کنعانی:
آمریکا با سرمایهگذاری روی اغتشاشات فرصتسوزی کرد
مذاکرات در سپتامبر۲۰۲۲ آماده جمعبندی بود
تهران (پانا) - سخنگوی وزارت امور خارجه گفت آخرین مذاکرات برجامی ایران و طرفهای باقیمانده در آن در سپتامبر ۲۰۲۲ آماده جمع بندی و بازگشت همه طرفها به توافق برجام بود، اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن با یک محاسبه اشتباه و با نگاهی به اغتشاشات داخلی ایران و سرمایه گذاری روی آن به فرصت سوزی پرداختند که نتیجه آن سر باز زدن آنها از نهایی کرد.
ناصر کنعانی در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن گرامیداشت شهید رئیسعلی دلواری، درباره دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی و تاثیر آن بر معیشت مردم، اظهار کرد: دستگاه دیپلماسی در راستای وظیفه ذاتی و ماموریتهای محوله به دنبال توسعه روابط خارجی با کشورهای دوست و همه کشورهایی است که مایلند در چارچوب احترام و منافع متقابل به گسترش روابط با ایران بپردازند. این هم در حوزه سیاسی، اقتصادی و دیگر حوزههای مورد علاقه و اهتمام معنا پیدا میکند.
وی ادامه داد: وزارت خارجه مسئول تنظیم روابط خارجی و مسئول اجرای سیاست خارجی است. در دولت سیزدهم با ماموریت به دستگاه دیپلماسی قرار شد این دستگاه بخش قابل توجهی از ظرفیت خود را در خدمت روابط اقتصادی و تجاری قرار دهد و این موضوع با جدیت در دستورکار دستگاه دیپلماسی قرار گرفت. در حوزه روابط خارجی شاهد ارتقای جایگاه ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی علاوه بر ارتقای روابط دوجانبه با کشورهای دوست هستیم. در حوزه تجارت خارجی بخشی از تلاشها ناظر بر توسعه روابط دوجانبه با کشورهای دوست و به ویژه در حوزه همسایگان بود. در آمارهای ارائه شده شاهد ارتقای ملموس روابط در حوزههای تجاری و اقتصادی و حتی سرمایهگذاری هستیم. بخشی از تلاشها ناظر به انضمام و پیوستن ایران به سازوکارهای چندجانبه منطقهای و بینالمللی به ویژه با رویکردهای اقتصادی بود.
وی با بیان اینکه پیوستن به بریکس، ظرفیتهای بسیار زیادی را در حوزه تجارت و اقتصاد بینالملل دارد، گفت: تا الان دستاوردهای قابل توجهی را در ارتقای حجم و سهم روابط اقتصادی و تجاری خارجی ایران به همراه آورده است. این توافقات و نقشههای راه امضا شده میتواند ما را در بازههای زمانی میان مدت و بلندمدت به اثرگذاری در روابط اقتصادی خارجی رهنمون کند و در معیشت مردم هم تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
کنعانی درباره اظهارات امیرعبداللهیان در خصوص سند سپتامبر بین ایران و آمریکا نیز بیان کرد: این را در رسانهها دیدم و شاهد برخی تحلیلها و تفسیرهای مختلف بودیم. ادبیات آقای وزیر در گفتوگوی انجام شده کاملا روشن و واضح بود. سند سپتامبر سند جدیدی به شمار نمیرود و همان روند مذاکرات ایران و ۱+۴ بوده است. آخرین مذاکرات برجامی در سپتامبر ۲۰۲۲ (شهریور ۱۴۰۱) آماده جمع بندی و بازگشت همه طرفها به توافق برجام بود اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن در یک محاسبه اشتباه با نگاه به اغتشاشات داخلی ایران و سرمایه گذاری بر این اغتشاشات و با نیم نگاهی به تحولات اوکراین در آن مقطع با فرصت سوزی و از میان بردن یک فرصت از نهایی کردن آن روند مذاکرات و جمع بندی آن سر باز زدند و بار دیگر نشان دادند از اراده سیاسی و حقیقی لازم برای بازگشت همه طرفها به توافق برخوردار نیستند و مایل نیستند تعهداتشان را مسؤولانه به عهده گرفته و انجام دهند. توضیحات وزیر کاملا شفاف بوده است. ابهامی در آن نبوده و متن اظهارات وزیر هم در دسترس است میتوانید مراجعه کنید و آن را به صورت کامل و دقیق ببینید.
وی درباره سفر امیرعبداللهیان به دمشق و سفر روز گذشته وزیر خارجه ترکیه به تهران گفت: بخشی از مذاکرات ما با سوریه مسائل عدیده دوجانبه است. بخش دیگر ناظر بر وضعیت روند سیاسی در این کشور و روند مبارزه با تروریسم است و بخش دیگر ناظر بر مسائل منطقهای و بینالمللی و از جمله تلاش مستمر ایران برای ایجاد بهترین شرایط برای حل و فصل اختلافات بین سوریه و ترکیه و از سرگیری روابط رسمی دو کشور است. در دمشق و هم در گفت وگوهای دیروز با همتای ترکیهای این مباحث مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت. ایران امیدوار است در چارچوب تلاشهای جاری و مبتنی بر ضرورت اصلاح روابط دو کشور همسایه سوریه و ترکیه این تلاشها به نتیجه لازم و مبتنی بر منافع و مصالح دو کشور و منافع منطقهای منتهی شود.
دولت عراق به مسئولیت خود در ایجاد ثبات در این کشور عمل میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد تحولات اخیر عراق از جمله در کرکوک گفت: ما در امور داخلی عراق هیچ مداخلهای نداریم. دولت عراق مسئول امور داخلی این کشور و ایجاد امنیت در این کشور همسایه است.
کنعانی افزود: با توجه به شرایطی که عراق در طول سالیان گذشته داشته است، زمینههای احتمالی برای وقوع برخی از بی ثباتیها در این کشور وجود دارد. دولت عراق به مسئولیت خود در زمینه ایجاد ثبات در این کشور عمل میکند و در مورد کرکوک نیز شاهد اقدام دولت عراق بودیم. ما همواره از ایجاد امنیت و ثبات در عراق و تلاشهای دولت این کشور برای ایجاد ثبات در عراق حمایت میکنیم .
او گفت: دولت این کشور از اقتدار لازم برای ایجاد ثبات و امنیت در عراق برخورد است و اگر در خواستی از ما برای کمک به تحقق این موضوع از سوی عراق مطرح شود، ما در چارچوب اصول خود کمک میکنیم.
واکنش به ادعای نیویورکتایمز درباره بازداشت تبعه سوئدی در ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای نیویورکتایمز مبنی بر اینکه «ایران یک مقام سوئدی اتحادیه اروپا را برای بیش از ۵۰۰ روز است که بازداشت کرده» گفت: من اطلاعی در ارتباط با ادعای منتشر شده ندارم.
در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل مشارکت خواهیم داشت
کنعانی همچنین در خصوص سطح حضور ایران در نشست پیشروی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک و اینکه برنامههای وزیر امور خارجه در حاشیه این نشست چیست گفت: در نشست عمومی مجمع سازمان ملل وزیر امور خارجه شرکت میکند. اصل عمومی ما بر مشارکت سطح عالی «سطح رئیس جمهور» در این نشست است و در مورد این موضوع در بازه زمانی مناسب خود اطلاعرسانی میشود.
کنعانی با تاکید بر اینکه «حضور در مجمع عمومی سازمان ملل و نشستهای بینالمللی برای ما یک اصل است»، خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه در استفاده از ظرفیتهای بینالمللی کوتاهی نکرده است و در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل هم مشارکت خواهیم داشت و در بازه زمانی نزدیک به برگزاری این نشست در این ارتباط اطلاعرسانی بیشتری انجام میشود.
مذاکرات محرمانه بخشی از ذات دیپلماسی است
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه وزیر خارجه اخیرا در نشست مطبوعاتی خود در لبنان تاکید کردند که «ما مذاکرات محرمانه و غیر محرمانهای با برخی از کشورهای همسایه و منطقه داریم»، گفت: مذاکرات محرمانه بخشی از ذات دیپلماسی است و طبیعتا در ارتباط با برخی از کشورها در منطقه ما موضوعاتی را در چهارچوبهای تعریف شده در حال پیگیری هستیم و ما نتایج آن را در بازه زمانی مناسب اعلام میکنیم. انجام این مذاکرات یک امر طبیعی است و در چهارچوب کارویژههای سیاست خارجی و وزارت خارجه است.
امکان شکلگیری نشست بین ایران، ترکیه و عربستان وجود دارد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه وزیر خارجه روز گذشته در نشست مطبوعاتی با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که «ما به دنبال برگزاری نشست سهجانبه ایران، ترکیه و عربستان هستیم»، تصریح کرد: ما رایزنی و گفتوگوهای خود را با کشورهای منطقه در قالب مذاکرات دوجانبه و همچنین چند جانبه به پیش میبریم. تشکیل نشستهای چند جانبه فرصت خوبی است که به تقویت مناسبات بین کشورها کمک میکند. در همین رابطه ابتکارات مختلفی مطرح است و جمهوری اسلامی ایران و با نگاه به شرایط منطقه این ابتکارات را مورد بررسی قرار میدهد و از آن استقبال میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با تاکید بر اینکه ایران، ترکیه و عربستان سه کشور مهم در منطقه هستند، گفت: در همین چهارچوب امکان شکلگیری چهارچوبهای چندجانبه بین این سه کشور در راستای همگرایی منطقهای و حل و فصل برخی از مسائل موجود در منطقه وجود دارد. در رایزنیها با کشورهای مختلف اینگونه ایدهها مطرح میشود و تحقق آنها نیازمند بازه زمانی است و باید روند این مسائل طی شود که شاهد نتایج آن باشیم.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع انتخاب رئیسجمهور در لبنان و تشکیل دولت در این کشور و رایزنیهای وزیر خارجه در این ارتباط در جریان سفر اخیرش به بیروت تصریح کرد: انتخاب رئیسجمهور لبنان و تشکیل دولت در این کشور برای ما یک موضوع مهم و اساسی است. لبنان کشور مهمی است و همانطور که آقای امیرعبداللهیان در نشست مطبوعاتیشان در بیروت تاکید کردند، لبنان قلب منطقه غرب آسیاست و ثبات و بیثباتی در این کشور بر روی کل منطقه اثرگذار است.
کنعانی با بیان اینکه «متاسفانه شاهد یک انسداد سیاسی در لبنان برای تشکیل دولت و انتخاب رئیسجمهور هستیم»، گفت: در همین چهارچوب مشورت با طرفهای لبنانی برای فهم دقیق تحولات این کشور و در صورت لزوم تلاش برای نزدیککردن دیدگاههای سیاسی در این کشور به منظور رفع این نسداد امر مهمی است.
کنعانی با بیان اینکه «ما با همه طرفهای لبنانی مشورت و روابط خوبی داریم»، گفت: در جریان این سفر نظرات مقامات لبنانی در این زمینه شنیده شد و در لبنان این اتفاق نظر وجود دارد که باید هر چه زودتر این کشور از این شرایط خارج شود. مردم لبنان نیز بر این موضوع تاکید دارند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «در مورد نحوه رسیدن به تفاهم در ارتباط با موضوعات مورد اشاره گروههای سیاسی داخل لبنان در حال تلاش هستند و ما اظهارات مثبتی را از آنها در این ارتباط شنیدهایم»، تصریح کرد: امیدواریم در یک بازه زمانی کوتاه شاهد به نتیجه رسیدن این اقدامات و رایزنیها باشیم.
کنعانی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه «مداخله در امور داخلی لبنان از سوی هیچ کشوری مورد قبول ما نیست»، خاطرنشان کرد: تشکیل دولت در لبنان موضوع داخلی این کشور است و کسی حق مداخله در انتخاب مردم لبنان را ندارد ولی کمک به رفع انسداد موجود میتواند در دستیابی به نتیجه در این زمینه مهم باشد؛ با تاکید بر اینکه باید در مورد امور لبنان مردم لبنان و گروههای سیاسی این کشور تصمیم گیری کنند.
ایران برای حل و فصل اختلافات ترکیه و سوریه تلاش میکند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر وزیر خارجه ترکیه به ایران در روز گذشته و رایزنیهای صورت گرفته بین تهران و آنکارا در ارتباط با اختلافات موجود بین ترکیه و سوریه، گفت: اختلافات موجود مربوط به ترکیه و سوریه است و ایران به عنوان یک کشور ثالث برای حل و فصل اختلافات بین این دو کشور و عادی سازی روابط بین این دو کشور تلاش میکند. ما تاکید داریم که این اختلافات باید از طریق مذاکره و گفتوگو حل شود و از دیگر سو حاکمیت ملی سوریه باید مورد توافق همه قرار بگیرد.
کنعانی با بیان اینکه انجام مذاکرات چندجانبه یکی از مسیرها برای حل این اختلافات است، گفت: مذاکرات و نشستهای چهارجانبه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه یک روند خوبی برای حل و فصل این اختلافات است. ایران به عنوان کشوری که دارای روابط دوستانه با دو کشور سوریه و ترکیه است در این ارتباط تلاش میکند. ما امیدواریم با توجه به رایزنیها و تلاشهایی که صورت میگیرد در بازه زمانی کوتاهی این اختلافات حل و فصل شود و طرفین به یک فرمول دست پیدا کنند.
ماموریت سفیر، تقویت مناسبات ایران و عربستان خواهد بود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برنامههای سفیر جدید ایران در عربستان، با توجه به اینکه وی قرار است در هفته جاری فعالیت خود را در این کشور عربی آغاز کند، گفت: ماموریت آقای عنایتی سفیر ایران در عربستان مبتنی بر نقشه راه تعریف شده، تقویت مناسبات دوجانبه بین ایران و عربستان خواهد بود و انشاءالله ایشان مسئولیت خود را با قوت آغاز میکند.
خدمت رسانی به ایرانیان خارج از کشور بدون مداخلات سیاسی باید انجام شود
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین وضعیت لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور و اقدامات دولت برای حمایت از ایرانیان خارج از کشور تصریح کرد: تسهیل تردد ایرانیان خارج از کشور به داخل کشور و افزایش خدمات کنسولی به آنها در حوزههای مختلف مورد توجه ما بوده است. همانطور که اشاره کردیم لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور تهیه و تنظیم شده و ما در انتظار تصویب این لایحه از سوی مجلس هستیم.
وی با بیان اینکه با تصویب این لایحه زمینه برای خدمترسانی به ایرانیان خارج از کشور بیش از پیش فراهم میشود، گفت: در طول سالیان اخیر به ویژه در دو سال گذشته ارائه تسهیلات کنسولی به ایرانیان خارج از کشور بیش از گذشته افزایش یافته است. اقدامات خوبی برای تسهیل سفر ایرانیان به داخل کشور صورت گرفته و با توجه به برخی از نگرانیهای احتمالی مطرح شده سامانه پرسمان ایجاد شده و شهروندان ایرانی میتوانند سفر خود به داخل ایران را در چهارچوب آن سامانه مورد پیگیری قرار دهند.
وی همچنین با بیان اینکه در خصوص اعطای تابعیت به فرزندانی که دارای مادر ایرانی هستند و همچنین آزادی زندانیان ایرانی در خارج از کشور تلاشهای خوبی صورت گرفته است، گفت: همچنین در زمینه ارائه خدمات به مشمولین نیز با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح اقدامات مناسبی انجام شده است و در ایام کرونا این زمینه فراهم شد که آنها بتوانند به کشور سفر کنند.
وی تصریح کرد: همواره وزیر خارجه بر این موضوع تاکید داشته است که خدمت رسانی به ایرانیان خارج از کشور بدون هیچگونه مداخلات سیاسی باید انجام شود و ما بدون در نظر گرفتن نگاه سیاسی شهروندان و ایرانیان خارج از کشور تلاش میکنیم که به آنها خدمات کنسولی ارائه دهیم.
کنعانی تاکید کرد: ارائه خدمات کنسولی با جدیت به ایرانیان خارج از کشور ادامه دارد و این موضوع یکی از وظایف ذاتی وزارت خارجه است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «با توجه به نزدیکشدن ماه اکتبر و اینکه بر اساس برجام در بحث توافق برجام باید یک سری تحریمها علیه ایران برداشته شود ولی به نظر میرسد که برخی از کشورهای اروپایی اعلام کردند که از اجرای این بند از توافق برجام خودداری خواهند کرد و از لغو این تحریمها امتناع میکنند و واکنش ایران به این موضوع چیست» گفت: ما به استقبال اقدامات و رخدادهایی که ممکن است شاهد آن باشیم نخواهیم رفت. ایران همه سناریوهای موجود در ارتباط با موضوع برجام و جزئیات آن را مد نظر قرار داده و در هر بازه زمانی متناسب با اقدام طرف مقابل رفتار کرده و اقدام مناسب را انجام داده و در ادامه در صورت لزوم خواهد داد. ما باید منتظر آن زمان باشیم و رفتار طرفهای مقابل را ببینیم. البته این به این معنا نیست که ایران پیشبینی ندارد و برنامهریزی لازم را ندارد.
همکاریهای جامع بلندمدت با تعداد قابل توجهی از کشورها دنبال میکنیم
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به سوالی درباره دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی و تاثیر آن بر معیشت مردم با توجه به این که دولت تاکید کرده است که معیشت مردم را به برجام گره نمی زند، گفت: دستگاه دیپلماسی در راستای وظیفه ذاتی و ماموریتهای محوله به دنبال توسعه روابط خارجی با کشورهای دوست و همه کشورهایی است که مایلند در چارچوب احترام و منافع متقابل به گسترش روابط با ایران بپردازند و این موضوع در حوزه سیاسی، اقتصادی و دیگر حوزههای مورد توجه بوده است .
کنعانی با بیان این که وزارت خارجه مسؤول تنظیم روابط خارجی و مسؤول اجرای سیاست خارجی است، خاطر نشان کرد: در دولت سیزدهم با ماموریت به دستگاه دیپلماسی قرار شد این دستگاه بخش قابل توجهی از ظرفیت خود را در خدمت توسعه روابط اقتصادی و تجاری خارجی قرار دهد و این موضوع با جدیت در دستورکار دستگاه دیپلماسی قرار گرفته است .
وی با بیان این که در حوزه روابط سیاسی شاهد ارتقای بیش از پیش جایگاه سیاسی ایران در معادلات منطقهای و بینالمللی، علاوه بر ارتقای روابط دوجانبه با کشورهای دوست و همسایه هستیم، تصریح کرد: در حوزه روابط اقتصادی و تجارت خارجی بخشی از تلاشها ناظر بر توسعه روابط دوجانبه با کشورهای دوست و همسایگان است و بر اساس آمارهای ارائه شده شاهد ارتقای ملموس روابط در حوزههای تجاری، اقتصادی و حتی سرمایهگذاری هستیم.
کنعانی با بیان این که بخشی از تلاشها ناظر به انضمام و پیوستن ایران به سازوکارهای چندجانبه منطقهای و بینالمللی به ویژه با رویکردهای اقتصادی بوده است، گفت: بخشی دیگر از تلاشهای وزارت امور خارجه ناظر بر تنظیم اسناد و توافقات بلندمدت همکاری با کشورهای دوست است و این را نیز در چارچوب اسناد همکاریهای جامع بلندمدت با تعداد قابل توجهی از کشورها دنبال کرده و میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این که مجموعه این تلاشها بیتردید تا الان دستاوردهای قابل توجهی را در ارتقای حجم و سهم روابط اقتصادی و تجاری خارجی ایران به همراه آورده است، تاکید کرد: این توافقات، اسناد و نقشههای راه امضا شده و بسترهای حقوقی ایجاد شده میتواند ما را در بازههای زمانی میان مدت و بلندمدت به نتایج ملموس و اثرگذاری در تقویت روابط اقتصادی خارجی رهنمون کند و اینها بیتردید در معیشت مردم هم تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
امیدواریم آمریکا در بازه زمانی تعریف شده به تعهدات خود عمل کند
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره روند اجرای توافق صورت گرفته بین ایران و آمریکا در ارتباط با تبادل زندانیان با آمریکا و آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران گفت: تا الان این روند امیدوار کننده است و امیدواریم در بازه زمانی تعریف شده طرف مقابل به تعهداتش عمل کند و تبادل زندانیان در بازه زمانی انجام شود.
وی با اشاره به ماهیت فنی این توافق گفت: اجازه دهید منتظر نتیجه کار باشیم.
اصل برای ایران، توسعه روابط با کشورها در چارچوب احترام متقابل و منافع مشترک است
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سخنان وزیر امور خارجه در ارتباط با مذاکرات محرمانه با برخی کشورها و اینکه مراکش هم آیا جزو آنهاست و روند از سرگیری روابط با کشورهای سودان و کومور به کجا رسیده است، خاطر نشان کرد : در روابط خارجی، اصل برای ما توسعه روابط با همه کشورهایی است که مایل هستند در چارچوب احترام متقابل و منافع مشترک با ایران رابطه دوجانبه داشته باشند و کشورهای اسلامی عربی و منطقهای نیز از این رویکرد اصولی ایران مستثنی نیستند.
