رئیس سازمان امور مالیاتی:
اطلاعات مالیات خانههای خالی و خودروهای لوکس تا پایان سال نهایی میشود
رویکرد سازمان امور مالیاتی به سمت دادهمحوری حرکت کرده است/ تا دیروز ۱۵۰ میلیاردتومان مالیات خودروی لوکس پرداخت شده است/ استرداد ۳.۳ همت مالیات بر ارزش افزوده در سال ۹۹
تهران (پانا) - رئیس سازمان امور مالیاتی اظهار کرد ثبت اطلاعات خانههای لوکس و خالی و خودروهای لوکس از سال گذشته آغاز شده و در برخی پایهها مالیاتهایی در این زمینه اخذ شده است.
داود منظور، رئیس سازمان امور مالیاتی در نشستی خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، اقدامات این سازمان در حوزه مالیاتی را در یک سال گذشته تشریح کرد و افزود: رویکرد سازمان امور مالیاتی مبتنی بر دادهمحوری در مالیاتستانی است.کاهش فشار بر بخش رسمی اقتصاد و توسعه اقدامات برای جلوگیری از فرار مالیاتی، ارائه خدمات الکترونیک و حرکت به سمت مالیات الکترونیکی یا هوشمند سازی مالیاتی از مهمترین رویکردهای سازمان امور مالیاتی بوده است.
وی ادامه داد: تلاش ما این است که مراجعات مردم به ادارات کاهش یابد.
منظور خاطر نشان کرد: مواد ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر چنانچه اموال یا سهام مازاد داشته باشند نسبت به این نوع از رفتار بانکها جرائم و مالیاتهایی تعیین و وصول شود.ممیزینی که به تکالیف بانکها رسیدگی میکنند هر ساله نسبت به اجرای این قانون اقدام میکنند اما محدودیتهایی نیز در این زمینه وجود دارد.
وی درباره مالیات خانههای خالی، لوکس و خودروهای لوکس نیز عنوان کرد: سال گذشته مالیات خانه خالی و لوکس و خودروهای لوکس وارد مراحل اجرا شد که در مرحله شناسایی است و در مراحل بعدی به وصول و مطالعه خواهد رسید. باید تا پایان تیرماه اطلاعات خانههای خالی دریافت میشد که ۵۲۰ هزار رکورد خانه خالی محاسبه شده اما ۱۰۰ هزار مالک نسبت به این موضوع اعتراض داشتهاند.
منظور با بیان اینکه این اقدام در قالب خوداظهاری صورت گرفته است، عنوان کرد: ابلاغ ما همان است که روی سامانه قرار گرفته است و اقدامهای بعدی ما دیگری نیز وجود دارد که از جمله آنها از طریق نامه مکتوب است.
وی در مورد خانههای لوکس نیز تصریح کرد: در مورد خانههای لوکس شهرداری اطلاعات جامع را به ما نداده است اما اطلاعات خانههای خالی و لوکس و خودروهای لوکس در سال ۱۴۰۱ نهایی خواهد شد.
منظور تاکید کرد: پرداخت مالیات مربوطه به هر سه پایه شروع شده و در حال افزایش است و تا دیروز ۱۵۰ میلیاردتومان مالیات خودروی لوکس پرداخت شده است.
رئیس سازمان امور مالیاتی درباره استرداد مالیات بر ارزش افزوده تصریح کرد: ۳.۳ همت در سال ۹۹ استرداد مالیات بر ارزش افزوده انجام شد که در سال گذشته ۷.۲ همت مالیات بر ارزش افزوده استرداد شده است.
وی در خصوص جرایم بسیار سنگین مالیاتی مربوط به مالیات ارزش افزوده پیش از سال ۱۳۹۴ و همچنین در خصوص برخی اصناف که امکان دریافت ضریب کاهشی را نداشتند، گفت: نظام مالیاتی یک مجموعه بسیار گسترده است که به صورت مویرگی در کشور خدمت میکند. ما با بالغ بر ۱۱ میلیون مؤدی فعال روبهرو هستیم. سطح تماس ما با مردم نیز بسیار گسترده است که از نوع دریافت وجوه است. در نتیجه حساسیت جامعه نسبت به مالیات بسیار بالا است. بنابراین باید تلاش کنیم تا مشکلات را برطرف کنیم.
وی افزود: یکی از مواردی که مردم با آن مشکل داشتند مسئله استرداد مالیات ارزش افزوده بود. پروندههای استرداد باید در زمان کوتاهی تعیین تکلیف و استرداد شود اما این موضوع در گذشته مغفول مانده بود. برای تسهیل این روند بخشنامهای صادر شد تا روند استرداد تسهیل شود. با توجه به این اقدام باید گفت که در سال ۹۹، سه هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان استرداد انجام شد؛ در حالی که در سال گذشته ۷ هزار میلیارد تومان و در چهار ماهه سال جاری نیز ۳ هزار میلیارد تومان استرداد مالیات که اکثرا مربوط به مالیات ارزش افزوده صادرکنندگان است، انجام شد. در حال حاضر نیز پروندههای متعددی وجود دارد که در حال رسیدگی است. اگر مؤدیان، گلایهمندی در خصوص عملکرد سازمان داشته باشد میتواند از طریق سامانه سوتزنی اقدام کند.
ثبت ۱۶۰۰ شکایت از پزشکان در سامانه سازمان امور مالیاتی
منظور تأکید کرد: در سال جاری ۶ هزار رکورد در سامانه سوتزنی ثبت شده است که از این تعداد، ۱۶۰۰ شکایت مربوط به پزشکانی است که از دستگاههای کارتخوان استفاده نمیکنند. اینکه یک پزشک دستگاه را بگذارد و بگویند دستگاه خراب است، قابل قبول نیست. افراد باید بدانند تمامی حسابها مورد پیگیری قرار میگیرد. از مردم میخواهیم که شماره کارتهایی که به آنها اعلام میکنند را به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهند و سازمان امور مالیاتی نیز مانند حساب متصل به کارتخوان با آنها برخورد میکند. همچنین تعداد زیادی فرار مالیاتی به سازمان اعلام شده است که این موارد مورد رسیدگی قرار میگیرد. در سال جاری تعداد زیادی از اقدامات مربوط به ماده ۱۸۱ انجام شده است. براساس این ماده سازمان امور مالیاتی به شرکتهایی که احتمال فرار مالیاتی دارند و یا گزارشی از آنها دریافته شده مراجعه میکند و تمام اسناد مالی را مورد بررسی قرار میدهد. مؤدیان باید بدانند اگر فرار مالیاتی داشته باشند، سازمان امور مالیاتی با کمک مردم حتماً به دنبال جلوگیری از فرارهای مالیاتی خواهید بود.
همچنین مؤدیان باید بدانند اطلاعات هرگونه نقل و انتقال مالی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. ضمن اینکه کتمان درآمد جرم محسوب میشود و سازمان برای این افراد پرونده کیفری باز میکند. اخیراً در یک پرونده، ۱۰ نفر که اقدام به فرار مالیاتی کردند که با تشکیل پرونده کیفری از سوی سازمان امور مالیاتی مشمول ۱۰ سال زندان شدند.
رئیس سازمان امور مالیاتی در مورد بحث ضریب کاهشی نیز گفت: در سالهای گذشته قانونگذار اجازه داده بود تا ارزش افزوده تنها بر روی سود خالص برخی صنوف اعمال شود. در سال جاری، دیگر چنین اجازهای وجود ندارد و روح قانون نیز بر همین اساس است. در نتیجه ضریب کاهنده که قانونگذار در دورههای گذشته پیشبینی کرده بود حذف شده و امروز افراد مکلف هستند که ارزش افزوده را به صورت ناخالص اعلام کنند.
وی ادامه داد: رویکرد ما در دولت جدید این است که از مدیران جوان که متناسب با اهداف دولت هستند، استفاده کنیم. با توجه به این رویکرد شاهد افزایش نشاط و پاسخگویی در ادارات مالیاتی رخ داده که نتیجه این تغییرات است. یکی از دلایل رشد درآمدهای مالیاتی نیز تغییر چرخه مدیریتی در سازمان امور مالیاتی است. امسال در پنج ماهه اول، نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ شاهد رشد ۶۵ درصدی درآمدهای مالیاتی بودیم بدون آنکه فشار بیشتری به مؤدیان شفاف وارد شود. در صورتی که کسی معوقه مالیاتی داشته باشد به او اطلاع میدهیم و اگر نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکند، در مرحله بعد حسابهای فرد مسدود و در نهایت ممنوعالخروج میشود. از ابتدای امسال ۲۵۰۰ نفر را ممنوعالخروج کردیم و نکته جالب اینجا بود که با این اتفاق در پنج ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان مالیات از این محل دریافت شد.
مالیات وصولی از اصناف ۲۰۰ درصد رشد کرد
معاون وزیر اقتصاد در خصوص تغییر رویکرد سازمان امور مالیاتی نیز گفت: در بحث اصناف شاهد تغییر رویکرد مالیاتستانی بودیم. این تغییر سبب شد تا مالیات اصناف به عدالت نزدیکتر شود. در سالهای گذشته پنج درصد مجموع درآمدهای مالیاتی را اصناف پرداخت میکردند. امسال اطلاعات اصناف را در اظهارنامه آنها قرار دادیم و اصناف نیز همکاری خوبی با سازمان امور مالیاتی انجام دادند. شاهد بودیم که مجموع مالیات قطعی اصناف سه برابر شده و در حقیقت ۲۰۰ درصد رشد داشت. این موضوع سبب افزایش عدالت مالیاتی شده است. چرا صنفی مانند طلافروشان باید به طور میانگین برای یک سال ۶ میلیون تومان یا ابزار فروشان ۴ میلیون تومان مالیات بدهند؟ تا سال گذشته کل مؤدیانی که در کشور ثبت شده بودند، دو میلیون مؤدی بود که با اقدامات انجام شده به بیش از ۴ میلیون نفر رسید. به عبارت دیگر شاهد افزایش ۵۲ درصدی اظهارنامهها ارائه شده به سازمان به دلیل دادهمحور شدن نظام مالیاتی بودیم.
وی گفت: در سال جاری از مجموع دو میلیون نفری که شناسایی شدند حدود ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر اظهارنامه ارائه کردند و ۷۰۰ هزار نفری که در این خصوص اقدام نکردند ما به خدمت آنها خواهیم رسید. در مالیات مقطوع تبصره ۱۰۰ نیز یک میلیون و ۸۰۰ هزار مؤدی مالیات صفر دریافت کردند. بنابراین به دلیل دادهمحور شدن نظام مالیاتی، ضریب خطا پایین است. به طور مثال اگر ما برای یک فعال اقتصادی براساس اطلاعات، صد میلیارد تومان مالیات تعیین کردیم اگر این مؤدی اعتراض داشت میتواند اعتراض کند. فرایند دادرسی مالیاتی نیز مردمسالار است. رویکرد ما عدالت است و به دنبال ضایع شدن حقوق کسی نیستیم؛ ضمن اینکه حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از فرار مالیاتی خواهیم گرفت.
منظور در پاسخ به دریافت مالیات مضاعف از کالاهای وارداتی نیز گفت: در گمرک کسانی که کالا وارد میکنند باید عوارض گمرکی پرداخت کنند که در حوزه ما نیست. مبنای محاسبه عوارض در سال گذشته ۴۲۰۰ تومان بود که امسال به نرخ ETS تغییر کرد. البته دولت برای کالاهای اساسی نرخ مالیات ارزش افزوده را به یک درصد کاهش داد. سایر واردکنندگان نیز باید ۹ درصد ارزش افزوده را پرداخت کنند. ما دو مرحله ارزش افزوده دریافت نمیکنیم و واردکننده وقتی کالای خود را به فروش میرساند ارزش افزوده را از خریدار دریافت میکند، در نتیجه نهایتاً ارزش افزوده به مصرفکننده نهایی تعلق میگیرد.
وی افزود: در بحث دیگر گفته شد که بعضی ادارات به برخی از بخشنامههای سازمان تمکین نمیکنند که رئیس سازمان امور مالیاتی در این خصوص گفت: رعایت دستورالعملهای سازمان الزامی است و کسی نمیتواند خلاف آن تصمیم بگیرد. اگر چنین مواردی رخ داد تقاضای ما از مردم این است که گزارش کنند. ضمن اینکه دادیاران در تمامی ادارات مستقر هستند و اگر این موارد را گزارش کنند وظیفه رسیدگی خواهند داشت.
ارسال دیدگاه