دستورالعمل تامین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط ابلاغ شد
تهران (پانا) - بانک مرکزی به منظور هدایت بهینه منابع مالی موجود و حمایت از واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، «دستورالعمل تامین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط در سال ۱۴۰۱» را به بانکها ابلاغ کرد.
به گزارش بانک مرکزی، این بانک در تداوم تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط در پنج سال گذشته و با هدف همراهی و اهتمام شبکه بانکی کشور برای حمایت هرچه بیشتر از واحدهای تولیدی کوچک و متوسط و همچنین هدایت بهینه منابع مالی موجود به منظور بهبود وضعیت اشتغال و رشد اقتصادی در کشور، دستورالعمل تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط در سال ۱۴۰۱ را به بانکها ابلاغ کرد.
در این ابلاغیه از بانکهای عامل خواسته شده است بیشتر از گذشته و با احساس مسؤولیت بیشتر، موضوع تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط را مورد توجه جدی قراردهند و با وجود محدودیت منابع و مشکلات و تنگناهای اعتباری موجود، نسبت به اولویتبندی تسهیلات به گونهای اقدام کنند که امکان دستیابی به اهداف تعیین شده در سال جاری میسر شود.
چه بنگاههایی در اولویت قرار میگیرند؟
در این دستورالعمل اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات برای بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط که حائز شرایط ذیل باشند، توسط مووسسه اعتباری در اولویت قرار دارد.
بنگاههای اقتصادی معرفی شده از سوی کارگروهای استانی (مشروط به احراز توجیه فنی، مالی و اقتصادی مناسب فعالیت توسط مووسسه اعتباری)
بنگاههای اقتصادی که محصولات آنها از بازار فروش قابل قبولی برخوردار باشد و منجر به انباشته شدن محصولات در انبار نشود.
بنگاههای اقتصادی متوقف و یا در حال فعالیت کمتر از ظرفیت اسمی. (مشروط به اینکه علت تعطیلی بنگاه تنها ناشی از کمبود سرمایه در گردش بوده و تزریق منابع مالی به اینگونه بنگاهها دارای توجیهات لازم از سوی مووسسه اعتباری باشد.)
بنگاههای اقتصادی که در سالهای گذشته فعالیتی نداشته و فاقد فروش بودهاند و اعطای تسهیلات سرمایه در گردش به تشخیص مووسسه اعتباری موجب فعالیت مجدد بنگاه شود.(در صورتیکه متقاضیان دارای طرح توجیهی مناسبی باشند و فعالیت مجدد آنها بتواند به فروش و سودآوری منتهی شود).
بنگاههای اقتصادی که به دلیل عدم وصول مطالبات خود از دستگاههای اجرایی دولتی، شرکتهای دولتی و وابسته به دولت، نتوانستهاند تعهدات خود را در قبال شبکه بانکی کشور و سایر اشخاص ایفا کنند.
همچنین، بنگاههای اقتصادی که از میزان اشتغال پایدار و توجیه پذیری بیشتری برخوردار باشند.
برخی از مواد و تبصرههای این دستورالعمل
در ماده ۳ دستورالعمل براساس مصوبه هیأت وزیران شرکتها و واحدهای کوچک و متوسط تولیدی صنعتی، کشاورزی و خدماتی از شرایط نداشتن بدهی غیرجاری، چک برگشتی، رعایت نسبت مالکانه و مفاد «آئین نامه رعایت شاخصهای مالی در اعطای تسهیلات سرمایه در گردش به اشخاص حقیقی و حقوقی توسط بانکهای دولتی» به منظور بهرهمندی از تسهیلات و تعهدات مستثنی هستند.
در تبصره ۱ تاکید شده مبلغ تسهیلات / تعهدات درخواستی نباید بیش از بدهیهای غیرجاری بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط باشد.
همچنین در تبصره ۲ درخصوص مبالغ تسهیلات / تعهدات درخواستی بیش از بدهیهای غیرجاری حداکثر تا سقف ۱۵۰ درصد، تصمیمگیری در اختیار ستاد مرکزی مووسسه اعتباری در استان تهران است.
بر اساس ماده (۵) قانون اصلاح قانون صدور چک بعد از ثبت غیرقابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه یکپارچه بانک مرکزی پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت نامههای ارزی یا ریالی و همچنین گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی ممنوع بوده و بر اساس تبصره یک ذیل ماده (۵) مکرر قانون موصوف رفع این محرومیتها با تشخیص و تصویب شورای تأمین هر استان و در چارچوب آئیننامه اجرایی مربوط انجام میشود. بنابراین تعلیق یا رفع محرومیت نسبت به بنگاه اقتصادی دارای چک برگشتی رفع سو اثر نشده، صرفاً در چارچوب مفاد آئین نامه مورد اشاره امکانپذیر است.
در تبصره دیگر آمده است جایگزین کردن تسهیلات اعطایی به موجب این دستورالعمل توسط مووسسه اعتباری بابت تسویه بدهیهای غیرجاری و یا تأمین وجه چکهای برگشتی مغایر با اهداف حمایتی این دستورالعمل بوده و ممنوع است.
ماده ۴ بنگاههای اقتصادی را مکلف کرده که با استفاده از مزایای درنظر گرفته شده در ماده (۳)، درخواست اخذ تسهیلات و یا ایجاد تعهدات را دارند باید برنامه زمانبندی (مورد تأیید مووسسه اعتباری) جهت تعیین تکلیف چکهای برگشتی و بدهیهای غیرجاری خود را همزمان با ارائه درخواست تسهیلات و تعهدات به مووسسه اعتباری ارائه دهند.
براساس ماده ۵ بنگاههای اقتصادی که با استفاده از مزایای ماده (۳) در سالهای قبل، موفق به اخذ تسهیلات و یا ایجاد تعهدات شدهاند، اما بر اساس برنامه زمانبندی ارائه شده به مووسسه اعتباری، بدهی غیرجاری و یا چکهای برگشتی خود را تعیین تکلیف نکردهاند، مجاز به اخذ تسهیلات و یا ایجاد تعهدات جدید از شبکه بانکی کشور نمیباشند. مووسسه اعتباری مکلف است نسبت به بررسی موضوع از طریق استعلام از سامانههای اطلاعاتی مرتبط اقدام نموده و از پرداخت تسهیلات و یا ایجاد تعهدات جدید برای بنگاه اقتصادی تا تعیین تکلیف بدهی غیرجاری و یا چک برگشتی، خودداری کند.
در ماده ۶ مووسسه اعتباری موظف است به منظور حفظ منافع سپردهگذاران و تخصیص بهینه منابع، نسبت به بررسی توجیه فنی، مالی و اقتصادی درخواست بنگاه اقدام نماید و در صورت کسب اطمینان از توجیهپذیری طرح و پس از احراز اعتبارسنجی بنگاه و اخذ برنامه زمانبندی یادشده، نسبت به اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات تصمیمگیری کند.
طبق ماده ۷ مووسسه اعتباری میتواند از ظرفیتهای تأمین مالی زنجیره تولید و ابزارها و شیوههای مربوط به این نوع تأمین مالی از جمله اوراق گواهی اعتباری مولد (گام) به منظور تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط استفاده کند. اوراق گام قابلیت ارائه به بازار سرمایه، انتقال به سایر فروشندگان مواد اولیه یا نگهداری تا سررسید توسط بنگاه اقتصادی را دارد.
برابر ماده ۸ مووسسه اعتباری موظف است با تسهیلات مصوب در کارگروه تسهیل، حداکثر ظرف مدت یک ماه موافقت کند یا دلایل مخالفت خود را همراه با مستندات مربوط به هیئت خبرگان موضوع ماده (۶۲) قانون الحاق موادی به قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور ارجاع نماید.
در ماده ۹ آمده است درصورت بازپرداخت تمام یا بخشی از تسهیلات سرمایه در گردش اعطایی به بنگاه اقتصادی در سررسیدهای مقرر، مووسسه اعتباری میتواند نسبت به اعطای مجدد تسهیلات سرمایه در گردش مورد نیاز مطابق آخرین ضوابط و مقررات اقدام کند.
طبق ماده ۱۰ مووسسه اعتباری موظف است طبق ماده (۱۹) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور در صورت درخواست بنگاه اقتصادی، متناسب با بازپرداخت هر بخش از تسهیلات پرداختی به بنگاههای کوچک و متوسط تولیدی، نسبت به آزادسازی وثایق مازاد و یا تبدیل وثایق، متناسب با میزان باقیمانده تسهیلات اقدام کند. در انتخاب وثیقه باقیمانده، نظر مووسسه اعتباری ملاک عمل است.
ماده ۱۱- مووسسه اعتباری میتواند پس از بررسیهای کارشناسی، نسبت به اخذ وثایق کافی از جمله پذیرش ضمانتنامههای صادره از سوی صندوقهای ضمانت (که به موجب قانون تشکیل شده و دارای تفاهم نامه با مووسسه اعتباری جهت تضمین تسهیلات و تعهدات میباشند)، پذیرش پروانه بهره برداری معادن (اجرای تبصره (۱) ماده (۹) قانون اصلاح قانون معادن مصوب ۲۲/۸/۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی)، موارد مندرج در تبصره (۲) ماده (۶) آئین نامه فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا (تصویب نامه شماره ۸۸۶۲۰ هیئت محترم وزیران) و ماده ۵۱ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور و … اقدام کند.
ماده ۱۲ مقرر میکند نرخ سود مورد عمل در تسهیلات موضوع این دستورالعمل (هم برای بنگاههای اقتصادی معرفی شده از سوی ستاد تسهیل و کارگروههای استانی و هم برای بنگاههای اقتصادی که مستقیماً به مووسسه اعتباری مراجعه میکنند)، نرخ مصوب شورای پول و اعتبار است.
براساس ماده ۱۳- سقف اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات موضوع این دستورالعمل بر اساس حدود مقرر در آئیننامه تسهیلات و تعهدات کلان و آئین نامه تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط است.
ماده ۱۴ تاکید دارد که مووسسه اعتباری میباید ظرف یک هفته و به صورت کتبی مدارک و مستندات مورد نیاز را جهت بررسی و پرداخت تسهیلات به بنگاه اقتصادی اعلام نماید و حداکثر ظرف یکماه پس از تکمیل مدارک در هر مورد، مراتب را بررسی و نتیجه را اعلام کند.
برابر ماده ۱۵ در صورت عدم مراجعه بنگاههای اقتصادی معرفی شده از طرف ستاد تسهیل و کارگروه استانی به مووسسه اعتباری، ظرف ۱۵ روز کاری از تاریخ معرفی و یا عدم ارائه تقاضا و مدارک مثبته، مووسسه اعتباری درخواست بنگاههای اقتصادی را به ستاد تسهیل و کارگروه استانی مربوط عودت و مراتب را در سامانه اطلاعاتی وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت کند.
طبق ماده ۱۶ چنانچه بنگاه اقتصادی از طریق یکی از کارگروههای دولت (کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و یا کارگروه اشتغال استان) موفق به اخذ تسهیلات و تعهدات در سال جاری گردد، مووسسه اعتباری مکلف است نسبت به بررسی موضوع از طریق استعلام از سامانههای اطلاعاتی مرتبط اقدام و از پرداخت تسهیلات و ایجاد تعهدات جدید به بنگاه اقتصادی خودداری کند.
ماده ۱۷ اعطای تسهیلات و ایجاد تعهدات برای شرکتهای مشمول ماده (۱۴۱) قانون تجارت با رعایت کلیه ضوابط و مقررات و اخذ وثیقه خارج از طرح متعلق به شخص ثالث امکانپذیر است.
براساس ماده ۱۸ مووسسه اعتباری موظف است آمار تسهیلات پرداختی (مصوب ستاد تسهیل و کارگروه استانی و یا پرداخت مستقیم به بنگاههای اقتصادی) در سامانه هماهنگ وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت کند.
«دستورالعمل تأمین مالی بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط» در (۱۸) ماده و (۵) تبصره در دومین جلسه ۲۷ فروردین ماه در سال ۱۴۰۱ کمیسیون اعتباری بانک مرکزی به تصویب رسید.
ارسال دیدگاه