علت درد پایین و راست شکم

خبرگزای پانا:۴ بیماری علت اصلی و شایع درد در ناحیه سمت راست و پایین شکم می باشند. التهاب آپاندیس شایع ترین علت درد در قسمت راست و پایین شکم است.

کد مطلب: ۱۲۳۷۱۴
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش پانا، ۴ بیماری علت اصلی و شایع درد در ناحیه سمت راست و پایین شکم می باشند. التهاب آپاندیس شایع ترین علت درد در قسمت راست و پایین شکم است.

التهاب آپاندیس

۱- آپاندیسیت

التهاب و عفونت آپاندیس شایع ترین علت درد در قسمت راست و پایین شکم می باشد. افرادی که به این عارضه مبتلا می شوند، بیشتر در محدوده سنی ۱۱ تا ۳۹ سالگی قرار دارند. البته لازم به ذکر است که این بیماری ممکن است هر فردی را در هر سنی در گیر کند.

درد آپاندیسیت معمولا از نواحی اطراف ناف شروع می شود و به سمت راست و پایین شکم گسترش پیدا می کند.

علایم التهاب آپاندیس عبارتند از:

- حالت تهوع

- استفراغ

- کاهش اشتها

- تب

آنچه در آپاندیسیت مهم است، تشخیص سریع این بیماری می باشد، زیرا در غیر این صورت، زندگی فرد را به خطر می اندازد.

یکی از راه های تشخیص آپاندیسیت در عکسبرداری های پزشکی مثل سی تی اسکن، بزرگ شدن آپاندیس است.

معمولا علت عفونت و التهاب آپاندیس کاملا مشخص نیست، اما عللی مانند انسداد، حادثه، کرم روده و یا اجسام خارجی می توانند باعث آن شوند.

یکی از مهم ترین راه های درمان آپاندیسیت، برداشتن آن توسط عمل جراحی می باشد (آپاندکتومی).

اگر آپاندیس عفونی فورا برداشته نشود، احتمال پارگی آن و مرگ فرد زیاد شود.

بارداری خارج رحم

۲- حاملگی خارج رحم

در بارداری خارج رحم، سلول تخم تشکیل شده به جای جایگزینی در رحم، در سایر قسمت های دستگاه تناسلی و حتی گوارشی زنان از جمله در تخمدان، بین روده‌ها و روی پرده‌های داخل شکمی، قرار گرفته و در آنجا رشد می کند که این مشکل می تواند با دردهای شدیدی همراه باشد. دردهای این عارضه با استفراغ همراه است.

شایع‌ترین محل این نوع حاملگی، در لوله‌های رحمی یا لوله‌های فالوپ است. لوله فالوپ، لوله ای است که بین تخمدان و رحم است و مسیر عبور سلول تخم و یا تخمک به داخل رحم می باشد.

معمولا علت ایجاد حاملگی خارج رحمی را انسداد و تنگی لوله های فالوپ می دانند. انسداد لوله فالوپ اغلب توسط یک بیماری ایجاد می شود، مثل التهاب لگن و یا اندومتریوز. حتی نقص های مادرزادی نیز می توانند باعث تنگی و انسداد لوله های فالوپ شوند.

علایم حاملگی خارج رحمی در ابتدا شبیه به حاملگی عادی می باشد، اما با گذشت زمان و محدود شدن فضای رشد برای جنین، دردهای زیادی ایجاد می شود و حتی ممکن است با خونریزی واژن همراه باشد.

اکثر این درد در ناحیه شکم می باشد، اما ممکن است در ناحیه گردن و شانه هم حس شود.
به محض بروز درد در قسمت پایین و راست شکم، نمی توان بیماری خاصی را در فرد تشخیص داد، بلکه پزشک با انجام معاینات و بررسی های لازم و آزمایش های مختلف، علل احتمالی را بررسی و در نهایت علت قطعی را تشخیص می دهد

علایم دیگر حاملگی خارج رحمی عبارتند از:

- لکه بینی

- سرگیجه

- غش کردن

- کمردرد

- کاهش فشار خون

تذکر

اگر در ابتدای دوران بارداری هستید و هر یک از علایم مذکور را دارید، سریعا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و مشاوره های لازم را از او دریافت کنید.

تشخیص حاملگی های خارج رحمی با سونوگرافی و یا آزمایش HCG انجام می گیرد. مقدار هورمون HCG ، در طول هفته اول بارداری، دو برابر می شود. اگر میزان این هورمون پایین بماند، ممکن است حاملگی خارج رحمی ایجاد شده باشد.

التهاب لگن در زنان

۳- بیماری های التهابی لگن در زنان

بیماری التهابی لگن عبارت است از عفونت رحم، لوله های رحمی و سایر اعضای تولیدمثل که سبب درد مزمن در قسمت تحتانی شکم می شود.

بیماری التهابی لگن می تواند به لوله های رحمی آسیب برساند.

بیماری التهابی لگن دارای چهار عارضه مهم است: ناباروری، حاملگی خارج رحم، تشکیل آبسه در داخل لگن و درد مزمن لگن.

درد این ناحیه معمولا با علایم زیر همراه است :

- ترشحات غیر طبیعی واژن به رنگ سبز یا زرد و با بوی غیر طبیعی

- درد حین مقاربت

- تب

- درد هنگام ادرار کردن

عامل ایجاد بیماری التهابی لگن، باکتری‌هایی مانند کلامیدیا و گونوره است. گاهی بیماری التهابی لگن به دنبال جراحی لگن ایجاد می‌شود.

موثرترین راه جلوگیری از بیماری های التهابی لگن، محافظت از خود در برابر عفونت های منتقل شونده از راه تماس جنسی با همسر می باشد که استفاده از وسایلی مانند کاندوم به منظور رعایت بهداشت جنسی و چکاپ های منظم، از روش های پیشگیری این بیماری محسوب می شود.

۴- سنگ کلیه

رسوب کلسیم در کلیه و یا حالب (لوله های باریکی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند) به تدریج سبب تشکیل سنگ های ریز و درشتی می شود که با دردهای شدید همراه می باشد.

درد سنگ کلیه از ناحیه پهلوها شروع شده و تا ناحیه پشت ادامه پیدا می کند.
دستگاه گوارشی انسان

علل دیگر

به محض بروز درد در قسمت پایین و راست شکم، نمی توان بیماری خاصی را در فرد تشخیص داد، بلکه پزشک با انجام معاینات و بررسی های لازم و آزمایش های مختلف، علل احتمالی را بررسی و در نهایت علت قطعی را تشخیص می دهد.

بیماری های ذکر شده در بالا، از جمله علل شایع درد در این ناحیه هستند، اما علل غیر شایعی هم وجود دارند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

- یبوست

- بیماری کرون

- دیورتیکولیت

- اندومتریوز

- فتق

- سرطان روده بزرگ

- بیماری کیسه صفرا

- سندرم روده تحریک پذیر

- پرخوری

- خستگی

- مسمومیت غذایی

- پانکراتیت (التهاب لوزالمعده)

- مسمومیت با سرب

- التهاب مثانه

- کیست تخمدان

- عفونت ادراری

- سنگ کیسه صفرا

منبع:تبیان

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار