چند باور غلط درباره نمک دریا و نمک یددار
تهران (پانا) - عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نمک دریا از میزان کافی ید برای تامین نیاز روزانه افراد برخوردار نیست، گفت هنگام خرید نمک طعام، حتما محصول یددار تصفیه شده را خریداری کنید.
به گزارش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سیده زهرا شریعت پناهی - عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: نمک دریا حاصل تبخیر آب دریا است و در سواحل دریا انباشته میشود.
به گفته وی، این نمک انباشته شده در سواحل دریا در معرض هوای آزاد و نور خورشید قرار میگیرد مقادیر قابل توجهی از ید آن تبخیر می شود. نمک دریا دارای میزان کافی ید برای تامین نیاز روزانه افراد نیست.
این دانشیار دانشگاه با اشاره به وجود انواع ناخالصی در نمک دریا گفت: نمک دریا دارای انواع ناخالصی های نامحلول نظیر شن، خاک، گل و لای و همچنین ناخالصیهای محلول نظیر گچ، سرب، جیوه ، آرسنیک و کادمیوم است که باعث ایجاد سرطان و عوارضی نظیر کم خونی، آسیب پوستی، آسیب به استخوانها، کبد، کلیه و طحال می شود.
وی افزود: بیشترین ناخالصی موجود در نمک تصفیه نشده گچ یا سولفات کلسیم است که به دلیل سفید بودن رنگ آن قابل تشخیص از اصل نمک نیست، اما نمکی که حاوی مقدار زیادی از این ماده باشد تلخ است و با نمک تصفیه شده فرق دارد.
شریعت پناهی در ادامه سخنان خود هشدار داد: ناخالصیهای موجود در نمک غیرتصفیه باعث پنهان شدن شوری نمک می شوند. به همین دلیل فرد برای رسیدن به طعم دلخواه خود از مقدار نمک بیشتری استفاده می کند که در نتیجه احتمال خطر بالا رفتن فشارخون در فرد افزایش می یابد.
این دانشیار دانشگاه با اشاره به نحوه صحیح نگهداری نمک یددار تصفیه شده گفت: نمک یددار باید در ظروف دربسته از جنس چوبی، سفالی، پلاستیکی و یا شیشه رنگی نگهداری شود و این ظروف دور از نور، حرارت، رطوبت و هوا باشد.
وی توصیه کرد: افراد نمک مورد نیاز خود را به اندازه خریداری کنند تا حداکثر شش ماه پس از خرید مصرف شود.
این متخصص تغذیه همچنین تاکید کرد: به منظور حفظ ید حتما هنگام طبخ غذا نمک در مرحله انتهایی پخت به غذا اضافه شود.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به افراد توصیه کرد هنگام خرید نمک طعام، حتما محصول یددار تصفیه شده را خریداری کنند.
شریعت پناهی توجه به درج عبارت یددار تصفیه شده بر روی بسته بندی، توجه به تاریخ تولید و انقضا، توجه به پروانه ساخت و علامت استاندارد و میزان خلوص نمک بر روی بسته بندی(حداقل خلوص ۹۹,۲ درصد) را هنگام خرید توصیه کرد.
این دانشیار دانشگاه با اشاره به نشر برخی از مطالب غیرعلمی توسط افراد سودجو درخصوص نمک یددار، نمک دریا و سنگ نمک در برخی سایتها تاکید کرد: مصرف نمک تصفیه شده یددار در حد توصیه شده برای تمام افراد جامعه ضروری است و با هیچ گونه عارضه جانبی همراه نیست.
ارسال دیدگاه