در ماه رمضان دورِ این غذاها را خط بکشید
تهران (پانا) - در ماه مبارک رمضان، سحری و افطار دو وعده غذایی بسیار مهم هستند که باید برخی ملاحظات را در این دو وعده برای جلوگیری از بروز برخی مسائل اعمال کنید.
به گزارش نمناک، روزهداری در ماه رمضان موجب افزایش سلامت بدن میشود به شرط اینکه اصول خاص تغذیه در ماه رمضان را رعایت کنید و دورِ خوردن برخی غذاها را در این ماه خط بکشید. ماه رمضان فرصت بسیار خوبی برای تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادتهای سالم است پس از این فرصت استفاده نمایید و عادات غذایی خود را تغییر دهید. در این بخش شما را با غذاهایی آشنا میکنیم که بهتر است در ماه رمضان مصرف نکنید یا کمتر مصرف کنید.
غذاهای حاوی قند زیاد
در سفره سحر و افطار بسیاری از مردم در ماه رمضان غذاهای شیرین مانند شله زرد و انواع شیرینیجات قرار دارد. خوردن غذاهای شیرین در وعده سحری سبب افت شدید قند خون و سبب تشنگی در طول روز میگردد. روزهداران بهتر است به جای مصرف زولبیا و بامیه تا حد امکان از شیرینیهای طبیعی مانند خرما استفاده کنند و شله زرد، حلوا، زولبیا و بامیه را همزمان با هم نخورند. مصرف زیاد مواد شیرین در این ماه باعث چاقی میشود.
غذاهای چرب و سنگین
در ماه رمضان باید از خوردن انواع آشها چون آش رشته، غذاهای حجیم، سرخ کرده و پرچرب به شدت خودداری شود. خوردن خوراکیهای چرب در وعده سحری باعث عطش و تشنگی زیاد طی روز میشود. اما اگر گاهی غذای چرب میخورید کافی است پس از آن (به ویژه در وعده افطار) کمی پودر رازیانه را با نبات در آب مخلوط کنید و بنوشید تا عوارض آن را کم کند و به گوارش بهتر خوراک کمک کند.
نوشیدنیهای سرد
در ماه رمضان که روزهداران ساعات طولانی از خوردن و آشامیدن امتناع میکنند، بعد از افطار برای رفع تشنگی زیاد افطار را با آب سرد یا نوشیدنیهای سرد شروع میکنند. خوردن نوشیدنی سرد زمان افطار بسیار اشتباه است و توصیه میشود افطار را با نوشیدنیهای گرم یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند. مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی میشود. همچنین نوشیدن زیاد مایعات هنگام سحر، حجم معده را افزایش میدهد و امکان دارد فرد دچار رفلاکس معده شود.
نوشیدن چای
روزهداران بهتر است در این ماه چای کم رنگ بنوشند و از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب نمایند زیرا چای باعث افزایش دفع ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی که بدن شما در طول روز به آن احتیاج دارد، میشود. با مصرف ماءالشعیر طبیعی به جای آب و چای در سحر و ساعات پس از افطار، عوارض ناخواسته احتمالی را کاهش دهید.
برای تهیه این ماء الشعیر سنتی ۵۰ گرم جوی پوست کنده سالم (نه پرک و نه نیمکوب) را با چهار لیوان آب (یک لیتر)، با حرارت ملایم، آهسته بجوشانید تا جوها کاملا پخته شوند. سپس این ترکیب سرد نشده را صاف کنید و در جای خنک قرار دهید تا سرد شود. از این چهار لیوان، بیش از سه لیوان آب جو به دست میآید که حداکثر دو روز در یخچال قابل نگهداری است.
تنقلات زیاد
مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر سبب میشود که معده پر شده و جایی برای خوردن غذای اصلی نماند. این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب میشوند که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش پیدا کند پس روزهداران عزیز باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند.
نمک و ادویه
یکی از نکات مهم در مورد تغذیه در ماه رمضان توجه به عدم مصرف ادویه جات است پس از نمک و ادویه اضافی بپرهیزید زیرا خوردن غذاهای شور و تند در ماه رمضان سبب کم آب شدن بدن و تشنگی خواهد شد.
پرخوری
در ماه رمضان باید از پرخوری و در هم خوری بپرهیزید. پرخوری و در هم خوری سبب ایجاد مشکلات گوارشی میشود. در ان ماه بهتر است غذای خود را آهسته میل کنید تا با شروع افطار دچار پرخوری نشوید. با آهسته غذا خوردن این فرصت را در اختیار مغز قرار میدهید تا پیغام سیر شدن را دریافت کند. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان می برد تا مغز پیام سیر شدن را دریافت کند.
حذف سحری
در ماه رمضان برخی از افراد آخر شب غذا خورده و برای خوردن وعده سحری بیدار نمیشوند اما توصیه میشود هرگز وعده سحر را حذف نکنید. سحری وعدهای است که تا افطار شما را سرپا نگه میدارد و از کند شدن سوخت و ساز بدن جلوگیری میکند. خوردن یک وعده سحری کامل کمک میکند بدن برای روزهداری آماده و با انرژی بماند. روزه بدون سحری سبب افت شدید قند خون و تحلیل عضلانی میگردد که بسیار زیانآور است.
میوههای گرمسیری
در ماه رمضان و روزهای گرم سال از خوردن میوههای گرمسیری مانند موز و انبه (و کمتر آناناس) پرهیز کنید زیرا زیادهروی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون میشود.
نوشیدنیهای شور
بهتر است روزهداران در ایام ماه مبارک رمضان از نوشیدن نوشیدنیهای شور مانند دوغ به سبب ایجاد تشنگی بپرهیزند. بهترین نوشیدنی برای روزه داران آب است اما باید بیش از حد مصرف نشود.
نکات تغذیهای که باید در ماه رمضان رعایت کنیم
در ماه مبارک رمضان از غذاهایی استفاده کنید که با مزاج شما متناسب است.
افطار خود را با غذاهای لطیف و سبکتر آغاز کنید. خوردن کمی شله زرد، فرنی یا شیربرنج برای شروع افطار خوب است. اگر معده مرطوبی دارید روی آنها کمی دارچین و سیاهدانه بریزید.
هرگز قبل و بعد از غذا یا بین غذا آب ننوشید.
گلاب، هم برای تقویت معده و تقویت روح و قوا هنگام افطار بسیار مناسب است.
افرادی که گرمی و خشکی زیادی در معده دارند، در افطار سوپ جو همراه با آلوبخارا مصرف کنند.
گرم مزاجانی که دچار ریزش صفرا به معده هستند بهتر است بعد از افطار شربت سکنجبین ولرم مصرف نمایند تا معده را از صفرا بشوید.
غذا باید براساس فصل و ماه انتخاب کنید و غذاهای خیلی سنگین مانند کله پاچه، حلیم، آبگوشت یا غذاهای خیلی گرم و خیلی شیرین یا تند را از برنامه غذایی این ماه تان حذف کنید.
در ماه رمضان غذاهای مولد صفرا نخورید.
هر مزاجی که دارید برای باز کردن روزه، از یک استکان آب گرم و یک عدد خرما استفاده کنید و دو تا سه لقمه غذا بخورید سپس شام را یک ساعت پس از افطار میل کنید.
ارسال دیدگاه