حسن عبدلیانپور*
چاره حقوقی برای معضل آوارگی
بنابر آماری که اخیراً آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) اعلام کرده، میزان آوارگان جهان با عبور از ۱۰۰ میلیون نفر رکورد زده است. این تعداد بیسابقه از آوارگان در شرایطی مجبور به ترک خانههای خود شدهاند که ظاهراً جنگ جهانیای در جهان وجود ندارد. جنگ اکراین و روسیه و شرایط حاکم در برخی از کشورهای آفریقایی بر آمار آوارگان افزوده است.
نکتهای که در این خصوص باید به آن اشاره کرد این است که اکنون دیگر آوارگان صرفاً در اثر جنگ منازل خود را ترک نمیکنند. شرایط ناگوار اقتصادی و تبعیض در برخوردرای بین کشورها هم باعث شده است که پناهندگان با تصور رسیدن به شرایط بهتر، موطن خود را ترک کنند. فارغ از قضاوت پیرامون چرایی رخداد این وضعیت، میزان بیسابقه آوارگی در جهان از جهات متعددی درخور توجه است.
برخوردهای نامناسب کشورهای غربی با پناهجویان، به رغم وجود پروتکلهای متعدد حقوق بشری در این رابطه، نیازمند بازبینی در معیارها و ضمانت اجراهای موجود در رابطه با حقوق پناهندگان است. چند وقت پیش نخست وزیر انگلیس آشکارا اعلام کرد که پناهجویان را از انگلستان به روآندا در آفریقا میفرستد! این قبیل برخوردها با پناهجویان بر خلاف بدیهیات حقوقی است.
بستن مرزهای قانونی برای پناهجویان باعث شده است که متقاضیان ورود به کشورهای اروپایی از مسیرهای غیرقانونی به سمت این کشورها روانه شوند. مخاطرات چنین مسافرتهایی تاکنون بارها گزارش شده است؛ بماند موارد زیادی که رسانهای هم نشده است. آمار دقیقی از پناهجویان فوت شده در آبهای اروپا در دسترس نیست. پس از ورود به خاک کشورهای اروپایی و آمریکایی، تازه اول معضلات پناهجویان در اردوگاههای فاقد امکانات آغاز میشود.
بحران امنیت غذایی در سطح جهان، بر تب و تاب پناهجویی دامن زده است. اکنون دیگر بخش قابل توجهی از پناهجوییها، نه بهخاطر ترس از جنگ، بلکه بهخاطر فرار از شرایط ناگوار غذایی رخ میدهد. نحوه مواجهه با این آوارگیها، متفاوت با آوارگیهای قبلی است.
از بین بردن زمینههای پناهجویی اقلاً در کوتاه مدت ممکن نیست. متون ناظر به حمایت از شقوق مختلف آوارگان هم با توجه به شرایط قبلی حاکم بر کشورها تنظیم شده است. یکی از مشکلات این متون قدیمی، ضمانت اجرای غیرالزام آور بوده و است. اکنون و با بروز دلایل جدید آوارگی، هم آن معاهدات و تعهدات قدیمی نیازمند بازبینی است، هم بایستی ضمانت اجراهای جدید تعریف و تحدید شود.
یکی دیگر از نتایج سیل آوارگی در جهان، تعمیق و تشدید تفکرات و برخوردهای نژادپرستانه است. نمونههایی از این افراطگریها در کشورهای اروپایی قابل مشاهده و ردگیری است. اخراج پناهجویان افغانستانی از آلمان پس از جنگ اکراین، یکی از همین برخوردهای نژادپرستانه است.
در چنین شرایطی که دولتهای غربی اهتمامی به امور آوارگان ندارند، کمکهای بشردوستانه کشورها به پناهجویان هم نمیتواند رافع مشکلات عدیده آنها باشد. در خوشبینانهترین حالت، اقلام ارسالی به پناهجویان و آوارگان، تنها میتواند آنها را مدت کوتاهی از سرما و گرسنگی حفظ کند.
بازبینی در معیارهای بشردوستانه و حقوق پناهندگان میتواند تا حدی از وضعیت ناگوار کنونی بکاهد. مواجهه جمهوری اسلامی ایران با پناهجویان افغانستانی، به رغم تحمیل شدیدترین تحریمها، یک نمونه قابل تقدیر در این رابطه است که میتواند با اطلاعرسانی دستگاههای اجرایی، در جامعه جهانی الگو شود. برخورد جدی و بدون اغماض سازمانهای منطقهای با جهانی با برخوردهای دوگانه غربیها راجع به آوارگان هم تا حد زیادی در این رابطه راهگشاست.
*رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و شماوران خانواده قوه قضائیه
ارسال دیدگاه