چه غذاهایی طبع گرم و چه غذاهایی طبع سرد دارند؟
تهران (پانا) - اساس طبقهبندی غذاهای سرد و گرم در طب سنتی، بر اساس تأثیر هر ماده غذایی در بدن است. در واقع صفت گرمی و سردی که به غذاها داده میشود، بر اساس غلبه این صفات بر طبع فرد است، بهطوری که فرد سرد مزاج با مصرف غذاهای طبع سرد دچار خوابآلودگی، تکرر ادرار و افزایش آب دهان میشود، ولی مصرف همین غذا در فرد گرممزاج، باعث متعادلشدن وی میشود.
اهمیت موضوع گرمی و سردی به قدری است که اطباء قدیم، سلامتی بدن را در گرو مزاج متعادل میدانند و به هم خوردن این توازن را بیماریزا محسوب میکنند. در تقسیمبندی کلی، اغلب میوهها و سبزیها در طبع سرد بوده و غذاهای با منشأ حیوانی طبع گرمتری دارند
مصرف بیش از حد غذاهای گرم یا سرد
غذاهای گرم باعث بهبود جریان خون و نگهداری گرمای بدن میشوند. از نشانههای مصرف بیش از حد غذاهای گرم میتوان به جوش، تب، یبوست، بوی تند ادرار، بالا رفتن فشارخون، عطش زیاد، افسردگی، سردرد، بیقراری و آشفتگی و سرگیجه اشاره نمود.
در مقابل، غذاهای سرد باعث تعدیل این علائم میشوند، ولی مصرف زیاد غذاهای سرد باعث آرتریت، روماتیسم، دست و پای سرد، تکرر ادرار، ترشح زیاد بزاق، دل درد، نفخ شکم، اسهال، اضطراب، گرفتگی عضله، خستگی و درد ماهیچه میشود.
بر اساس طب سنتی ایران هر فرد حالت و طبیعت مزاج بدن خود را نسبت به غذاهای سرد و گرم باید تشخیص دهد و در مصرف آنها رعایت اعتدال را بنماید تا دچار عوارض نشود. اما آیا میدانید لیست غذاهای سرد و گرم کدامند؟
مواد غذایی گرم
گوشتهای گرم
گوشت گوسفندی، گوشت شتر، گوشت بوقلمون ، قیمه ، میگو ، گوشت آهو ، گوشت گنجشک ، گوشت بلدرچین ، گوشت خروس ، گوشت کبوتر ، گوشت ماهی شور ، کله ، جگر ، گوشت اردک ، (((گوشت گوساله و گوشت گاو فقط آبگوشتی خوب است)
غذاهای گرم
آبگوشت - آبگوشت زیره (آبگوشت + لیمو عمانی + آلو + زیره فراوان که گرم و مقوی و مسهل بلغم) - آبگوشت نخود - آبگوشت مغز دانه ها ( گوشت قلوه گاه + سینه + بادام + گردو + سیب زمینی ) - خورشت بادمجان ، خورشت فسنجان ، خورش قورمه سبزی ، آبگوشت به (به جای سیب زمینی)، آبگوشت کلم سنگی یا قمری
- قلیه، انگبین (عسل) ، فالوده ، آب شور ، آب گرم ،
- کره ، مربا ، خامه ، خاگینه ، روغن ، نیمرو ، تخم مرغ ، حلیم ، بریانی ،
میوهها و دانههای گرم
خرما ، رطب ، گلابی ، توت سفید ، خربزه ، موز ، زیتون سیاه ، زنجبیل ، انگور ، انجیر و انجیر خشک ، گردو ، مغز بادام شیرین ، سوسن ، نیشکر ، پسته ، فندق ، لوبیا ، مغز بادام ، قیسی، گیلاس ، مویز، بالنگ، اقسام توت و کشمش انبه و نارگیل خربزه، خیار چنبر، طالبی و گرمک بادام هندی، بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته کوهی، پسته، تخم آفتابگردان، چلغوز.
سبزیجات گرم
کرفس ، ترخون ، نعناع ، نخود ، تره ، پیاز ، سیر ، زردک ، بادنجان ، گل سرخ ، گندم ، انوع ترب، زردک، سیب زمینی ترش، شلغم ، هویج ،برگ چغندر ، پونه، ترخون، مرزه، جعفری، رازیانه، شاه تره، شنبلیله، شوید، گزنه، مارچوبه، شبدر،موسیر، فلفل سبز و زیتون
ادویههای گرم
آویشن، اسپند، چای سبز و سیاه، خردل، دارچین، انیسون، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره، سیاهدانه، فلفل، کاکائو، گلپر، وانیل، هل و نمک
مواد غذایی معتدل
گوشتهای معتدل
گوشت بره، گوشت تیهو ، دست و پاچه ، بال و گردن مرغان
غذاها
کوکو سبزی ، فرنی ، کوفته با گوشت گوسفندی ، آبگوشت شیر (جای آب شیر) ، آبگوشت گندم (گندم و نخود و سیب زمینی و گوشت) ، آبگوشت لپه (سیب زمینی و پیاز و لیمو عمانی و لپه و گوشت گردن) ، آبگوشت بزباش (گوشت گردن و دنبالچه و سبزی های تره و جعفری شنبلیله و پیاز و سیر و سیب زمینی و نخود و لوبیا) ، کشک بادنجان ، شیر برنج ، املت ، آش زیره ، شله بریان ، شیر ، نان فطیر ، نان فرنی ، شیر ترش .
سبزیجات معتدل
کاهو ، سالاد کاهو ، ریحان یا سوسنبر ، سبزی خوردن ، کدو ، کلم قمری ، برنج .
میوه های معتدل
زردآلو ، به ، خرمای نارس ، انار شیرین ، سیب شیرین ،
ادویه های معتدل
بنفشه
متفرقه
شکر ، آب باران
مواد غذایی سرد
گوشت های سرد
گوشت مرغ پرورشی خانگی ، گوشت قرمه ، گوشت ماهی ، مغز ، چشم ، دل ، شکمبه ، سنگدان ، کباب گاو ، گوشت بز ،
غذاهای سرد
ماست ، دوغ ، پنیر ، سرشیر خامه کشک ، آش سماق و نار دانه ، آش ریباس ، آش زرشک ، آش غوره ، آش رشته ، آش جو ، سوپ مرغ ، کوکو سیب زمینی ، سالاد الویه (خیلی سرد) ، لوبیا پلو (خیلی سرد) ، سبزی پلو با ماهی ، خوراک مرغ ، زرشک پلو با مرغ ، دوغ ، نوشابه) ، آبگوشت سرکه بجای آب سرکه که مسهل صفراء و دم ، قره قوروت ، ماکارونی ، تخم مرغابی و بامیه.
میوهها و دانههای سرد
شفتالو ، آلو ، انار ترش ، سیب ترش ، توت فرنگی ، سنجد ، زالزالک ، خیار ، گوجه ، ترشیجات ، نشاسته ، جو ، باقلا ، ماش ، عدس . شاه توت، تمشک، آلبالو، ازگیل، بالنگ، تمر هندی، زرشک، ذغال اخته، غوره، کنار، گریپ فروت، لیمو عمانی، نارنج، به ترش، لیمو ترش و سیب ترش، آناناس، آلوچه، پرتقال ، شلیل، کیوی، لیمو شیرین، نارنگی، هلو، هندوانه ارزن، باقلا خشک، جو، ذرت، خرمالو
سبزیجات سرد
ریباس ، خیار ، اسفناج ، قارچ . ترشک و گشنیز ، بامیه، خرفه ، کاسنی، و لوبیا سبز باقلا تازه و نخود سبز
ادویه سرد
آبغوره ، سرکه . سماق، نشاسته و قهوه
ارسال دیدگاه