شناسایی عوامل خطرساز، گرایش به مصرف مواد مخدر را کاهش میدهد
تهران (پانا) - مدیر گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی خراسان شمالی گفت شناسایی عوامل خطر و هوشیاری والدین میتواند احتمال وقوع مشکلات رفتاری و اعتیاد را در نوجوانان کاهش دهد.
بهگزارش ایسنا، زهرا یوسفنژاد درخصوص عوامل خطرساز در گرایش به مصرف مواد مخدر در نوجوانان اظهار کرد: منظور از عوامل خطر ساز آن دسته از موقعیتها، رویدادها، ویژگیها و متغیرهایی هستند که احتمال گرایش نوجوان به مواد مخدر را افزایش می دهند.
وی بیان کرد: نگرش مثبت به مواد، ویژگی های شخصیتی مانند ضعف اعتماد به نفس، اختلال روانی، انزوا طلبی، خشونت و ضعف مهارت نه گفتن، کمبود اطلاعات در مورد خطرات مواد، درجه پایین تعهد به جامعه و ضعف مشارکت در فعالیت های اجتماعی و فرهنگی و گروه همسالان از جمله این عوامل هستند.
یوسف نژاد با اشاره به اینکه شناسایی عوامل خطر و هوشیاری والدین می تواند احتمال وقوع مشکلات رفتاری و اعتیاد را در نوجوانان کاهش دهد، گفت: عوامل خطرساز به عنوان علت اصلی تمایل نوجوان به مواد مخدر محسوب نمی شود اما در صورت وجود آن عوامل می توان احتمال این گرایش را پیش بینی کرد و مراقبت های لازم را انجام داد.
وی سپس به عوامل محافظت در برابر مصرف مواد مخدر اشاره کرد و افزود: داشتن اطلاعات در مورد خطرات مصرف مواد، برخورداری از مهارت های اجتماعی، تاب آوری، اعتماد به نفس و عزت نفس بالا، نگرش منفی در مورد مواد، مشارکت موثر در عرصه های اجتماعی و فرهنگی و ثبات هیجانی از جمله عوامل محافظت کننده هستند.
یوسفنژاد اظهار کرد: والدین باید در خصوص مواد مخدر و حتی مصرف الکل با فرزندان خود سخن گفته و علاوهبر ارائه اطلاعات درباره آن، موضع خود را در این خصوص صریح و کوتاه اعلام کنند.
وی افزود: در صحبت با نوجوان باید مطرح شود که هر فردی برای گرایش به مواد مخدر دلیلی که از دیدگاه خودش قانع کننده است را در ذهن می پروراند اما قطعا آن دلیل آنقدر قابل اتکا نیست که یک عمر سلامت خویش را به خاطر آن، در معرض نابودی قرار دهد.
یوسفژاد درخصوص عوامل محافظت در خانواده که منجر به عدم مصرف مواد در فرزندان می شود، بیان کرد: روابط موثر و احترام اعضای خانواده، مشارکت فرزندان در تصمیم گیری ها، توانایی در مدیریت استرس، کنترل خشم، روش های تربیتی هماهنگ والدین، وجود انتظارات و حد و مرز مشخص در مورد مصرف مواد و توجیه فرزندان، آموزش مهارت های زندگی، آموزش در خصوص عوارض مصرف مواد به فرزندان و غنی سازی اوقات فراغت از جمله این عوامل است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت توانمندسازی والدین در امر پیشگیری از ابتلای نوجوانان به اعتیاد موثر، ارائه آموزش در این خصوص توسط روانشناسان بالینی در مراکز جامع خدمات سلامت بصورت رایگان انجام می شود.
ارسال دیدگاه