سهم 3.5 درصدی آذربایجان‌شرقی از اقتصاد کشور

تبریز (پانا) - رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی، سهم جمعیتی و اقتصادی استان در کشور را به ترتیب 4.9 و 3.5 درصد اعلام کرد.

کد مطلب: ۱۲۲۵۵۱۴
لینک کوتاه کپی شد
سهم 3.5 درصدی آذربایجان‌شرقی از اقتصاد کشور

داود بهبودی اظهار کرد: هر نوع برنامه‌ریزی در هر سطحی نیازمند آمار قابل اتکا بوده و بر همین اساس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان در عرصه جمع آوری و انتشار آمار نقش مهمی ‌بر عهده دارد.

وی با اشاره به تدوین برنامه‌های توسعه‌ای مختلف در کشور، تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد طی دوره‌های مختلف اهداف برنامه‌های توسعه‌ای چندان رنگ تحقق به خود ندیده‌اند و برنامه توسعه سوم تنها برنامه‌ای بود که تا حدی محقق شد که باید این مساله را آسیب شناسی کرد.

بهبودی با بیان اینکه از هر ۱۰۰ نفر در استان حدود ۴۰ نفر فعال هستند، افزود: نرخ بیکاری آذربایجان شرقی معمولا از میانگین کشوری یک یا دو درصد پایین‌تر است؛ در استان ما چسبندگی جمعیت وجود ندارد و جمعیت فعال برای یافتن کار مهاجرت می‌کنند؛ این هم پویایی مردم ما را نشان می‌دهد که تحمل بیکاری را ندارند و هم یک عارضه است؛ چرا که شغل مناسب به اندازه متقاصیان وجود ندارد.

دلایل عدم تناسب اقتصاد آذربایجان‌شرقی با جمعیت

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی در ادامه سهم استان از اقتصاد کشور را حدود ۳.۵ درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به زندگی ۴.۹ درصد جمعیت کشور در این استان، حداقل انتظار منطقی برای سهم اقتصادی همان ۴.۹درصد است.

بهبودی در خصوص دلایل عدم تناسب اقتصاد با جمعیت یادآور شد: بعد از انقلاب به استان‌های محروم توجه بیشتر شده و کاستی‌های داخل استان هم باعث شده تا سهم اقتصادی استان کوچک شود.

وی ادامه داد: از لحاظ توزیع فضایی هم توزیع درستی در استان نداریم؛ شرق استان ما از لحاظ تمرکز توزیع اقتصادی و استقرار صنایع و جمعیت فقیرتر و ۸۰ درصد جمعیت و استقرار صنایع در غرب استان است در حالیکه در شرق استان ظرفیت‌های مختلفی داریم اما به دلایلی فعالیت‌های بزرگ آنجا تعریف نشده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تاکید کرد: تعادل بخشی در استان از جمله چالش‌هاست، ایجاد جاذبه چسبندگی جمعیت و مهاجرت معکوس به شرق استان و استقرار صنایع در این قسمت استان هم از جمله کارهایی است که باید انجام شود.

سهم آذربایجان شرقی از صنعت و خدمات

این اقتصاددان اذعان داشت: سهم آذربایجان شرقی از اقتصاد صنعت و خدمات هر کدام پنج درصد بوده در حالی که سهم اقتصاد کشاورزی به علت سنتی و معیشتی بودن آن پایین است اما از منظر اشتغال همواره آمار نشان داده که نرخ بیکاری از متوسط کشور پایین تر و نرخ مشارکت در این استان بالاتر است.

وی گفت: البته مهاجرت ها و سرمایه گذاری ها موجب کاهش نرخ متوسط بیکاری در آذربایجان شرقی شده و تعداد جوانان جویای کار استان بالاتر است.

بهبودی افزود: برای اشتغال بر روی صنعت و کشاورزی نمی توان اکتفا کرد بلکه همانند دنیا باید روی بخش خدمات سرمایه گذاری کنیم تا اشتغال زایی مورد نظر ایجاد شود.

این اقتصاددان همچنین با اشاره به اجرای طرح های احیا دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی یادآور شد: با اجرای این طرح ها، ۴۰درصد در مصرف آب کشاورزی کاهش داشتیم که در این مورد و همچنین انسداد چاه ها و نظارت از استان های پیشرو بوده ایم.

تورم در آذربایجان شرقی بالاتر از متوسط کشوری است!

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان‌شرقی در ادامه با اشاره به اینکه سبد کالای مصرفی مردم استان در برخی اقلام متفاوت با کشور است، اعلام کرد: تورم در آذربایجان شرقی حدود ۲ درصد از متوسط کشوری بالاتر است که نشان می دهد شاخص قیمت بالاتر یا بهره وری در این استان پایین تر است.

وی تصریح کرد: نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در کشور ۳۹درصد و در آذربایجان شرقی ۴۲ درصد گزارش شده است.

مدول دوم تصفیه خانه آب تبریز آبان ماه امسال وارد مدار می‌شود

این اقتصاددان در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه مدول دوم تصفیه خانه آب تبریز آبان ماه امسال وارد مدار می شود، افزود: دریاچه ارومیه چالش ملی است که اقدامات خوبی انجام شده است بر این اساس بخشی از آب دریاچه ارومیه توسط این تصفیه خانه تامین می شود.

بهبودی در عین حال خاطرنشان ساخت: همچنین تنها ۵۰۰ تا ۶۰۰ متر از مسیر ۳۵ کیلومتری انتقال آب از تونل زاب به دریاچه ارومیه باقی مانده است که به زودی به پایان می رسد.

وی همچنین با اشاره به ضرورت تامین نیاز برق تبریز و آذربایجان شرقی، اظهار کرد: استفاده از انرژی های نو و ساخت و تقویت نیروگاه ها از جمله الزامات استانی است که باید در آینده انجام شود.

این اقتصاددان در ادامه با اشاره به نقش راه آهن در توسعه، اظهار کرد: راه آهن در موضوع توسعه پیشرو است بر این اساس در ماه های آینده شاهد اتمام خط آهن میانه- بستان آباد- تبریز و پایان ساخت ایستگاه خاوران خواهیم بود که این ایستگاه به ایستگاه مرکزی تبریز اتصال پیدا خواهد کرد.

بهبودی گفت: در مورد افق آینده آذربایجان شرقی نیز موضوع تعادل بخشی مهم است طوری که در شرق استان فراهم ساختن زیرساخت ها، راه آهن، راه، استقرار واحدهای صنعتی و گردشگری، مدیریت چالش های زیست محیطی محقق شود تا مهاجرت معکوس اتفاق بیافتد.

وی تاکید کرد: تبریز نقش فراملی دارد بر این اساس باید در جهت ارتقای جایگاه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح منطقه، ملی و بین المللی تلاش شود، طرح آمایش و چشم انداز ۲۵ ساله استان نیز تهیه شده است که در قالب پنج برنامه پنج ساله قابل اجرا است.

سامانه SID کم‌فروشی آمار ها را برطرف می‌کند

معاون توسعه و برنامه‌ریزی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی نیز طی سخنانی اظهار کرد:SID یک نظام آماری جدید است که در آن کم فروشی آمار از طریق تقسیم‌کار و مشخص شدن وظیفه‌ی هر فرد برطرف می‌شود، البته باید بخش عمده‌ای از اطلاعات توسط نخبگان، دانشگاهیان و رسانه‌ها تحلیل شود.‌

پرویز محمدزاده ادامه داد: تغییر نظام برنامه‌ریزی نیازمند تغییرات نهادی و تدریجی است که اولین شرط تحقق رشد اقتصادی هشت درصد، جذب سرمایه‌گذار و تشکیل سرمایه است تا منابع را به سمت بهره‌وری سوق دهد و همچنین ارتقا تکنولوژی به سمت دانش‌بنیان شدن و توسعه‌ی تعاملات بین‌المللی در سطح فراملی نیز در تحقق رشد هشت درصدی بسیار موثر است و تا زمانی که این موارد اتفاق نیفتد، رشد هشت درصدی تحقق نخواهد یافت لذا نیازمند تغییرات نهادی، رویکردی جدید، تکنولوژی بالا و جذب سرمایه‌گذاری هستیم.

وی افزود: در روند کلان موضوع، متوسط تولید سرانه‌ی استان ۷۰ درصد تولید سرانه کشور است، البته در چندین سال اخیر شاهد نشانه‌های خوبی در این مورد بودیم؛ سال‌های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ رشد تولید ناخالصی استان بیشتر از رشد تولید ناخالصی کشور شد، اما هنوز به نقطه‌ی متوسط سهم اقتصادی و سهم جمعیت نرسیده‌ایم و ارزیابی کلی نیز مطلوب نیست.

وی بیان کرد: حوزه‌ی توسعه، عمیق تر از تولید است؛ برای نمونه بحث شادی، مشارکت و نشاط مردم به عنوان شاخص‌هایی از توسعه هستند که البته لزوما هم شاخص رفاه هم نیست، اما رفاه قسمتی از آن را تشکیل می‌دهد.

محمدزاده یادآور شد: علاوه‌بر شاخص‌های رفاهی و اقتصادی، شاخص‌های اجتماعی مانند رضایت مردم از دولت، اعتماد مردم به یکدیگر، رعایت قوانین، احترام به حریم خصوصی و... نیز بسیار مهم هستند و برخی اوقات بویژه در بحث رسانه‌ها، مدیریت آنها خارج از اختیارات مسئولین است که نمونه‌ای از آن شبکه‌های اجتماعی است که چنان هجمه‌ای ایجاد می‌کنند تا آنگونه که باید، از داشته‌های خود شاد نباشیم.

۱۵ درصد از اعتبارات در اختیار استان ها قرار می‌گیرد

معاون هماهنگی و امور بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان شرقی نیز در ادامه‌ی این نشست خبری اظهار کرد: در سال‌جاری ۹۵۰ پروژه پیش‌رو داریم که از این میان سهم پروژه‌های استانی ۳۴ مورد و پروژه‌های ملی نیز ۶۱ مورد است.

شاهین فتحی ادامه داد: سهم اعتبارات استانی در مقایسه با سهم اعتبارات ملی بسیار ناچیز است که تقریباً ۱۵ درصد از اعتبارات ملی در اختیار استان‌ها است.

وی افزود: میزان اعتبار اختصاصی به استان‌ها ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و سهم اعتبار ملی برای ۶۱ پروژه نیز یک هزار و ۴۷۰ میلیارد ریال است که البته میزان برآوردهای ما ۵ هزار میلیارد است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار