری ادامه داد: ما پیش‌بینی این اتفاق را کرده بودیم لذا این هماهنگی در هیات وجود داشت که در صورت رخ دادن چنین اتفاقی از جلسه خارج شویم؛ با صحبت‌های آقای پاچکو هیات ایرانی به نشانه اعتراض نشست را ترک کردند و سایر کشورهای مسلمان دیگر همچون عراق، یمن، ترکیه، پاکستان، بحرین و کویت هم با ما همراهی کرده و در پشت ساختمان اجلاس تجمع کردیم آنجا مشورتی شد که در ادامه کار چه اتفاقی بیفتد.

وی یادآور شد: با توجه به این‌که سخنران بعدی رئیس جمهور آنگولا بود اتفاق نظر بر این بود که اگر به اجلاس بر نگردیم بی‌احترامی به میزبان شده است لذا از در جلو وارد اجلاس شدیم که همگان هم ببینند. وقتی وارد شدیم صحبت‌های پاچکو تمام شده بود و هنوز رئیس جمهور آنگولا صحبت‌هایش را شروع نکرده بود لذا ما جلوی جایگاه تجمع کرده و شعاری علیه آقای پاچکو دادیم که عمده ترین شعار «SHAME ON YOU» به معنای «شرمت باد» بود این اقدام اولیه نتایج خوبی تا پایان اجلاس داشت.

رئیس هیات پارلمانی ایران در اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی توضیح داد: اولین آثار این اقدام آن بود که گروه کری برای اجرای سرود در اجلاس پیش بینی کرده بودند رئیس جمهور آنگولا اجازه نداد که آنها سرود شاد بخوانند چون مردم غزه کشته شده و در رنج هستند؛ فکر می‌کنم این اولین تاثیر حرکت ما بود.

ذوالنور اضافه کرد: تاثیر دیگر در موضع‌گیری محکم رئیس جمهور آنگولا به نفع غزه و محکوم کردن اسرائیل بود که باید به ۷۰ سال اشغالگری‌اش پایان دهد این موضع‌گیری رئیس پرتغالی اتحادیه بین‌المجالس و کشورهای غربی سنگین تمام شد. علاوه بر این اتفاقات افتتاحیه سمت و سوی اجلاس را تعیین کرد به طوری که تا پایان اجلاس هیچ کشوری جرات نکرد رسما حمایتی از اسرائیل داشته باشد.

وی با یادآوری چگونگی طرح ماده اضطراری در IPU گفت: پنج کشور اسلامی پنج ماده اضطراری را ثبت کرده بودند و غربی‌ها با محور کانادا یک ماده را ثبت کرده بود؛ هیات ایرانی با میانجیگری از کشورهای اسلامی خواست که پیشنهادها را تجمع کنند که کشورهای اسلامی نیز همکاری کرده و انسجام حاکم شد.

به گفته ذوالنوری در کنار اجلاس اصلی اجلاس‌های متنوع فردی و کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و موارد دیگر هم تشکیل شد که هیات ایرانی از این فرصت‌ها استفاده کرده و صحبت‌های داغی در جلسات مشترک داشتند، در نهایت باعث شد که ماده اضطراری به نفع غزه رای آورد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که اعلام ماده اضطراری در IPU منوط به کسب دو سوم آرا است، گفت: معمولا در اجلاس‌های بین‌المجالس جهانی غربی‌ها می‌توانستند رای لازم ماده اضطراری‌شان را از کشورها بگیرند اما این بار ماده اضطراری غربی‌ها به پیشنهاد کانادا رای نیاورد و ماده اضطراری کشورهای اسلامی رای اکثریت را کسب کرد. منتها رئیس اجلاس یعنی آقای پاچکو آن را اعلام نکرد با این توجیه که دو سوم رای را به دست نیاورده است حال این‌که در اینجا ما شاهد استاندارد دوگانه بودیم چون در سال گذشته ماده اضطراری علیه روسیه علی‌رغم کسب نکردن دو سوم رای اعلام شد اما این بار ماده اضطراری به نفع غزه را اعلام نکردند که رای اکثریت را به دست آورده بود.

رئیس هیات پارلمانی ایران در اجلاس اتحادیه بین‌المجالس جهانی بیان کرد: آثار بعدی این اقدام آن بود که وقتی نمایندگان کشورها دیدند که می‌توانند علیه رژیم صهیونیستی موضع بگیرند تا آخر اجلاس علیه اسرائیل و در دفاع از غزه حرف زده و غربی‌ها جرات سخن‌ گفتن علیه اسرائیل را نداشتند.

وی اضافه کرد: تاثیرگذاری کار هیات ایرانی به اندازه‌ای بود که آقای پاچکو در نطق پایانی خود تغییر رویه داد و گفت که باید فکری برای مشکلات دنیا از جمله جنگ اسرائیل و غزه کرد که غیر نظامیان کشته شده و آب و برق و غذا به آنها نمی‌رسد.

ذوالنوری اضافه کرد: در پایان اجلاس آقای پاچکو مشغول مصاحبه دوربینی بودند که وقتی ما از جلوی ایشان رد شدیم، مصاحبه را قطع کرد و برای خداحافظی آمد، بنده از او به خاطر نطق پایانی‌اش تشکر کردم اما گفتم ای کاش از اول همین حرف‌ها را می‌زدید و دو قطبی ایجاد نمی‌کردید؛ او در پاسخ گفت که مکنونات قلبی و باورش همین بوده و شاید سوء برداشت و نارسایی در بیان سخنانش در افتتاحیه داشته، این حرف‌ها را می‌توان اینگونه تفسیر کرد که ایشان تغییر ۱۸۰ درجه‌ای کرده است.

وی تاکید کرد: اگر کشورهای اسلامی و عربی همدل نبودند شاهد این اتفاق نبودیم. ما با بحرین، پارلمانی عربی، یمن، عراق، پاکستان، لبنان و فلسطین همراه و متحد و منسجم عمل کردیم برهمین اساس می‌توان گفت که این سفر نتایج پرباری داشت و آن چه خواستیم در دفاع از فلسطین و محکومیت رژیم صهیونیستی در فضای اجلاس رخ داد.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین با اشاره به کمیته‌های مختلف IPU اظهار کرد: در تمامی جلسات کمیته‌ها نمایندگان مجلس ایران حضور داشتند و موضوعی خلاف ما صادر نشد جز یک مورد که نماینده‌ای از ایران حضور نداشت دلیل هم این است که IPU دنیا را به شش منطقه جغرافیایی تقسیم کرده و هر یک منطقه کارگروه خود را دارد در کارگروه منطقه جغرافیایی اروپا نماینده‌ای از ایران نبود.

وی اضافه کرد: این کارگروه از تریبون ما را به خاطر زندانی بودن یک ایرانی در زندان‌مان محکوم کردند که اخیرا این زندانی جایزه نوبل را گرفته است. در بیانیه‌شان خواستار آزاد سازی این زندانی شدند البته آخرین گزارشی که از کمیته‌ها قرائت شد مربوط به این کمیته بود ولی ما باز هم درخواست وقت برای پاسخ را مطرح کردیم که در سه دقیقه پاسخ طوفانی داده شد به آنها گفتیم کار شما را دخالت در امور کشور نمی‌دانیم بلکه فضولی می‌دانیم و کشورهایی که این پیشنهاد را دادند بهتر است به وضعیت کشور و زندانی‌های خودشان بیندیشند.

ذوالنوری در پایان گفت: با این موضع‌گیری رئیس IPU توجهی به این پیشنهاد نکرد؛ خوشبختانه از افتتاحیه تا اختامیه اجلاس همان چیزی رخ داد که منافع ملی و شرایط ما اقتضاء می‌کرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار