مسعود بهمنیار*

تربیت نیروهای متخصص؛ خلأ آموزش عالی

۱۶ آذرماه در تقویم تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران روز دانشجو نامگذاری شده است. روز دانشجو در ایران از جایگاه ممتازی برخوردار است. این روز یادآور رشادت و هوشمندی دانشجویان در برابر نقشه‌ها و برنامه‌های نظام سلطه است.

کد مطلب: ۱۲۳۷۰۴۷
لینک کوتاه کپی شد
تربیت نیروهای متخصص؛ خلأ آموزش عالی

بدون شک دانشجویان از روز ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ تا امروز همچنان طلایه‌دار آزادی‌خواهی، عدالت‌طلبی و ظلم‌ستیزی هستند. آنها این حرکت را نه تنها در کنش‌گری سیاسی و اجتماعی خود بلکه در فعالیت‌های علمی، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی به انحای مختلف نشان داده‌اند.

علم‌اندوزی، مهارت‌آموزی و توانمندسازی دانشجویان در دانشگاه، تقویت سرمایه‌های انسانی، فرهنگی و اجتماعی کشور است. نشاط، شادابی و امید در فضای دانشجویی کشور به یُمن انگیزه و اراده دانشجویان به‌دست می‌آید. این دو، شرط پویایی و تحرک دانشگاه برای یافتن راه‌حل پرسش‌ها و مسائل روز جامعه است.

دانشجو یک نام است که با آن علم‌آموزی، مطالبه‌گری، عدالت خواهی، نوآوری، خلوص نیت، استکبار ستیزی و مصلحت اندیشی عجین شده است و نباید این عرصه‌ها را برای دانشجویان تنگ کرد تا بتوانند برای داشتن تمامی این مولفه‌ها تلاش کنند. دانشجو باید در عرصه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی فعال باشد. دانشجویان آینده‌سازان کشور هستند و باید به آنان اعتماد کرد تا در عرصه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حضور فعال داشته باشند و به عنوان بازوی توانمند در کنار نظام علمی کشور باشند.

دانشجو هدف و آرمان دارد و برای احقاق مطالبات از حقوق خود کوتاه نمی‌آید. دانشجویی که همواره آماده آموختن است و آمادگی دارد تا پس از پایان دوران تحصیلی به عنوان یک فرد متخصص وارد عرصه شغلی خود شود. البته امروزه مهارت و تخصص به مرثیه‌ای برای دانشجویان تبدیل شده است. زیرا به‌نظر می‌رسد آموزش عالی از تربیت نیروهای متخصص و ماهر در رشته‌های کاربردی فاصله گرفته است و خلأ آموزش عالی به شمار می‌رود.

نباید فراموش کرد که مهمترین سرمایه هر کشور نیروی انسانی آن است و این روزها شناسایی قابلیت‌ها و استعدادها و آموزش نیروی انسانی برای شکوفایی استعدادها و استفاده از آنها در زمینه‌هایی که موجب پیشرفت کشور و بهبود کیفیت زندگی مردم می‌شود بسیار مهم است. به‌طور مثال اینکه بسیاری از دانشجویان از برخی علوم از جمله علوم رایانه‌ای استقبال می‌کنند نشان‌دهنده کاربردی بودن آن علم است که بسیار ارزشمند است و باید فضا برای رشته‌های کاربردی فراهم شود زیرا اصلی‌ترین مطالبه دانشجویان در کنار آزادی‌خواهی، اشتغال و آینده آنها است که نباید با بی‌برنامگی مسیر دانشجویان را دچار چالش کرد.

بنابراین روز دانشجو نه تنها فرصتی است تا دانشجویان حضور مسئولانه خود را در فضاهای واقعی و مجازی اثبات کنند بلکه امکانی است برای فهم تاریخی فراز و فرودهای تاریخ معاصر ایران و بصیرت نسبت به زمانه خود و تکریم مقام تمامی آزادی‌خواهانی که در راه کسب استقلال و عظمت ایران از تمام وجود خود مایه گذاشتند و امید است در چارچوب مسئولیت اجتماعی و نقدِ خردمندانه و منصفانه شاهد ایرانی مستقل و قدرتمند، تأثیرگذار و نقش‌آفرین در حوزه‌های علمی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی مبتنی بر ارزش‌های انسانی و آموزه‌ای اخلاقی و دینی باشیم. در کنار این امید است که مسئولان آموزش عالی با برنامه‌ریزی و جهت‌دهی صحیح، آموزش عالی را به سمت تخصص و مهارت بیش از پیش هدایت کنند.

*کارشناس آموزش عالی

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار