رئیس کل دادگستری استان تهران:
مهمترین مسئله قوهقضاییه از دیدگاه القاصیمهر
تهران (پانا) - رئیس کل دادگستری استان تهران مهمترین مسئله در قوهقضاییه را اطاله دادرسی دانست.
به گزارش رسانه و ارتباطات دادگستری کل استان تهران، علی القاصیمهر رئیس کل دادگستری تهران به همراه محمد کاظمی فرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه و یحیی جعفری رئیس کل محاکم استان تهران از مجتمع قضایی «عدالت» بازدید کرد.
القاصی مهر در جریان این بازدید، ضمن حضور در مجتمع قضایی عدالت، از شعب مختلف بازدید و با قضات و کارکنان گفت وگو کرد و در جریان روند رسیدگی به پروندههای قضایی موجود گرفت.
وی در جریان بازدید از یکی از شعب مجتمع قضایی «عدالت» با تعدادی پرونده مربوط به سال ۹۷ مواجه شد که ضمن بررسی علل طولانی شدن فرایند رسیدگی قضایی در این پروندهها، از قاضی شعبه مربوطه اولویت دهی به این پروندهها را خواستار شد و در خصوص تسریع در رسیدگیهای قضایی تذکر داد.
وی در ادامه ضمن دیدار با کارکنان اداری این مجتمع به استماع مشکلات و مسائل آنها پرداخت و با آنها به گفتوگو نشست.
یکی از دغدغه های اصلی ریاست قوه قضائیه وضعیت معیشتی کارکنان است
رئیس کل دادگستری استان تهران همچنین ضمن تقدیر از تلاشهای کارکنان قضایی و اداری، به مشکلات معیشتی کارکنان دستگاه قضا اشاره کرد و گفت: یکی از دغدغه های اصلی ریاست قوه قضائیه وضعیت معیشتی کارکنان است که در این زمینه اقدامات موثری صورت پذیرفته و جلسات مختلفی نیز با کمیسیونهای مربوطه در مجلس برگزار شده است.
وی افزود: ریاست قوه قضاییه نسبت به معیشت کارکنان بسیار دغدغهمند هستند؛ در این زمینه نیز صحبتهایی با دولت انجام شده تا از مسیرهای قانونی بتوان به معیشت کارکنان دستگاه قضا کمک کرد.
القاصیمهر در جریان این بازدید با استماع مشکلات و مسائل تعدادی از مراجعان دستورات لازم را برای رفع مشکلات آنها صادر کرد و در عین حال بر لزوم تسریع در رسیدگیهای قضایی با هدف رفع مشکلات مردم تأکید کرد.
رئیس کل دادگستری استان تهران پس از بازدید از بخشهای مختلف مجتمع قضایی «عدالت» در جمع قضات حاضر شد و به استماع مشکلات و مسائل قضات پرداخت.
القاصیمهر در نشست با قضات این مجتمع قضایی، هدف از این حضور را شنیدن صدای کارکنان قضایی و اداری حاضر در صف و خط مقدم خدمترسانی به مردم عنوان کرد.
وی گفت: بهترین کارشناس و بهترین فردی که در تصمیمگیریهای قضایی میتواند نقش ایفا کند، قضات رسیدگیکننده و کارکنان حاضر در دفاتر هستند؛ چرا که این افراد درخواست و مطالبه مردم را بهدرستی می بینند و احساس میکنند و بهترین افرادی هستند که میتوانند مدیران دستگاه قضایی را در مسیر برنامهریزی درست هدایت کنند.
وی کار در دستگاه قضایی را بسیار متفاوت با دستگاههای دیگر دانست و گفت: فعالیت در دستگاه قضایی از نظر حجم و سختی کار، رعایت شئون کاری، دسترسی به امکانات و سایر رفاهیات، نوع ماموریت و جنس کار متفاوت با سایر دستگاههاست و پای گذاشتن در عرصه برقراری عدالت، علاوه بر تواناییها و توانمندیهای فکری و معنوی مستلزم داشتن ظرفیتهای خاصی است و کسی که قصد دارد برای جان، مال و ناموس شهروندان تصمیمگیری کند باید خود نیز از این توانمندیهای خاص و ویژه برخوردار بوده و برای دست یابی به آن تلاش نماید.
القاصیمهر با اشاره به جایگاه ویژه قاضی و امر قضا در شریعت اسلام اظهار کرد: بر اساس مبانی شرعی و دینی اسلام، شخصی که در منصب قضا قرار میگیرد دارای اختیارات بسیار زیاد ویژهای است و میتواند در اموال، آزادی و جان مردم دخل و تصرف داشته باشد. منصب و جایگاه قاضی و قضاوت دارای صلاحیتها و اختیارات خاصی است که هیچ یک از مناصب در شریعت اسلام از این جایگاه ویژه برخوردار نیستند.
رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه شخصی که قدم در وادی قضا و قضاوت گذاشته نباید خود را با کارشناس یا مشاغل دیگر مقایسه کند، گفت: زمانی که این مسئولیت خطیر و سنگین را پذیرفتهایم حتما باید خطرات و مسئولیتهای دنیوی و اخروی آن را نیز به گردن بگیریم؛ اگرچه سیستم قضایی ممکن است، ایراداتی نیز داشته باشد؛ اما ما باید در میزان و تراز نظام جمهوری اسلامی گام برداریم و محیط و فضای مناسب را جهت تعلیم و تربیت نیروی انسانی شایسته و تراز نظام اسلامی مهیا کنیم.
کار قضا و قضاوت با روح و روان انسان سر و کار دارد
وی با بیان اینکه کار قضا و قضاوت با روح و روان انسان سر و کار دارد، گفت: انسان باید از چنان صبر، حوصله و ظرفیت معنوی بالایی برخوردار باشد که توان تحمل سختیهای کرسی قضاوت را داشته باشد.
رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر اینکه نباید نوع، جنس و سختی کار، کمبودها و فشار کاری ما را در انجام این مسئولیت خطیر دچار بیانگیزگی کند، گفت: باید بهنحوی عمل کنیم که احقاق حق و اجرای عدالت از قلم ما پدیدار شود و این مسئولیت را فارغ از مسئولیت اداری و سازمانی و بهعنوان مسئولیت انسانی، وجدانی و اخروی ملاک عمل قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در دستگاه قضایی از دو جنبه دارای کمبود و مشکلاتی هستیم، اذعان کرد: یک جنبه این موضوع مربوط به نیروی انسانی است؛ چرا که ما نتوانستهایم طبق شرعیت اسلام و آموزههای دینی به اندازه و بهطور کافی قاضی تربیت کنیم. زمانی که یک قاضی در ماه ۳۰۰ پرونده را مورد رسیدگی قرار میدهد، نمیتوان از او کیفیت خوبی در فرآیند رسیدگی انتظار داشت.
القاصیمهر جنبه دوم کمبودات و مشکلات فعالیت در دستگاه قضایی را مسائل مالی، پشتیبانی و امکانات اولیه برای انجام کار اعلام کرد و گفت: این موضوع تاثیر محسوسی در خدمترسانی به مردم دارد و حل این موضوع با مستقل کردن بودجه قوه قضاییه امکانپذیر و میسر خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود مهمترین مسئله در قوه قضاییه را اطاله دادرسی دانست و گفت: اکثریت مراجعهکنندگان به دستگاه قضایی از مشکل اطاله دادرسی گلایه دارند و مردم انتظار دارند پرونده آنها در کوتاهترین زمان رسیدگی شود؛ بر این اساس باید علیرغم همه کمبودها، موانع و کاستیها به کار و مشکلات مردم رسیدگی کنیم و کار مردم را بهروز انجام دهیم.
القاصیمهر با اشاره به حجم گسترده ورودی پروندهها اظهار کرد: افزایش حجم ورودی پروندهها هر سال وجود دارد و علت این موضوع ناشی از مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و نارسایی و بیکفایتی برخی افراد و دستگاهها است که سبب سرریز شدن مشکلات و اختلافات به مراجع قضایی میشود.
رئیس کل دادگستری استان تهران اطاله دادرسی در این استان را پررنگتر و مشهودتر اعلام کرد و گفت: باید برای کاهش اطاله دادرسی بهطور ویژه تلاش کنیم و با برداشتن موانع، تقویت نیروی انسانی و همت قضات و کارکنان ریشه اطاله دادرسی را در دستگاه قضایی خشک کنیم که با این کار بسیاری از مشکلات و نارضایتیها از بین خواهد رفت و سلامت روانی همکاران نیز افزایش خواهد یافت.
لزوم سالمسازی محیط کار برای ایجاد نظم در گروتوجه به کمیت و آمار است
وی لزوم سالمسازی محیط کار برای ایجاد نظم را در گروتوجه به کمیت و آمار دانست و عنوان کرد: دغدغه ما این است که در مقابل مردم مسئولیم و همگی باید تلاش کنیم تا خود را به سطحی برسانیم که نارضایتی و مشکلات کاهش پیدا کند.
القاصیمهر با بیان اینکه آمار، شاخصی برای ارزیابی و میزان توانمندی افراد است، نمیتوانیم به آن بیتوجه باشیم، گفت: در زمینه کنترل ورودی پروندهها، مقام ارجاع بسیار مهم است.
رئیس کل دادگستری استان تهران بر لزوم استفاده از نهادهای داوری و میانجیگری در دعاوی حقوقی بهمنظور کاهش ورودی پروندههای قضایی تاکید کرد و گفت: شورای حل اختلاف با آموزشهای لازم به همکاران میتواند در این امر موثر واقع شود.
وی در ادامه تصریح کرد: دعاوی مطروحه در این مجتمع قضایی حساسیت و ویژگی های خاص خود را دارد و مراجعان، نسبت به دعاوی مطالبهگر هستند؛ لذا در برخورد با وکلا و اصحاب پرونده باید دقت شود تا در مورد عملکردها شائبهای بروز پیدا نکند.
رئیس شورای قضایی استان تهران در بخش دیگری از سخنان خود با گلایه از برخی از دستگاهها و نهادها در پاسخگویی به استعلامات قضایی به نقش این موضوع در بروز اطاله دادرسی اشاره کرد و گفت: فقط سازمان ثبت اسناد و پلیس راهور به استعلامات قضایی سریعا پاسخ میدهند و متاسفانه دستگاههای دیگر، خصوصا شهرداریها پاسخی به استعلامات نمیدهند.
القاصیمهر در ادامه افزود: بر همین اساس، از همکاران قضایی خود میخواهم که اگر دستگاه و نهادی در پاسخ به استعلامات، استنکاف میکند معرفی، احضار و علیه آنها اعلام جرم شود و تحت تعقیب قضایی قرار گیرند.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه سخنان خود بر لزوم تسهیل در اجرای احکام کیفری و مدنی که ماحصل همه تلاشهای دستگاه قضایی است تاکید کرد و گفت: یکی از مشکلات مشهود، سیستم نوبتدهی است و لازم است که در شیوه خدماتدهی تجدید نظر کنیم و باید سعی کنیم تا میزان نارضایتی مردم در این زمینه از دستگاه قضایی را کاهش دهیم.
القاصی مهر همچنین بر لزوم راهاندازی سیستم نوبتدهی روزانه بهمنظور تسریع در رسیدگی به پروندهها و جلوگیری از تضییع حقوق مردم در مجتمع قضایی «عدالت» تاکید کرد.
وی فعالیت در امر قضا و قضاوت را معاملهای با خدا دانست و گفت: باید با تلاش مضاعف این فرصت را غنیمت بشماریم و بهنحوی عمل کنیم که کمبودها، مشکلات و نارساییها در کار و انگیزه ما تاثیر منفی نگذارد. ما باید برای رضای خدا قدم برداریم و در این مسیر هیچ خللی در اراده ما ایجاد نشود.
در پایان این بازدید، با حضور رئیس کل دادگستری استان تهران از چند قاضی و کارمند برتر در مجتمع قضایی «عدالت» تقدیر شد.
ارسال دیدگاه