بساط معتادان جمع شد
تهران (پانا) - بر اساس آخرین آمارهای رسمی 2میلیون و 800 هزار معتاد در کشور وجود دارد و از این تعداد بیش از 64 هزار معتاد، متجاهر هستند، وضعیت شیوع موادمخدر در جمعیت عمومی کشور 5.4درصد، در جمعیت دانشآموزی 2.1درصد، در جمعیت دانشجویی 4.7درصد و در محیطهای کارگری 22.3 درصد است.
بهگزارش ایران، یکی از سیاستهای کلی دولتها، در مبارزه با شیوع اعتیاد و کاهش آمار معتادان، نگهداری از افراد مبتلا در مراکز ترک اعتیاد به دو روش اجباری و اختیاری است. با شیوع کرونا، کارشناسان و مسئولان این حوزه در کشور، با تغییر سیاستها و برنامهریزیها، طول مدت نگهداری معتادان در مراکز را افزایش داده و به یک سال رساندند، این مدت زمان تا قبل از شیوع ویروس کووید۱۹ تنها ۳ ماه و در مواردی هم با دستور قاضی ۶ ماه بود، از سوی دیگر عمده داروهایی که برای ترک اعتیاد استفاده میشوند، مانند متادون، خود ماده مخدر هستند و نمیتوانند داروی مؤثری برای ترک اعتیاد باشند.
متادون چیزی قریب به صددرصد روشی برای ترک اعتیاد در مراکز کشور است که نمیتواند کارایی لازم را داشته باشد. از آن جایی که بیش از ۸۰ درصد معتادانی که درمان میشوند، دوباره به چرخه اعتیاد باز میگردند، بیشک سیاستهای نگهداری، جز اتلاف منابع اقتصادی و هدر رفت انرژیهای انسانی، نتیجه دیگری را در بر نخواهد داشت، چرخه ناکارآمدی که به اعتقاد برخی از متخصصان این حوزه میتوان با بررسیهای کارشناسانه جلوی ضرر رسانی بیشتر آن را گرفت. آنها تأکید دارند که کوتاه بودن طول مدت نگهداری یکی از عوامل این آسیب است، البته افزایش این مدت، تنها راه اصلی حصول نتیجه نبوده و قطعاً باید در کنار آن حمایتهای اجتماعی نیز وجود داشته باشد. دوران کرونا، بهانه خوبی بود و در کوتاهترین زمان ممکن، در جهت افزایش طول مدت نگهداری افراد مبتلا به اعتیاد تصمیم جدید گرفته شد و طول اقامت به یکسال افزایش پیدا کرد، اما برای دستیابی به نتیجه بلند مدت باید بهصورت زیربناییتر مشکلات را رصد کرد و سیاستهای نگهداری و حمایتی را بازنویسی کرد و در کوتاهترین زمان ممکن به مرحله اجرا گذارد، چرا که شیوهای که امروز در حال اجرا است، نه تنها بیفایده است، بلکه سبب آسیب به بنیانهای اقتصادی کشور نیز شده است. گفتنی است در حال حاضر ظرفیت اردوگاههای نگهداری به رقمی در حدود ۱۶ هزار نفر رسیده است و میتوان از پایلوتهایی که وجود دارد، بیشترین نتایج را گرفت تا در نهایت از این حجم بالای برگشت معتادان پس از خروج از محلهای نگهداری به چرخه اعتیاد جلوگیری شود.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در این زمینه با تأکید بر لزوم بازنگری در مدت زمان نگهداری از معتادان در مراکز ترک اعتیاد میگوید: مدت زمان بازپروری معتادان باید از ۳ ماه به ۲ سال افزایش یابد، به موجب ماده ۱۶ قانون مبارزه با موادمخدر و سه تبصره مربوط به آن، معتادان به مواد مخدر و روانگردان و متجاهر به اعتیاد با دستور مقام قضایی از یک تا سه ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان نگهداری میشوند. در حال حاضر، زمان نگهداری فرد معتاد در مراکز بازپروری سه ماه است که در صورت نیاز سه ماه دیگر نیز تمدید میشود.
اسکندر مؤمنی در ادامه اضافه کرد: ۶ماه زمان مناسبی برای نگهداری از یک فرد معتاد نیست و لازم است این زمان افزایش پیدا کند، البته در حال برطرف کردن خلأ و چالشهای قانونی از جمله مدت زمان نگهداری و درمان معتادان متجاهر هستیم و بزودی این مسأله نیز برطرف خواهد شد. کشور ما در زمینه مبارزه با تولید، توزیع و ورود مواد مخدر به کشور و همچنین درمان ترک اعتیاد نسبت به دیگر کشورها پیشقدم است، در حالی که برخی از کشورهای اروپایی با جمعیت و مساحت کمتر از ما، عقبتر بوده و با مشکلات بیشتری در حوزه موادمخدر روبهرو هستند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به آخرین آمارهای جهانی عنوان میکند: بر اساس گزارشها، کشور امریکا با پنج درصد از جمعیت جهان ۲۰ درصد از زندانیان را داراست و سالانه در حدود ۷۰ هزار معتاد در این کشور بر اثر مصرف مواد مخدر میمیرند، این در حالی است که سالانه چهار هزار معتاد در ایران جان خود را از دست میدهند. ساماندهی معتادان متجاهر در اولویت ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و ظرفیت، مدت زمان نگهداری و جامعهپذیری معتادان متجاهر سه چالش مهم در این حوزه به شمار میرود که با جدیت درصدد رفع آنها هستیم. یکی از مهمترین چالشها عدم روزآمدی قانون است. بهترین قوانین نیز، نیاز به روزآمدی دارد و در عین حال هم مدت نگهداری معتادان متجاهر که در حال حاضر یک تا سه ماه است، باید افزایش داشته باشد. یک مطلب جدی این است که حتی یک معتاد معمولی را هم نمیشود، یک تا سه ماه نگهداری کرد. به اعتقاد من، حداقل زمانی که نیاز است، دو سال و در صورت تکرار سه سال است و بدون عملی شدن این اتفاق نمیتوان نتایج مورد نظر را بهدست آورد.
راهکارهایی در جهت کاهش آمار معتادان
ایمان نظری، کارشناس حوزه اعتیاد و روانشناس بالینی نیز با اشاره به اینکه مدت نگهداری معتادان توسط قاضی تعیین میشود، میگوید: ساماندهی معتادان متجاهر، کاری سیستمی است و با دستور قضایی و ضابط نیروی انتظامی که همان پلیس موادمخدر است، شروع میشود و پاتوقها و درهها و حواشی اتوبانها پاکسازی میشوند، سپس این افراد به مراکز قرنطینه اولیه و مراکز غربالگری فرستاده شده، بهلحاظ پزشکی و روانشناسی معاینه شده و پس از اثبات اعتیاد و واجد ویژگیهای تجاهر مانند بیخانمانی، مصرف مواد در ملأ عام و رفتارهای مجرمانه به دستور قضایی نهایتاً ۶ ماه در مراکز ماده ۱۶ نگهداری میشوند. در حال حاضر نیز پس از شیوع ویروس کرونا، این زمان تا یک سال افزایش پیدا کرده است، البته چند دستگاه این مراکز را اداره میکنند و مجموعه اعتبارات همه اینها از آنجایی که دستور قضایی صادر میشود تا آنجایی که غربالگری و ساماندهی صورت میگیرد و تا پایان نگهداری، بر عهده ستاد مبارزه با مواد مخدر است.
بهگفته او، دستور قضایی برای ۶ ماه صادر میشود، این در حالی است که ستاد ملی کرونا این زمان را یک سال تعیین کرده و معتقد است، بهخاطر اینکه افراد دارای اختلال مصرف مواد، افراد متجاهری هستند که میتوانند عامل بیماری هم باشند و شرایط کرونا ممکن است هم برای خود این افراد و هم برای جامعه خطرناک باشد، طول مدت نگهداری افزایش پیدا کرده و یک سال تعیین شد. با یک نگاه تخصصی باید سؤال کرد، آیا افزایش مدت اقامت، به تنهایی مؤثر است یا خیر. اگر همزمان با تعیین طول مدت اقامت، تمایل فرد و خواست او برای اقامت در این محلها هم پرسیده شود و به اوگفته شود که بهدلیل نبود شغل و حمایتهای اجتماعی و خانوادگی لازم و لغزش پذیر بودن این بیماری با ترک زود هنگام محل نگهداری، احتمال رجوع وی به مصرف موادمخدر وجود دارد، معمولاً پاسخ بهتری میتوان گرفت. یک سری مداخلات در کنار نگهداری طولانی و تمایل فرد به اقامت بیشتر، قطعاً میتوانند در کاهش بازگشت افراد به مصرف مواد مخدر کمک کنند.
در گام اول، تیم غربالگری از ابتدا باید بدرستی ابتلای فرد به بیماریها و نوع مواد مصرفی و بیماریهای کلینیکی و روانی را تشخیص دهد. مداخلات تیم پزشکی و ارجاع به بیمارستان، خدمات روان - درمانی و پیگیریهای تیم مددکاری و ارتباط با خانواده فرد و اتصال او با خانواده، تغذیه مناسب و ورزش بهنگام، مبلمان اقامتی مناسب و احیای کرامت او و افزایش اعتماد به نفس در شخص همگی دست به دست هم داده و میتواند، مؤثر باشد.
نظری در ادامه به آییننامهای درخصوص زمان ترخیص فرد از محل نگهداری اشاره کرده و توضیح میدهد: این آییننامه، پیگیری پس از خروج یا مدیریت مورد، عنوان میشود و اگر به نحو درست توسط دستگاه مسئول انجام شود و مدیریت مورد، درست انجام شود، میتوان گفت که گامهای مؤثری در جهت ترک فرد معتاد و عدم بازگشت وی برداشته شده است بهعنوان نمونه، برای ۱۰ فرد مصرف کننده در مرکزی یک مددکار تعیین میشود که پس از خروج پیگیری میکند که فرد کجا میخواهد مشغول به کار شود، چقدر میتواند حقوق بگیرد، بیمه او به چه شکل خواهد بود، اگر لغزش کرد، چطور باید او را به چرخه درمان بازگرداند، خانواده او چه نقشی دارند، کجا باید زندگی کند، همراه خانواده، بهتنهایی، در گرمخانه و شلتر یا جای دیگر، این نوع مدیریت مورد یعنی پیگیری بعد از خروج اگر بخوبی لحاظ شود، نیمی از راه را رفتهایم و چالشها کمتر خواهند شد، البته در دوران کرونا طول مدت نگهداری افزایش پیدا کرده اما باز هم باید بیشتر شود، در کنار این مورد، چنانچه آموزشها درست باشند و برنامههایی که تعریف میشوند، به بهترین نحو اجرا شوند، موفق خواهیم شد.
ارائه برنامههای جدید حمایتی الزامی است
بحث درمان اعتیاد در حدود ۲۰ سال است که در کشور مطرح است. سعید صفاتیان، کارشناس حوزه اعتیاد، با بیان این مطلب توضیح میدهد: مصوبات خاص در خصوص درمان معتادان وجود دارد، ماده ۱۵ و ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر بهصورت ویژه در این رابطه است، ماده ۱۵ مربوط به معتادان خود معرف است، یعنی فردی که خودش تمایل به ترک دارد، در حدود ۱۰ هزار نوع از این مراکز در کشور وجود دارد، اما ماده ۱۶ قانون، برای آن دسته از معتادانی است که یا به مراکز ماده ۱۵ مراجعه میکنند و گواهی درمان نمیگیرند یا تجاهر به اعتیاد میکنند، یعنی وقتی که در خیابان راه میروند، اعتیاد آنها مشخص است، البته تشخیص اعتیاد افراد، امری است که با همکاری قاضی، پزشک و روانشناس تشخیص داده میشود. در مراکز ماده ۱۵ شخص، به مدت ۲ تا ۳ سال میتواند به درمان ادامه دهد، اما در ماده ۱۶ این گونه نیست و مدت نگهداری خیلی کوتاه است، ۱۲ سال پیش رئیس وقت قوه قضائیه گفته بود که برنامههای حمایتی بعد از ترک باید وجود داشته باشد، اما سؤال اینجاست که تا چه حد به این درخواست، عمل شده؟ معتقدم که دولت مکلف است، در لایههای بودجه، بحث بیمه پایه و بستری و هزینههای مربوطه را
پیشبینی کند، هرچند شرایط اقتصادی و تحریمها سبب شده که بر تعداد معتادان متجاهر افزوده شود.
بهگفته صفاتیان، برای راهاندازی اردوگاهها و نگهداری طولانی مدت مبتلایان به اعتیاد باید تحقیقات دقیق و اصولی صورت گیرد و ایرادات مشخص شود، در این میان، نگاه سیستم قضایی و درمانی هم مهم است. در حال حاضر فرد در ماده ۱۶ قانون، به مدت ۳ ماه در اقامتگاهی بستری میشود، اگر سیستم بهداشت و درمان تشخیص دهد، میتواند تا ۶ ماه هم او را نگه دارد. در گام بعدی هم به قاضی اجازه داده شده که میتواند در صورت نیاز فرد را به ماده ۱۵ ارجاع دهد، این در حالی است که متأسفانه مراکز ماده ۱۵ ضعیف شدهاند و نگاه علمی به این ماده نشده و درمانی به جز متادون در آن کارایی ندارد. در واقع ستون اصلی ترک اعتیاد، متادون است که به تنهایی کافی نیست.
این کارشناس اعتیاد در ادامه اضافه میکند: علیرغم همه مشکلات موجود از جمله کوتاه بودن مدت نگهداری برای ترک اعتیاد، متادون از طریق داروخانهها هم قابل دسترسی است که خود این امر سبب میشود از سیکل درمان حذف شده و بر شمار معتادان افزوده شود. از سوی دیگر در طول مدت ۳ ماه نگهداری از افراد به آنها مواد داده نمیشود، ولی در عین حال هم سیستم حمایتی، روان درمانی و مددکاری خاصی نیز ارائه نمیشود. فردی که معتاد به هروئین است، نیاز به یک زمان بسیار طولانی برای ترک دارد، به نحوی که فردی که در طول تنها ۳ ماه نگهداری، ترک کرده، قبل از اینکه پایش به خانه برسد، دوباره سراغ مصرف مواد میرود.
صفاتیان میگوید: وقتی فرد وارد سیستم درمان میشود، ناخودآگاه تمایل به ماندگاری در درمان دارد. وقتی حمایتهای اجتماعی درست باشد و بهصورت طولانی افراد از حمایتهای لازم برخوردار باشند، به نحوی که هر زمان نیاز به روانشناس داشتند، بتوانند به او مراجعه کنند، میتوانیم به پاک ماندن طولانی افرادی که ترک کردهاند، امیدوار باشیم. قطعاً طولانی بودن زمان نگهداری برای ترک اعتیاد به تنهایی مهم نیست، بلکه مهم این است که ما چه میکنیم و برنامههای حمایتی به چه صورت هستند، در کلام آخر بهعنوان توصیه، پیشنهاد من این است که قبل از افزایش مدت زمان نگهداری معتادان در مراکز ماده ۱۶ فعلاً میتوان در جهت جلوگیری از کاهش هزینهها و اتلاف منابع، این افراد را به مراکز ماده ۱۵ معرفی کرد. در کنار این کار چنانچه ارائه داروی متادون از داروخانهها گرفته شود، بازگشت معتادان متجاهر به چرخه اعتیاد، کاهش پیدا خواهد کرد.
ارسال دیدگاه