مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی:
تامین آب شرب از پایاب سدها صورت خواهد گرفت
تبریز( پانا )- مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی با اشاره به طرحها و برنامههای این ارگان به تامین آب شرب از سدهای استان تاکید کرد.
یوسف غفارزاده در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با بیان اینکه اعتبار این سفر در مدت ۲ سال و بخش کوچکی از آن نیز در سال سوم تخصیص می یابد، اظهار کرد: از رقم تخصیص یافته، یکهزار میلیارد تومان در سالجاری جذب و صرف پروژه ها شده است و تلاش می کنیم تا پایان سال مالی جاری (پایان تیرماه ۱۴۰۲) بقیه رقم تخصیصی را جذب و در پروژه ها هزینه کنیم.
وی اعلام کرد: با یکهزار میلیارد ریال تومانی که امسال جذب کردیم ۱۸ پروژه از مجموع ۴۱ پروژه در زمینه های شبکه پایاب سدها و تامین آب شرب و بهداشتی اتمام و بهره برداری و نزدیک به ۶ هزار هکتار از اراضی پایاب سدها از دیمی به آبی تبدیل شد.
غفارزاده از مهم ترین پروژه هایی که در سال ۱۴۰۱ تکمیل و بهره برداری شد به ایستگاه پمپاژ ابراهیم سمیع در نقطه صفر مرزی ارس و ایستگاه کلاله دارنا اشاره کرد و گفت: در نتیجه آن هزار هکتار اراضی کشاورزی دیمی به آبی تبدیل شد.
وی افزود: تکمیل پایاب سدهای آیدوغموش، سهند هشترود و قلعه چای عجب شیر نیز از دیگر پروژه های تکمیل شده در سال جاری بود که با بهره برداری از آنها، پنج هزار هکتار از اراضی دیم به آبی تبدیل شد که نقش مستقیم و مهم در امنیت غذایی و اشتغال دارد.
غفارزاده همچنین از افتتاح تونل ۳۰۰ متری در منطقه دلیکلی داش خداآفرین به عنوان یکی دیگر از طرح های مهم آب منطقه ای استان نام برد.
استفاده از الگوی مشارکت مردمی و سرمایه گذار برای تسریع در اجرای شبکه پایاب سدها و تبدیل پنج هزار هکتار از اراضی دیمی به آبی در سال آینده، از جمله نکاتی بود که غفارزاده در این نشست به آنها اشاره کرد.
مخزن صد هزار مترمکعبی تبریز تا ۲ ماه آینده بهره برداری می شود
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی به نیازهای آب شرب تبریز و برنامه های سازمان متبوعش برای تامین این نیازها اشاره کرد و گفت: پس از بهره برداری از مخزن ۱۰ هزار متر مکعبی، تا ۲ ماه آینده مخزن صد هزار متر مکعبی نیز به دیگر مخازن تبریز اضافه می شود که هزینه به روز شده اجرای آن، بیش از یکهزار میلیارد تومان است و به پایداری آب شرب تبریز کمک شایانی خواهد کرد.
غفارزاده با بیان اینکه برای شهر تبریز با جمعیتی در حدود ۲ میلیون نفر، وجود مخزن هایی با مجموع ظرفیت ۶۵۰ هزار متر مکعبی نیاز است، گفت: حجم فعلی مخزن های این شهر، ۴۵۰ هزار متر مکعب است که با اضافه شدن مخزن صد هزار متر مکعبی، این ظرفیت به ۵۵۰ هزار مترمکعب رسیده و برای رسیدن به حد استاندارد، یک مخزن صدهزار مترمکعبی دیگر نیز نیاز است.
وی به کارایی این مخزن ها اشاره کرد و گفت: این مخزن در مواقع تعمیر خطوط انتقال و همچنین قطعی آب و به منظور پایداری آب، وارد مدار شده و آب شرب تبریز را تامین می کند.
اجرای رینک آب شرب تبریز ضروری است
غفارزاده یکی از نیازهای مهم در تامین آب شرب تبریز را اجرای رینگ آبی در دور تا دور تبریز اعلام کرد و گفت: ۶۰ درصد آب تبریز از زرینه رود، ۲۵ درصد از ۱۲۰ حلقه چاه واقع در دامنه شمالی سهند و ۱۵ درصد نیز از سد نهند تامین می شود و ایجاد این رینک به طول تقریبی ۶۰ کیلومتر، نقش مهمی در تامین آب پایدار، کیفیت آب شرب و حفاظت از آب های زیرزمینی ایفا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه رینک جنوبی از مقابل تراکتور سازی تا باسمنج به طول ۲۶ کیلومتر در حال اجراست، گفت: ۵۰۰ میلیارد تومان برای این طرح هزینه شده و تا سه ماه آینده تکمیل و بهره برداری می شود و خط انتقال آب زرینه رود را به خط انتقال چاه های سهند وصل می کند.
آب گرمی چای فروردین ۱۴۰۲ به میانه می رسد
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: آبگیری اولیه و اضطراری سد گرمی چای و لوله گذاری ۴۵ کیلومتری با قطر ۹۰ سانتی متر انجام شده و فروردین ماه ۱۴۰۲ آب این سد به میانه می رسد و مردم این شهر به آب شرب سالم تر و با کیفیت دسترسی خواهند داشت.
غفارزده همچین با اعلام اینکه کارگاه سد شهریار فعال است، افزود: تعویض ۷.۵ کیلومتر خط انتقال سد نهند با صد میلیارد تومان انجام شده و سد پیغام چای نیز سال آینده و برای تامین آب شرب کلیبر تکمیل می شود.
طرح انتقال آب ارس نیاز ۳.۵ میلیون نفر را تامین می کند
غفارزاده به اجرای ابر طرح انتقال آب ارس به تبریز اشاره کرد و گفت: این طرح نقش مهمی در تامین آب شرب و صنایع واقع در مسیر خواهد داشت و ۳.۵ میلیون نفر از آن برخوردار خواهند شد.
وی افزود: طول این خط ۱۴۵ کیلومتر و قطر لوله استفاده شده در آن ۲ متر است که تاکنون ۳۵ کیلومتر از خط اجرا شده و اجرای ۱۱۰ کیلومتر دیگر به پیمانکار طرح (قرارگاه خاتم الانبیا) واگذار شده که به صورت EPCF طرح را اجرا خواهد کرد و تامین هزینه ۴۰۶ میلیون یورویی بر عهده خود پیمانکار خواهد بود.
غفارزاده مدت زمان اجرای این طرح را ۶۰ ماه اعلام کرد و گفت: تلاش می کنیم تا این طرح در مدت ۴۸ ماه آینده تکمیل و بهره برداری شود.
حقابه استان از رود ارس ۱۸۰ میلیون متر مکعب است
غفارزاده با بیان اینکه به اندازه حقابه مان از آب ارس برداشت خواهیم کرد، گفت: حقابه تعیین شده برای استان سالانه ۱۸۰ میلیون مترمکعب است و یک متر مکعب بیشتر برداشت نخواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه میانگین آب رودخانه ارس بین سه تا ۳.۵ میلیارد مترمکعب است، گفت: میزان برداشت آب از این رود برای استان آذربایجان شرقی حدود چهار درصد خواهد بود و مشکلی برای استان ها و کشورهای همجوار ایجاد نمی شود.
وی در مورد آلودگی آب رودخانه ارس از سوی ارمنستان، ادامه داد: رایزنی ها در این موارد با کشورهای ترکیه و ارمنستان ادامه دارد و دولت و به نمایندگی از آن، وزارت امور خارجه پیگیر موضوع است ضمن اینکه در خط انتقال آب ارس به تبریز، ۲۰ کیلومتر بالاتر از محل مشکوک آلودگی، آب برداشت خواهیم کرد.
انتقال ۸۵ میلیون متر مکعب آب از تبریز به دریاچه ارومیه
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: با افتتاح مدول های تصفیه خانه تبریز، سالانه ۱۲۵ میلیون متر مکعب آب، تصفیه شده و ۸۵ میلیون مترمکعب آن از طریق خط لوله انتقال به دریاچه ارومیه سرازیر می شود.
غفارزده به مسافت ۵۰ کیلومتری از محل تصفیه خانه تا دریاچه ارومیه اشاره کرد و افزود: ۱۰ کیلومتر ابتدایی خط انتقال آب تصفیه شده که بیشترین میزان برداشت غیرمجاز نیز در آن رخ می داد بهره برداری شده و برای اجرای ۱۰ کیلومتر دیگر برنامه ریزی کرده ایم.
آبگیری سد شهید مدنی ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه دارد
غفارزاده به دلایل عدم آبگیری سد شهید مدنی به رغم اتمام عملیات عمرانی آن اشاره کرد و گفت: برای آبگیری این سد، تملک اراضی واقع در داخل مخزن باید انجام شود و راه ها، خطوط برق و مخابرات و همچنین خط آب نهند به تبریز از داخل مخزن منتقل شوند که تاکنون تنها خط انتقال آب نهند به طول ۷.۵ کیلومتر انجام شده است.
وی اضافه کرد: قبل از اجرای این سد، مهندسان و مشاوران همه جوانب را بررسی کرده اند و اینکه گفته می شود این سد به دلیل قرارگرفتن روی گسل آبگیری نمی شود صحت ندارد.
وی به ظرفیت های گردشگری این سد نیز اشاره کرد و گفت: قرار گرفتن در پنج کیلومتری تبریز، داشتن مخزنی به وسعت ۱۰۰ کیلومتر مربع، داشتن ۲ جزیره ۲۰ هکتاری در وسط مخزن، این سد را برای تبدیل شدن به محلی برای گردشگری مستعد کرده و دولت به دنبال جذب سرمایه گذار در این طرح است و استانداری در این موضوع ورود کرده و با شهرداری نیز مذاکراتی انجام شده است.
عوامل خشکی دریاچه ارومیه بسیار است
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: عوامل بسیاری در خشک شدن دریاچه ارومیه دخیل هستند و کشاورزی و توسعه سهم زیادی در این امر دارند.
غفارزاده افزود: اراضی کشاورزی حوضه آبریز این دریاچه حدود ۲.۵ برابر شده، جمعیت زیاد شده و الگوی مصرف فرق کرده است و همه این عوامل دست به دست هم دادند و اکنون شاهد وضعیت موجود دریاچه هستیم.
وی اضافه کرد: طرح انتقال آب از سد کانی سیب که یکی از بزرگ ترین طرح های آبی کشور است نقش مهمی در احیا این دریچه ایفا خواهد کرد و سالانه ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب از طریق تونل ۳۶ کیلومتری با قطر ۶ متری به این دریاچه منتقل می شود.
بارش ها در آذربایجان شرقی ۴۰ درصد کاهش یافته است
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز در این نشست گفت: در سال آبی جاری ۹۵ میلیمتر بارندگی در استان روی داده که ۴۰ درصد کمتر از حد نرمال آن یعنی ۱۵۷ میلیمتر است.
مجتبی جلیل زاده افزود: این میزان در مقایسه با سال قبل که وضعیت بارش کم بود ۳۸ درصد کمتر شده و استان آذربایجان شرقی کم ترین بارندگی را امسال تجربه کرده است.
وی با بیان اینکه شهرستان اهر با ۶۶ درصد کاهش بارندگی نسبت به حد نرمال آن، اضافه کرد: این کاهش ها در حالی روی داده که دمای هوا هم هفت دهم درجه نسبت به حد نرمال آن بیشتر شده و تبخیر را ۱۸ درصد بیشتر کرده است.
وی به وضعیت آب های زیرزمینی استان نیز اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۸ توانستیم سطح آب های زیرزمینی را به حالت پایدار برسانیم و میزان کسری را از ۵۰ به ۳۵ میلیون مترمکعب کاهش دهیم اما با توجه به افزایش مصرف و کاهش بارندگی ها، این کسری در حال حاضر به ۸۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
جلیل زاده گفت: طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی در راستای حفاظت از منابع آبی در حال اجراست و بسته کردن چاه های کشاورزی در فصل غیرزراعی، برداشت آب طبق پروانه و تغییر الگوی کشت از جمله برنامه های این طرح است.
وی همچنین از کاهش روان آب ها در استان نیز خبرداد و گفت: آب های جاری در استان در مقایسه با سال قبل ۲۸ درصد و در مقایسه با حد نرمال ۶۹ درصد کم تر شده است .
سفر خرداد ماه رئیس جمهور به آذربایجان شرقی با اختصاص ۴۱ هزار میلیارد تومان اعتبار و تسهیلات همراه بود.
ارسال دیدگاه