وی در مورد ادعای برخی از رسانههای غربی مبنی بر اینکه مقامات کنونی کاخ سفید در چارچوب یک توافق محرمانه با کاهش تحریمهای نفتی ایران موافقت کردهاند، گفت: بعضا اظهارات رسانهای ممکن است با اهداف مختلفی مطرح شود.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که علاوه بر پایبندی به مسیر دیپلماتیک برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران، معطل روند مذاکرات برجامی نمیماند و بیاثر کردن تحریمهای ظالمانه را با جدیت دنبال خواهد کرد و در عمل هم این را نشان داده که این موضوع را با جدیت دنبال میکند و منتظر احیانا برجام یا احیانا نگاه دولت آمریکا درباره روابط تجاری ایران با دیگر کشورها نمیماند.
وی با بیان این که «ما در عمل نشان دادهایم که برای احقاق حقوق ملت ایران، از همه روشهای قانونی مبتنی بر قوانین و مقررات بینالمللی استفاده میکنیم» خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در روند توسعه مناسبات خارجی خود و حفظ جایگاه خودش در بازارهای انرژی دنیا از ظرفیتهای موجود استفاده کرده است. دولتهای زیادی در دنیا علاقهمند به گسترش همکاریها به ویژه معادلات نفتی با ایران هستند. روابط ایران با کشورهای دوست ادامه دارد و ما توانستهایم بهرغم تحریمهای ظالمانه، هم نفت خود را به بازارهای جهانی صادر کنیم و همچنین جایگاه خودمان را در بازار جهانی انرژی تا نسبت قابل توجهی حفظ کنیم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر این که البته این بدان معنا نیست که از ناحیه تحریم های غیرقانونی و ظالمانه تحت فشار نیستیم، تصریح کرد: تحریمهای آمریکا علیه ایران محدودیتهایی برای ایران و شرکای ایران ایجاد کرده است ولی هم ایران نشان داده که به تحریمهای ظالمانه آمریکا محدود نخواهد ماند و برای حفظ مناسبات تجاری و اقتصادی خود تلاش خواهد کرد، هم بسیاری از شرکای تجاری و نفتی ایران نشان دادند که به رغم تحریمهای ظالمانه به اصل توسعه مناسبات با ایران علاقهمند هستند و به روابط خود با تهران ادامه خواهند داد. ایران مسیر رفع تحریمهای ظالمانه و بیاثر کردن تحریمها را توامان ادامه خواهد داد.
آمریکا باید خودش توصیههای حقوقبشری را که به دیگران میکند، محل توجه قرار دهد
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ادعاهای نماینده آمریکا در شورای حقوقبشر سازمان ملل علیه ایران نیز گفت: دولت آمریکا باید به این نتیجه برسد که به تحولات داخلی کشورها احترام گذاشته و در مسائل داخلی دیگر کشورها مداخله نکند؛ آمریکا باید ابتدا خود توصیههای حقوقبشری را که به دیگران میکند، محل توجه و اهتمام قرار دهد و این موضوع را در ارتباط با شهروندان، قتلهای خیابانی بیمحاکمه، تبعیض علیه رنگین پوستان و زندانیان خود رعایت کند و بعد درباره دیگر کشورها اظهارنظر کند.
درباره شرایط نامناسب زندانیان بحرینی بهشدت نگران هستیم
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره وضعیت زندانیان در بحرین و اعتصاب عذای ۸۰۰ زندانی شیعه بحرینی گفت: ما نیز خبرها و گزارشهایی در این رابطه را از منابع مختلف دریافت کردهایم. نسبت به شرایط نامناسب زندانیان بحرینی بهشدت نگران و خواستار اقدام سریع دولت بحرین در جهت پاسخگویی و رسیدگی مسئولانه به خواستههای زندانیان هستیم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «فشار دولت بحرین بر زندانیان که با اعمال فشار جسمی و روحی رخ میدهد، قابل توجیه نیست و برخلاف کرامت انسانی است» گفت: ادامه اعتصاب غذای زندانیان نیز موضوعی نگرانکننده است، ما از دولت بحرین میخواهیم به تقاضای زندانیان توجه و زمینه پایان اعتصاب غذا را فراهم کند.
ارسال دیدگاه