در گفت‌وگو با پانا مطرح شد

در «کشاورزی قراردادی» حق به حق دار می‌رسد

تهران (پانا) - –عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی مجلس می‌گوید وزارت جهاد کشاورزی بنا دارد طرحی را اجرا کند که دیگر کشاورز زمان برداشت محصول، کاسه چه کنم به دست نگیرند و سود محصولی که می‌کارد را قبل از برداشت دریافت کند.

کد مطلب: ۱۲۵۶۱۰۱
لینک کوتاه کپی شد
در «کشاورزی قراردادی» حق به حق دار می‌رسد

مدتی قبل وزیر جهاد کشاورزی در اولین و آخرین نشست خبری‌اش در دفاع از «کشاورزی قراردادی» آرزو می‌کند که بذری در زمین نرود مگر اینکه مشتری آن مشخص باشد. وی عنوان کرده بود که وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی جاری «کشاورزی قراردادی» را از محصول گندم آغاز کرده است و طرف قرارداد کشاورز همان شرکت بازرگانی دولتی است که کشاورز را بیمه می‌کند، مشکلاتش در تأمین کود و سم و آفت‌زدگی را برطرف می‌کند و درنهایت محصول که برداشت شد با وی طبق قرارداد بسته‌شده تسویه خواهد کرد. وی ابراز امیدواری کرده بود که این طرح را در فصل آینده برای برنج شمال هم اجرایی کند.

کشاورزی قراردادی چیست؟

وزارت جهاد کشاورزی این طرح را به‌عنوان راهکاری برای جلوگیری از فساد و زیان محصولات کشاورزی و مقابله با دلالی و واسطه‌گری عنوان کرده است که درنهایت منجر به افزایش درآمد کشاورزان خواهد شد.

تعریف سازمان جهانی غذا و کشاورزی (FAO) از کشاورزی قراردادی این است: «کشاورزی قراردادی، سیستم تولید در کشاورزی است؛ که مطابق توافقی بین خریدار و کشاورز انجام شود و در قرارداد، شرایط تولید و بازاریابی محصول ذکر شود.»

در کشاورزی قراردادی تکلیف کشاورز با محصول روشن است

«ذبیح‌الله اعظمی ساردویی»، عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌ زیست مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با پانا درباره کشاورزی قراردادی گفت: «یکی از بهترین کارها «کشاورزی قراردادی» است زیرا در دنیا هیچ محصولی تولید نمی‌شود مگر اینکه فروخته شده باشد. برای مثال چغندرقند مشتری‌اش دولت و کارخانه‌های تولید قند است بنابراین اگر کارخانه‌ها نخرند پس کشاورز این محصول را به چه کسی بفروشد، حالا چه‌بهتر که کشاورز از همان اول تکلیفش با محصولش روشن باشد.»

بخش خصوصی بخش مهمی از مواد اولیه کشاورز را باکیفیت خوب تأمین می‌کند و کشاورز هم با رضایت و قیمت اولیه‌ای که در قرارداد امضا می‌کند محصولش را قبل از برداشت و دیدن نتیجه کارش با طیب خاطر می‌فروشد

دبیر دوم کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی درباره نظر منتقدهای «کشاورزی قراردادی» که معتقدند این طرح باعث بازگشت به نظام ارباب‌رعیتی می‌شود، عنوان کرد: «این افراد از واقعیت این طرح و فراگیری آن در دنیا اطلاعی ندارند. دولت وقتی محصول استراتژیکی مانند گندم را ۹۵۰۰ می‌خرد یعنی قرارداد بسته است تا محصولات استراتژیک مانند چغندر و گندم و کلزا را تأمین کند و کشاورز با خیال راحت و چون می‌داند خریدار دارد آن را می‌کارد.»

زمان برداشت محصول هرچه باشد، کشاورز ضرر نمی‌کند

اعظمی ساردویی گفت: «در کشاورزی قراردادی که موردنظر وزیر جهاد کشاورزی است در همه محصولات کشاورز تکلیفش با محصولش روشن است، برای مثال کشاورز باید بداند گوجه‌ای که کشت می‌کند در کجا و به چه قیمتی فروش خواهد رفت. شرکت با کشاورز قرارداد می‌بندد که تمام محصولش را بخرد، حالا در زمان برداشت هرچه بشود کشاورز دیگر ضرر نمی‌کند.»

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار کرد: «این مهم باید به نحو مطلوب اجرایی شود تا اثرگذار باشد. بخش خصوصی بخش مهمی از مواد اولیه کشاورز را باکیفیت خوب تأمین می‌کند و کشاورز هم با رضایت و قیمت اولیه‌ای که در قرارداد امضا می‌کند محصولش را قبل از برداشت و دیدن نتیجه کارش با طیب خاطر می‌فروشد.»

وضعیت صادرات محصول کشاورزی را شرکت طرف قرارداد تعیین می‌کند

وی درباره وضعیت صادرات محصولات کشاورزی در شرایط کشاورزی قراردادی گفت: «در این موضوع دیگر شرکت طرف قرارداد تعیین می‌کند محصول به کجا و چگونه صادر شود ولی به‌طورکلی این طرح صد در صد به نفع کشاورز است.»

وی در پایان با اشاره به اینکه هنوز وزارت جهاد کشاورزی برنامه مشخصی به کمیسیون ارائه نداده است، عنوان کرد:« این طرح هنوز در حد کلی‌گویی مانده است و باید وزارت جهاد کشاورزی جزییاتش را شفاف کند.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار